Lleida Marxa
Inici Notícies

Lleida, capital internacional del cinema d’animació

Data de publicació: 15/2/2017

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, se celebradel 2 al 5 de març La Llotja i CaixaForum Lleida, i a l’espai Magical Media, Centre de Producció Audiovisiual. La programació de la mostra compta amb 7 llargmetratges, 200 curtmetratges i d’altres peces animades

La programació, sota el lema “Contra el Vent”, incorpora artistes d’àmbit internacional com els directorsIgor Kovalyov, Convidat Especial, i Michael Dudok de Wit, Animation Master. També es projectaran dos llargmetratges nominats als Oscar com són “Mi vida como un calabacín” i “La tortuga roja” i es comptarà amb la presència dels creadors de les animacions de la guardonada “Un monstruo viene a verme” de J. Bayona i Alberto Vázquez, guanyador de dos premis Goya.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat la vessant educativa d’Animac “9.500 alumnes, mil més que la darrera edició, passaran per la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya amb la qual cosa reforcem la component pedagògica i formativa, generem futurs espectadors i professionals de l’animació i, alhora, potenciem la creació de la indústria audiovisual”

REGIDORIA DE LES POLÍTIQUES A FAVOR DE LA CREATIVITAT, LA CULTURA, L'EDUCACIÓ I ELS ESPORTS

Lleida es convertirà del 2 al 5 de març en la capital mundial de l’animació, amb la celebració de la 21a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida. La programació de la mostra, que compta amb 7 llargmetratges, 200 curtmetratges i d’altres peces animades, tindrà també alta presència de professionals referents en el món de l’animació, que exposaran les seves experiències i obres. Quatre jornades intenses de projeccions, conferències, tallers i altres activitats especials que tindran lloc a les seus habituals del festival, La Llotja i CaixaForum Lleida, i a l’espai Magical Media, Centre de Producció Audiovisiual, on s’hi fan tallers educatius.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports, Montse Parra, i la directora d’Animac, Carolina López, ha presidit la presentació de la mostra. El paer en cap ha destacat la vessant educativa d’Animac “9.500 alumnes, mil més que la darrera edició, passaran per la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya amb la qual cosa reforcem la component pedagògica i formativa, generem futurs espectadors i professionals de l’animació i, alhora, potenciem la creació de la indústria audiovisual” (Tall de veu À. Ros)

Animac ha centrat la programació d’enguany en el lema “Contra el vent - Against the wind”. Segons Carolina López, directora del certamen “convertir les dificultats en art esdevé una idea poderosa per a molts creadors, quelcom que també és present en moltes de les pel·lícules animades que conformen l’edició d’enguany”. “L’art com a alquímia, ha assegurat López, capaç de transformar la dissort en poesia i ajudar a entendre el món i a entendre’ns entre nosaltres, em fa pensar en una de les seves funcions més importants”. (Tall de veu Carolina López)

Igor Kovalyov, convidat especial

Per aquest motiu, el Convidat Especial d’enguany és Igor Kovalyov.És una de les figures més destacades de l'animació post-soviètica. Precisament la seva obra va arribar al gran públic a través de sèries produïdes per Klasky Csupo com "Rugrats: aventures en bolquers", "Ahh!!! Monstruos" i "Duckman" així com el seu primer llargmetratge "Aventuras en pañales. La película" (1998), basat en la popular sèrie i que va ser el primer film no comunitari doblat al català. Però, sobretot, Animac celebra amb una masterclass i una completa retrospectiva els seus curtmetratges per a adults, veritables joies animades que l'han convertit també en una referència internacional en circuits culturals.

També es comptarà amb la presència de l’oscaritzat Michael Dudok de Wit, com a Animation Master. És un animador, director i il·lustrador holandès que viu a Londres, Actualment està nominat als premis Oscar de Hollywood pel seu primer llarg que es podrà veure a Animac, “La tortuga roja”, coproduït pels mítics estudis Ghibli. Totes les seves pel·lícules es caracteritzen per la senzillesa dels seus dibuixos i una magistral narrativa sense diàlegs. Animac també mostrarà els seus curtmetratges, entre ells   “Father and daughter” (2000) que va guanyar un Bafta i el Gran Premi d’Annecy, entre d’altres.

