Lleida Marxa
Inici Notícies

Gran salt qualitatiu del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes, que es converteix en un dels concursos de piano més importants del món

Data de publicació: 8/6/2018

La prova final serà un concert de piano amb acompanyament d’una orquestra simfònica, a l’estil dels concursos internacionals més reconeguts a nivell mundial

Increment significatiu de la dotació econòmica del primer premi, que passa a ser de 12.000 euros

Un centenar de reconeguts pianistes d’arreu del món presenten la seva candidatura per participar en el concurs lleidatàREGIDORIA DE LES POLÍTIQUES A FAVOR DE LA CREATIVITAT, LA CULTURA I ELS ESPORTS

El Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes fa enguany un gran salt qualitatiu amb un increment significatiu en la dotació econòmica dels premis d’una banda, i en l’organització de la prova final del concurs amb un concert de piano i acompanyament d’una orquestra simfònica, a l’estil dels concursos de piano més importants del món, de l’altra.

Així ho ha manifestat avui l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, en el decurs de la presentació de la 23ena edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Polítiques de la Creativitat i la Cultura, la regidora d’Educació, Rosa M. Salmeron, el director del concurs, Jordi Benseny, la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados, Puri Terrado, el director del Conservatori, Lluis Boix, i els patrocinadors.

L’alcalde Ros ha explicat que ambdues novetats situen “el concurs internacional de piano Ricard Viñes al mateix nivell que els millors concursos de piano nacionals i internacionals d’arreu del món i serviran per donar a conèixer Lleida i la música de Ricard Viñes encara més”. Finalment, el paer en cap ha agraït molt especialment els sponsors la seva col·laboració en aquesta iniciativa.

La responsable de Cultura, Montse Parra, ha explicat que la introducció d’aquestes novetats en el concurs coincideix amb la celebració del 75è aniversari de la mort del pianista Ricard Vinyes i forma part dels actes commemoratius que s’han organitzat. “Enguany el concurs internacional de piano Ricard Viñes fa un salt qualitatiu i quantitatiu molt important, que ens situa en la primera línia mundial”. La regidora d’Educació, Rosa M. Salmeron, ha conclòs la seva intervenció destacant que “els 23 anys de trajectòria del concurs avalen el seu èxit i consolidació”.

Per la seva banda, Jordi Benseny i Puri Terrado han destacat que un centenar de concursants de diferents edats i procedències han sol·licitat participar en el concurs internacional de piano Ricard Viñes, una xifra rècord en la història d’aquesta iniciativa, tot i que els seleccionats han estat una trentena. Els inscrits són pianistes d’altíssim nivell, que han presentat currículums amb màximes qualificacions, concerts, premis i guardons importants. La procedència dels candidats és molt diversa, des del Japó, Xina o Corea, a diferents països d’Amèrica i passant per la pràctica totalitat del territori europeu.

Enguany el procés de selecció s’ha fet, no només a partir del currículum dels candidats, com s’havia fet altres anys, sinó també a través de vídeos de concerts i interpretacions pianístiques de tots els participants. “Ha arribat un moment en què el currículum de tots els candidats té tant nivell que necessitàvem altres vies per poder seleccionar els participants”, ha detallat Benseny.

Benseny ha volgut destacar la complexitat i dificultat de la prova final, un concert de piano amb acompanyament d’orquestra simfònica -l’Orquestra Simfònica del Vallès-, ja que és la “màxima expressió artística”. Una altra de les novetats és que només hi haurà tres finalistes i que s’ha duplicat la dotació del primer premi, que passa a ser de 12.000 euros.

La presentació de la nova edició del concurs ha finalitzat amb la interpretació de piano de l’obra Preludi opus 23 nº 5 de Rakhmàninov, a càrrec de l’alumne de sisè de Grau Professional Pablo Alonso Perez.

Cal destacar que el concurs compta amb el patrocini d’IFR i la col·laboració de GLS, la Sra. Carme Grasa, el Palau de la Música de Barcelona i l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Dotació econòmica dels premis

- 1r Premi: 12.000 € Concerts amb l’Orquestra Simfònica del Vallés al Palau de la Música de Barcelona i a l’Auditori Municipal Enric Granados. El primer premi duplica la seva quantitat: passa de 6.000 a 12.000 euros.

