La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida

Le texte qui suit est traduit par un traducteur automatique de Google.

Josep Maria Pou, Premi Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

Data de publicació: 22/5/2019

La novena edició del Premi Jordi Dauder guardona a Josep M. Pou, que recollirà el premi durant la cerimònia d'inauguració del certamen el dijous 6 de juny 

El Premi Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català recau enguany en l'actor Josep Maria Pou, qui recollirà el premi durant la cerimònia d'obetura de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. L'any 2011, la 18a edició de la Mostra, organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida, inaugurava el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català. El guardó porta el nom del desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen des de la primera edició. El premi es va estrenar reconeixent l'actor Lluís Homar (2011) i s'ha seguit amb les distincions al director de cinema Agustí Villaronga (2012), a l'actor Pere Arquillué i al director Pere Portabella (2013), a l'actriu Emma Vilarasau i a la directora Mar Coll (2014) , a l'actriu Vicky Peña i a l’actor Àlex Brendemühl (2015), a l’actriu Carme Elias i al cineasta Ventura Pons (2016), als cineastes Jordi Cadena i Francesc Betriu (2017) i, en la passada edició, a l’actriu Sílvia Munt.

 Josep Maria Pou, premi Jordi Dauder a la creativitat catalana

Actor amb una dilatada carrera en teatre, cinema i televisió. Arriba al teatre professional el 1968 amb Marat-Sade d’Adolfo Marsillach i el 1970 entra al Teatre Nacional María Guerrero amb Romance de Lobos. Ja avançats els 70 debuta al cine amb Una Mujer Prohibida (1973), a la qual segueixen Reina Zanahoria, La noche más hermosa, El caballero del dragón i Remando al viento, entre altres. Es retroba amb Marsillach a Canta Gallo Acorralado i comença a treballar a TV amb Las Meninas (TVE, 1973).

Als 80 segueixen els èxits al teatre: El Galán Fantasma (1981), El Dúo de la Africana i Amado Monstruo. L’any 1985 inicia un viatge de 14 anys a la ràdio (La calle 42, RNE). El 1987 fa teatre en català per primera vegada -És així, si us ho sembla- al Teatre Romea de Barcelona. I el 1988, rep el Premi Sant Jordi de Cinematografia per El complot dels anells.

Els 90 seran anys intensos: La Verdad Sospechosa, Desig i La Corona d’Espines, en teatre; les sèries de TV Estació d’enllaç i Historias del Otro Lado; i Los años bárbaros, Historias del Kronen i Goya en Burdeos en el cine. Inaugura el Teatre Nacional de Catalunya amb Àngels a Amèrica (1996), obté una nominació al Goya per Amic/Amat (1997) i estrena a Madrid el fenomen Arte (1998).

Els 2000 arriben amb molta TV (les sèries Policías, Àngels i Sants, i Carles Príncep de Viana) i més teatre: Celobert, El Rey Lear i La cabra, amb la qual s’estrena com a director. Més reconeixements: Premi Nacional del Teatre de la Generalitat de Catalunya, Premi Nacional de Teatro del Ministerio de Cultura, Medalla d’Or de la Ciutat de Mollet i Premi de Cultura de la Comunidad de Madrid. I més cine: Mar adentro, Máscaras, Barcelona (un mapa).

En els últims anys, ha seguit com actor i director en la cúspide del teatre: Su Seguro Servidor Orson Welles, Los chicos de historia, Llama un inspector, Tierra de Nadie i Sócrates. També a TV amb La catedral del mar i Nit i Dia. I alguns films més: Blancanieves, Abracadabra, Miss Dalí, El árbol de la sangre, El Reino.

El 2017 és escollit Català de l’Any 2017 i rep el Gaudí d’Honor, el Premi Ondas i la Creu de Sant Jordi. El 2018 estrena Moby Dick a Barcelona i emprèn una llarga gira per Espanya.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Service d'information
Téléphone 010 010 Information et conditions d'utilisation Service pour sourds ou malentendants et/ou la phonation
Adresses, téléphones et fax municipaux
paeria@paeria.cat

Voir ce site:
version Mobile | version Classique

© Ajuntament de Lleida | Avís légal
Accessibilité
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.