Una cinquantena de realitzadors, a l’Animac

D’altres realitzadors convidats a Animac 2017 - al voltant d’una cinquantena – hi ha el filipí Avid Liongoren, autor del film “Saving  Sally”.És un llargmetratge híbrid que combina animació i imatge real, i se centra en un jove dibuixant de còmics que veu el món al seu voltant com un llibre d'il·lustracions amb vida. És una obra enfocada en especial al públic adolescent i amb influències de tota mena procedents de la cultura pop. Ens visitarà també el productor de la francesa “Lajeune fille sains mans”,una pel·lícula basada en un dels relats més obscurs dels germans Grimm, dibuixat magistralment només per una persona: el seu director Sébastien Laudenbach.

A més dels 7 llargmetratges programats, els curtmetratges, segueixen sent els protagonistes de la Mostra amb més de 200 títols. Destacats com ara “Blind Vaysha” de Theodore Ushev, “Decorado” d’Alberto Vázquez, “Nonca Ptica” de Spela Cadez, “Un Tête Disparaît” de Frank Dion i “Before Love” d’Igor Kovalyov,  dintre de les habituals sessions de Curts amb els millors films d’autor del moment, Futur Talent amb curts d’escoles de tot el món i el Monogràfic dedicat a produccions recents sota el tema “Contra el vent”.

Entre els professionals presents a la 21a edició destaquen els creadors de les animacions de la darrera pel·lícula de J. Bayona. La conferència “Així vam fer les animacions a Un Monstruo viene a verme” amb el dissenyador de personatges i director d’art Adrià García (Headless) i l’animador Javier Verdugo (Grassworks Barcelona). Tots dos, i els estudis que representen, han estat els responsables dels preciosos contes animats que inclou la molt guardonada pel·lícula. L’estudi Headless ha estat recentment premiat als prestigiosos premis Annie pel seu treball en el disseny de personatges a la sèrie animada de Guillermo del Toro ‘Trollhunters’, produïda per Netflix i dirigida per Rodrigo Blaas.

Un altre nom destacat d'aquesta edició és el cantant i guitarrista Benjamin Scheuer que ha confirmat la seva presència i que juntament amb l’animador britànic Peter Baynton, ens explicaran el paper de l'animació als seus videoclips. A més, Benjamin Scheuer actuarà per primer cop a Espanya presentant les cançons del seu disc "The Lyon". Scheuer en aquests moments de gira pels Estats Units i ha rebut molt bones crítiques pel seu treball.

Petit Animac i Sessions Escolars

Animac també se’n recorda dels més petits de la casa, amb la popular secció Petit Animac i les Sessions Escolars que enguany baten record de visites amb més de 9.500 nens i nenes de tota la província. Petit Animac és un aparador per a l’animació no comercial i busca el desenvolupament de la imaginació i dels valors amb peces com el llargmetratge “Ma vie de Courgette”, guanyadora entre molts altres premis del Gran Cristal del Jurat i del Premi del Públic al prestigiós festival d’Annecy. Es tracta d’un llargmetratge en stop motion dirigit per Claude Barras i centrat en "Carbassó", un nen de nou anys que, després de la mort de la seva mare, és traslladat a un orfenat.

Per als més petits es continua oferint la secció Short&Sweet, dedicada a una franja d’edat d’infants entre 0 i 3 anys, amb acurades imatges i sons, de durada reduïda perquè els més petits també puguin gaudir d’Animac.

Entre les  novetats d’enguany hi ha la sessió White Cube, una selecció de les obres més arriscades que ocupen un espai entre el cinema i la galeria d’art; i el programa #Animac4teens, una programació pensada pel públic teenager.

Animacrea

Animacrea torna a ser el gran motor creatiu de la Mostra amb tallers oberts i gratuïts organitzats per les millors escoles i cursos d’animació de Catalunya com ara Ilerna, EAM, Ermengol, Ondara, Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat, Escola Joso, Pau Gargallo, IDEM Bcn, ESNE - Escuela Univeristaria diseño, innovación y tecnología de Madrid, BAU Escola - Centre Universitari de disseny de Bcn, Loopy Teller, Nus Cracions, Bibiloteca Pública de Lleida, La Trama Còmics, Editiorial París, Kumon, Ipop Ràdio, La Guerrilla del Gilda i Anima Biriki. Animacrea també acull la pantalla gratuïta Open Screen on es podrà veure la part comercial de la retrospectiva de Kovalyov; produccions televisives com ara les breus animacions per entendre el pensador, científic  i escriptor Ramon Llull  produïdes per Brutal Media per a TV3; curts per a públic adolescent i més. L’Espai Kids i un seguit d’estands relacionats amb l’animació completen una de les zones més concorregudes de la Mostra.