- 2n Premi: 6.000 € i un concert a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

- 3r Premi: 3.000 € i un concert a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

- Premi Especial a la millor interpretació del repertori Ricard Viñes: 1.000 €

- Tots els semifinalistes reben la quantitat de 250 € en concepte de viatges i dietes.

- Premi especial del públic

Calendari de les proves

Preludi

- Dijous 21 de juny a les 18.00 h: Vine a tocar el piano a la Plaça Ricard Viñes!

Proves eliminatòries

- Dimarts, 26 de juny, a les 10.00 i a les 16.00 h

- Dimecres, 27 de juny, a les 10.00 i a les 16.00 h

Prova semifinal

- Dijous, 28 de juny, a les 9.30 h i a les 16.00 h

Final

- Dissabte, 30 de juny, a les 19.00 h

- Acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Vallès, els finalistes interpretaran tres dels més bells concerts escrits per a piano.

El concurs va néixer amb la inauguració de l’Auditori Municipal Enric Granados a Lleida l’any 1995, amb l’objectiu d’oferir als joves intèrprets la possibilitat d’actuar i donar-se a conèixer arreu del territori. La iniciativa és oberta a pianistes de qualsevol nacionalitat d’edats compreses entre els 18 i els 32 anys.

Jurat de la 23ena edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes

- President d’honor: Il·lm. Sr. Àngel Ros, alcalde de Lleida.

- Sra. Dina Yoffe, concertista letona afincada a Alemanya de gran projecció internacional, premiada al concurs Schumann de Berlín.

- Sra. Norma Fisher, pianista anglesa de llarga trajectòria, professora del Royal College of Music de Londres i directora artística del London Master Classes.

- Sr. Naum Grubert, pianista holandés nascut a Riga i format a Moscou, guanyador d’importants concursos i professor a Amsterdam i a La Haia.

- Sr. Stanislav Pochekin, concertista i pedagog rus, catedràtic de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona.

- Sr. Vladislav Bronevetzky, concertista i pedagog. Ha estat professor del Conservatori Txaikovski de Moscou i actualment és professor de l’ESMUC a Barcelona.

- Sra. Purificació Terrado, pianista i directora de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

- Sr. Jordi Benseny, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida. Organitzador del Concurs Internacional Ricard Viñes.

- Secretari del jurat: Sr. Enric Prió, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida.

Seleccionats al XXIII Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes

1. ANIKINA, Maria Rússia 1986 (Suïssa)

2. CANOSA VILLAFAÑE, Raul Madrid 1996- EUA

3. CHEN, Kuan-Wei Taiwan 2000 (Alemanya)

4. CHONI, Dmytro Ucraïna 1993 (Àustria)

5. DMYTRENKO, Anna Ucraïna-EUA 1992 (Alemanya)

6. DOLYA, Timofey Rússia 1993

7. GONDA, Katalin Hongria 1996

8. HAFTMAN, Artur Polònia 1994

9. HONG, Ji-Hwan Corea del Sud 1987 (Alemanya)

10. ITO, Junichi Japó 1991 (França)

11. KATADA, Airi Japó 1992 (Àustria)

12. KIM, Jung Eun Séverine Corea del Sud 1994 (Alemanya)

13. KOZHAKHMETOVA, Zhibek Kazakhstan 1987

14. KUZNETSOV, Nikolai Rússia 1994

15. LI, Siqian Xina 1992 (EUA)

16. LI, Ying Xina 1997 (EUA)

17. LOZINSKIS, Robertas Lituània 1991 (Escòcia)

18. MANEA, Mihaela Romania 1996 (Àustria)

19. NAH, Dasom Corea del Sud 1991 (Alemanya)

20. NAKAGAWA, Eri Japó 1991 (Rússia)

21. RAMOT, Ido Israel 1994 (Alemanya)

22. ROSSI, Pablo Brasil 1989 (Bèlgica)

23. SASKO, Polina Ucraïna 1993 (Àustria)

24. SIN, Dmitry Rússia 1994 (França)

25. SLÁDEK, Jakub Txèquia 1996

26. TRUKHIN, Alexander Ucraïna 1989 (Rússia)

27. TUDOR, Daria Ioana Romania 1997 (Alemanya)

28. XAVIER, Joao Portugal 1993

29. YE, Lin Xina 1992 (EUA)

 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.