Lleida Marxa
Inici Notícies

Lleida, ciutat pilot a tot Espanya en impartir assignatures amb un software educatiu pioner en català

Data de publicació: 17/2/2009

Fruit de l’acord signat avui entre l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la presidenta de Microsoft Ibérica, Maria Garaña, que abasta una àmplia col•laboració en matèria de difusió de la societat del coneixement

ALCALDIA

Lleida serà la primera ciutat espanyola en impartir dues assignatures en primària i secundària en format digital utilitzant un software educatiu pioner en català. 10 centres educatius de la ciutat comptaran aquest mateix curs amb un programari dissenyat conjuntament amb editorials especialitzades en el sector educatiu que s’impartirà utilitzant com a suport Tablets PC (ordinadors amb pantalla táctil). L’experiència, que és novedosa perquè integra tota la comunitat educativa (alumnes, pares i professors), s’extendrà a partir del curs vinent als 45 centres escolars de la ciutat, que comptaran amb 2500 nous ordinadors per a dur a terme el projecte i 90 aules destinades a impartir les dues assignatures, una de l’àrea de ciències i una altra d’humanitats, que s’impartiran mitjançant aquest sistema.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la presidenta de Microsoft Ibérica, Maria Garaña, han signat avui l’acord que formalitza la designació de Lleida com a ciutat pilot en aquest projecte educatiu i la col•laboració en matèria tecnològica aplicada als emprenedors del Viver d’Empreses, al PCiTAL i a la ciutadania en general, per mitjà dels telecentres i aules als centres cívics. L’acord global suposa la inversió de més d’un milió d’euros en tecnologia.

La designació de Lleida com a la primera ciutat on es desenvoluparà aquesta experiència, que integra la tecnologia, la innovació l’educació, no ha estat casual. Segons ha explicat la presidenta de Microsoft Ibérica, María Garaña, “Lleida era el destino natural para esta experiencia piloto”, fent referència a l’estreta col•laboració ja existent entre la ciutat i la companyia. (ARXIU DE SO1) Garaña ha explicat que és “serà la primera experiència que conjugarà el sector tecnològic, la formació als professors i les aliances amb la industria editorial, amb la qual cosa estem assistint realmente a una primícia a tot el país pel que fa a una experiència completa en el món educatiu”. (ARXIU DE SO2)

El paer en cap ha remarcat l’abast del projecte, que el curs vinent arribarà als 45 centres escolars de Lleida i suposarà la implementació de 2500 ordinadors: “Rodem una nova pràctica a Lleida, és el primer i de més abast software educatiu que s’hagi fet mai en llengua catalana” (Adjuntem ARXIU DE SO3).


Ros ha detallat el component innovador (“estem innovant a futur, a llarg termini”) que hi ha darrera del projecte que es pilotarà a Lleida: “Es crea una comunitat educativa que actua sobre tots els agents, l’alumne, els companys dels alumnes, els pares i els educadors. El software ho permet. Això vol dir que els pares podran seguir des de casa seva l’educació dels seus fills, el professor podrà seguir l’educació dels alumnes en el temps en què l’infant no està a classe (…) els nens i nenes també compartiran coneixement, paraula clau d’aquest segle”. (ARXIU DE SO4).

Suport als emprenedors i aposta pel PCiTAL
L’acord amb Microsoft també inclou el suport als emprenedors del Viver d’Empreses i l’aposta pel PCiTAL, on ja hi col•labora per mitjà de la Microsoft Software Factory. Per mitjà de programes com BizSpark, contribuirà a ajudar a l’impuls de l’esperit emprenedor a Lleida, oferint software, formació i certificacions a les noves empreses de base tecnològica del Viver d’Empreses de Lleida.

Així mateix, Microsoft col•laborarà en projectes innovadors de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions en l’àmbit municipal. Un exemple d’aquesta col•laboració és un projecte de desenvolupament de serveis avançats de mobilitat, basats en tecnologies 3G i Windows Mobile. Aquests serveis estaran adreçats tant al ciutadà com als diferent serveis municipals (Guàrdia Urbana, inspeccions, personal de l’Ajuntament, etc.) El Consistori rebrà ajuda tècnica de Microsoft en allò que fa referència a les darreres innovacions tecnològiques. L’Ajuntament també podrà proporcionar a tots els ciutadans –gràcies a la plataforma online de Microsoft- comptes de correu electrònic personalitzats amb el domini de l’Ajuntament, amb les quals podran utilitzar, a més, eines de missatgeria instantània.

Aquest conveni també suposa un reforç a les activitats que l’Ajuntament i Microsoft venen desenvolupant des de 2006 a la IFR Software Factory for Microsoft Dynamics, juntament amb la Universitat de Lleida i la firma IFR Group. A més, fruit de l’acord, l’Ajuntament aposta per les solucions de gestió Microsoft Dynamics AX i Dynamics CRM, actuant com a referència activa d’aquesta plataforma en l’àmbit del sector públic.

Eines per evitar la fractura digital

Un altre aspecte prioritari per Microsoft i l’Ajuntament de Lleida és el foment de la formació als ciutadans sobre les principals eines de l’ofimàtica i d’accés a Internet, especialment a aquells col•lectius més vulnerables i per tant en situació de perill d’exclusió digital. En virtut del conveni firmat avui, els telecentres, centres cívics i educatius que depenen de l’Ajuntament –que ofereixen serveis d’accés dels ciutadans a les Tecnologies de la Informació- podran accedir a continguts formatius específics desenvolupats per Microsoft. La companyia també aportarà a aquests centres eines de gran utilitat per al desenvolupament de la seva labor, com ara software per a l’educació a través d’Internet (e-Learning), materials d’ajut per a tasques d’alfabetització digital o continguts curriculars que es poden trobar en portals com ProfesoresInnovadores.com.

<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, subvencionada pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de foment de l’emprenedoria emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el finançament del Fons Social Europeu.