Networking&Pitch 

El Networking&Pitch torna a ser un any més un referent pels professionals emergents gràcies a les activitats programades que estableixen un pont entre el talent jove i els professionals establerts. Així, aquest 2017 s’han triat 12 projectes per al pitch de projectes Incubator, que seran avaluats per un panel d’experts dintre el qual es troben  productors de referència com ara Paco Rodríguez, Belli Ramírez o Iván Miñambres. A més, les sessions Portfolio, donen la possibilitat d’una trobada vis-à-vis entre el professional de l’animació, que vol fer-se un lloc en la indústria i els productors i realitzadors en busca de talent. El Market Pitch també acollirà 12 escoles i empreses que vindran a presentar els seus serveis especialitzats. Entre totes les convocatòries, s’han rebut una seixantena de sol·licituds per participar en aquest apartat per a professionals.

En col·laboració amb Creative Europe Media Catalunya Desk, està prevista una jornada de formació en matèria de guió de la mà d’un dels nostres guionistes més internacionals en animació: Jordi Gasull, “Atrapa la Bandera” o “Tadeo Jones”.

Animac pedagògic i educatiu

La tinent d’alcalde Montse Parra ha posat de relleu que “Animac reforça una vegada més la seva vocació pedagògica amb tallers en col·laboració amb centres i entitats de la ciutat impartits pels millors professionals del mitjà” (Tall de veu M. Parra). Una de les incorporacions importants en aquest camp és el taller que es farà per primer cop a la Biblioteca Pública de Lleida a càrrec de The Color Lab, el matí del dissabte 25 de febrer. Seguint iniciatives d’èxit de les darreres edicions, durant la celebració de la Mostra es desenvoluparà de nou el 2n seminari per a docents de primària i secundària, en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, dirigit per Laura Ginés. Sota el títol “Exercicis coanimats” la creadora oferirà una compilació d’experiències, reflexions i exemples de la seva trajectòria també com a professora de tallers d’animació. Aquest seminari neix de la necessitat d'adquirir les eines per apropar el cinema d'animació com un art als alumnes. Un altre taller a destacar és l’impartit per l’artista de Nova York Catya Plate sota el títol “L’aigua és vida: Imagina’t un món on l’aigua és el recurs més escàs i valuós” amb l’Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol (EAM); el taller conjunt amb la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones i el Centre d’Art La Panera, sota el títol “Encaix”, també a càrrec de The Color Lab; el taller impartit al Magical sobre històries i personatges creats pels alumnes del cicle formatiu de grau superior d’Animacions 3D, Jocs i Entorns interactius del Centre Integral de Formació Professional ILERNA; l’aproximació lúdica al dibuix animat gràcies a la Laura Ginès i els seus “Films de joguina” per als nens i nenes de la planta de pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; i el seminari “Personatges amb personalitat” dirigit pel creador Guillermo García Carsí que tindrà lloc el dimecres 5 d’abril en el marc de la Setmana de la Comunicació organitzada per la Facultat de Comunicació Audiovisual de la UdL.

2 de març: inauguració Animac

Pel que fa la Inauguració oficial que es farà el dijous dia 2 de març, 20.30 h a la Llotja de Lleida, un cop més serà un plat especial ja que comptarà amb la projecció d’una selecció de curts representatius de l’edició, més una actuació sorpresa. Per primer cop el mateix dijous nit, després de l’acte d’apertura, es projectarà el llargmetratge “Historias de amor y masacre” de Jordi Amorós que rebrà el Premi Trajectòria el darrer dia del festival. Així, l’ humorista gràfic Jordi Amorós (JA) que, de paraules de la directora del certamen, Carolina López "representa aquest esperit contra el vent pel seu humor subversiu i els seus 50 anys de professió", rebrà el guardó especial que fa dos anys que lliura Animac. Amorós va realitzar el primer llargmetratge animat català "Despertaferro", el primer llargmetratge d'animació d'adults a l'Estat "Historias de amor y masacre", i va col·laborar com a dibuixant amb El Papus, el Jueves, i en l'actualitat encara ho fa a Mongolia, entre altres.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.