Lleida Marxa
Inici Notícies

La Paeria inicia la reforma integral de la plaça dels Pagesos

Data de publicació: 8/7/2011

Les obres permetran integrar l’espai a la nova reurbanització del passeig de Ronda fent-lo més accessible, així com millorar la seva imatge amb una font ornamental, més llum, mobiliari i la restauració del mural de bronze

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la primera tinent d’alcalde, Marta Camps, ha visitat aquest divendres les obres de la plaça dels Pagesos, que suposaran la seva reforma integral i complementarà, d’aquesta manera, tota l’actuació que s’ha dut a terme al llarg de tot el Passeig de Ronda.

El paer en cap ha explicat que amb les actuacions que ja estan en marxa es millorarà l'accessibilitat  a la plaça, a la vegada que es renova el mobiliari urbà i s'instal·la una font ornamental, tot conservant el patrimoni escultòric de la plaça. Arxiu de so Àngel Ros

Aquest espai públic, que data de l’any 1973 i és de l’arquitecte municipal Frederic Vilà, havia quedat obsolet ja que té un disseny tancat amb murs, poca il•luminació, degradació de paviment i falta de zones verdes, entre altres. Així, aquest projecte contempla una reforma global en tots els àmbits, tot i que es mantindrà i restaurarà el monument a la pagesia lleidatana dels escultors Dalmati-Narvaiza que precisament dóna nom a la plaça.

Per tant, la proposta que es planteja dur a terme consisteix, principalment, en millorar l’accessibilitat interior de la plaça i des dels carrers que l’envolten, eliminant barreres arquitectòniques, reconstruint les escales i fent una rampa accessible des del carrer Saturn. Cal destacar, a més, que un dels punts importants és la instal•lació d’enllumenat, que fins ara era inexistent a la plaça. Així, s’instal•len punts de llum integrats als bancs que es col•locaran i que faran destacar la presència de l’espai en aquest entorn viari.

L’enderroc de la majoria dels murs de formigó que envolten la plaça i el nou paviment milloraran la imatge tant interior com exterior de la plaça. També es posaran noves papereres i una font d’aigua potable. El projecte també contempla la millora de la jardineria amb la plantació de nous arbres a la vorera amb el passeig de Ronda i de parterres amb colors variats.

La millora de la plaça dels Pagesos, que va ser adjudicada a Arnó, compta amb un pressupost de 450.000 euros i un termini d’execució de 4 mesos.

Nova font ornamental i restauració del mural de bronze

Dins d’aquesta actuació es durà a terme la neteja, restauració i integració del monument als pagesos. El monument als pagesos va ser dissenyat i construït pels escultors Dalmati-Narvaiza l’any 1973. Amb el pas dels anys el monument ha perdut color i s’ha envellit el bronze original de l’escultura. Així, aquests dies s’ha començat a treballar en el gravat en baix relleu de formigó del mural als pagesos present en el mur interior de la plaça s’ha degradat. Per tal de restaurar i adaptar aquests elements a la nova plaça es polirà, netejarà i posteriorment es polirà per retornar-li la brillantor i aspectes originals. La restauració estarà supervisada per un dels escultors originals, Alejandro Narvaiza, que farà un seguiment in situ del desenvolupament de les obres.

A més, es construirà una còpia del mural de formigó en bronze, per la qual cosa caldrà construir un motllo en silicona i guix del mural actual. Un cop obtinguda la còpia del mural en bronze, aquest se situarà dins del vas de la font ornamental, concretament encastat en una cara del muret de formigó que es construirà a l’interior de la font. A l’altra cara, Narvaiza ha dissenyat un altre mural que representarà els fruits de la terra donant, així, continuïtat al tema de la pagesia que envolta aquest espai. Una vegada construïda la còpia del mural en bronze, es podrà dur a terme la demolició dels murs de formigó alliberant l’espai central de la plaça i obrint la visibilitat de la plaça a l’exterior.

Pel que fa a la font ornamental, que tindrà il•luminació interior, es guarneix amb sis sortidors tipus giràndoles, que brollen emergent l’aigua en girs concèntrics continus, donant una sensació de moviment permanent i dinamisme a la font i al conjunt. Igualment, es preveu que brollin sortidors d’aigua sobre els blocs de pedra, de forma que la pedra i el mural presentin un aspecte mullat continu, i brillant.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en: versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)