Lleida Marxa
Inici Notícies

Arrenca l’any Fuster

Data de publicació: 28/10/2008

Coincidint amb el 150è aniversari de l’inici del mandat de l'alcalde Fuster, la Paeria organitzarà una gran exposició ciutadana per visualitzar la transformació de la ciutat des de l’any 1859 fins al 2009 i crearà dues distincions: el Premi d’Estudis Urbans Joan Vilagrassa i el Premi Internacional Ciutat de Lleida

ALCALDIA

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquest matí la constitució de la Comissió institucional de l’Any Fuster, encarregada d’impulsar els actes que commemoraran durant el 2009 el 150è aniversari del mandat de Manuel Fuster Arnaldo, Paer en cap de Lleida de l’any 1859 al 1863. L’exposició ciutadana “Lleida, de l’enderroc de les muralles al tren d’alta velocitat” i la convocatòria del 1r Premi d’Estudis Urbans Joan Vilagrassa i del Premi Internacional Ciutat de Lleida seran els esdeveniments centrals d’aquesta celebració, que inclourà també activitats pedagògiques adreçades a infants i joves, conferències i un cicle de música del romanticisme.

Segons ha explicat el paer en cap, Àngel Ros, l'any Fuster "serà una gran oportunitat per conéixer Lleida, una època excel·lent i el que podem fer de cara al futur" (ADJUNTEM ARXIU DE VEU). En aquest sentit, Ros ha explicat que l'objectiu de la commemoració és trametre, especialment als ciutadans més joves, "la història moderna de Lleida i l'estima per la nostra ciutat. L'autoestima dels ciutadans creix quan coneixem el que hem estat capaços de fer i això ens permet veure què hem de ser capaços de fer en el futur" (ARXIU DE VEU 2)

La celebració de l’any Fuster té com a objectiu avaluar i comprendre el conjunt de canvis que ha viscut la ciutat en els àmbits econòmic, social, laboral i de morfologia urbana en els darrers 150 anys. Els actes commemoratius integraran diversos temes d’interès per la ciutat lligats per un mateix fil conductor: els canvis socioeconòmics i institucionals, els “salts històrics” que han impulsat la ciutat, el paper transformador de les infraestructures, les diferents formes d’organització social i el triomf modernitzador de l’esforç dels ciutadans.

La comissió constituïda aquest matí està integrada per experts i representants de diferents institucions i entitats ciutadanes: Ajuntament de Lleida, Universitat de Lleida, IEI, Col•legi d’Arquitectes, Col•legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Lleida, Col•legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, Ateneu Popular de Ponent, Cambra de Comerç, IEI, FAV, PIMEC, CCOO, UGT, Orfeó Lleidatà i els diaris Segre, La Mañana i Bon Dia. L’arquitecte Josep Maria Llop és el comissari de l’any Fuster. Llop ha destacat la dimensió local i internacional d'aquesta celebració amb la creació del Premi d’Estudis Urbans Joan Vilagrassa i del Premi Internacional Ciutat de Lleida. (ARXIU DE VEU3)


Programació d’actes

La comissió cosntituïda aquest matí tindrà un mes per estudiar i fer propostes per tancar la programació definitiva de l'any Fuster. Avui ja s'ha adelantat l'eix central dels actes de commemoració:


L’exposició ciutadana “Lleida, de l’enderroc de les muralles al tren d’alta velocitat. 150 anys de canvis i transformacions” serà un dels actes centrals de l’any Fuster. Per mitjà de maquetes urbanes, imatges i recreacions virtuals, fotografies i plànols els lleidatans i lleidatanes podran visualitzar el canvis que han anat modificant la ciutat des de l’any 1859 fins ara. La mostra tindrà tres grans eixos:
-La ciutat que creix i es transforma
-La ciutat que s’obre al món amb noves infraestructures
-La ciutat, les persones i els canvis socials i culturals

“Lleida, una ciutat en transformació 1859-2009” . Sota aquest títol es programaran diferents activitats, tallers participatius i pedagògics i es fomentaran treballs de recerca adreçats a infants de 6 a 12 anys i joves de 12 a 16 anys.

Cicle de conferències i exposició fotogràfica que permetrà resseguir la història de les associacions i moviments veïnals dels diferents barris de la ciutat.

Cicle de música a l’entorn del romanticisme, inclosa dins de la programació de les Nits d’Estiu 2009

Convocatòria dels Premis Alcalde Fuster-Ciutat de Lleida:

I.Premi d’Estudis Urbans Joan Vilagrassa. Aquest guardó reconeixerà l’excel•lència en la trajectòria acadèmica pel que fa a la investigació del desenvolupament, planificació, gestió urbana i territorial. El premi s’atorgarà en el marc de la Setmana d’Estudis Urbans, que se celebra bianualment a la Universitat de Lleida.

II. Premi Internacional Ciutat de Lleida. El premi reconeix la trajectòria individual, d’una organització o d’una institució en les bones pràctiques (governança)pel que fa a la implementació dels processos de transformació social i de gestió urbana i territorial, que permetin millorar tant l’eficàcia i l’eficiència de l’actuació pública a les ciutats o als territoris, com els nivells de benestar dels ciutadans. El premi serà bianual.


El paper determinant de la ciutadania en la modernització de la ciutat

Amb la celebració de l’any dedicat al llegat de l’alcalde Fuster a Lleida, la Paeria vol revaloritzar l’esforç històric de modernització de la ciutat que han protagonitzat els ciutadans i les ciutadanes. L’època de l’Alcalde Fuster inaugurà un període de cent cinquanta anys de profundes transformacions de la morfologia i la trama urbana, de les infraestructures i les connexions amb altres territoris, de les estructures econòmiques, del sistema educatiu i universitari, de les organitzacions socials, de la cultura i de la societat lleidatana.

L’època de l’alcalde Fuster

Manuel Fuster i Arnaldo va néixer el 1808, estudià dret a la Universitat de Cervera i exercí d’advocat a Lleida. Morí l’any 1864. Des de molt jove treballà en les institucions de govern lleidatanes: fou jurista de l’Ajuntament entre el 1834 i el 1836, l’any 1842 fou elegit alcalde, i el 1849 nomenat secretari de la Diputació. ornà a ocupar l’alcaldia després del bienni liberal, de 1859 a 1863. El seu govern propicià l’inici de l’enderroc de les muralles, l’arribada del ferrocarril a Lleida, la construcció dels Camps Elisis, el començament dels primers treballs d’ordenació urbana i altres actuacions urbanístiques que obriren la ciutat a un ampli període de transformacions.

A l’època en què Manuel Fuster fou l’alcalde de Lleida es van modernitzar les comunicacions i infraestructures amb fites com l’arribada del Ferrocarril, la millora i extensió de les carreteres, la implantació del telègraf i altres mitjans de comunicació, el Canal d’Aragó i Catalunya, el Canal d’Urgell, i les obres de regadiu, les primeres indústries del Canal de Pinyana i la xarxa de gas urbana. Fou el moment en què es dóna una profunda transformació de la morfologia de la ciutat amb el Pla Fontserè –planificació del creixement urbà, l’enderroc de les muralles, la inauguració dels Camps Elisis (1864), l’expansió del teixit urbà i l’emersió de nous barris. En els anys 60 del s.XIX trobem a Lleida importants canvis en la demografia local i el teixit social, es donen les primeres onades d’immigració, sorgeixen nous grups i classes socials, apareixen i es potencien organitzacions socials, polítiques i culturals i també els primers moviments sindicals.

El mandat de l’alcalde Fuster coincideix amb la projecció de Lleida més enllà de la frontera. Augmenten les interrelacions econòmiques, socials i culturals amb la resta de les Terres de Lleida, de Catalunya i d’Espanya. També és el moment en què es fixen les bases per al desenvolupament de noves activitats econòmiques. Es produeix un impuls de la modernització de l’agricultura i la ramaderia, s’incrementa l’activitat industrial i creixen les activitats comercials i de serveis.

<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.