Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La Paeria demana evitar els desplaçaments innecesaris davant l’onada de fred i la previsió de gelades

Data de publicació: 11/1/2021

L’Ajuntament de Lleida manté activat el Pla d’Emergències de Gelades i Nevades de Lleida (PEGENELL) per les baixes temperatures que preveu el Servei Meteorològic de Catalunya per aquesta matinada i primera hora del matí de demà

SEGURETAT CIUTADANA


L’Ajuntament de Lleida recomana la ciutadania que eviti els desplaçaments innecessaris per d’onada de fred i gelades que preveu el Servei Meteorològic de Catalunya per aquesta matinada i primera hora del matí de demà. 

Des de la Paeria continua activat l’operatiu especial que estableix el Pla de Gelades i Nevades de Lleida (PENEGELL) i també el protocol de Vialitat i Trànsit per vetllar pel bon estat de carrers, vies, passarel·les i carreteres de l'entorn urbà per a que siguin transitables. Mentre duri l’onada de fred i les gelades, les brigades municipals i els diferents equips (Ilnet, Jardineria, Protecció Civil, Brigada d’Acció Immediata) estendran fundents per la ciutat per evitar la formació de plaques de gel i minimitzar riscos d’accidents de trànsit i de caigudes de vianants. La tasca realitzada durant tot el cap de setmana, amb la neteja i estesa de fundents, fa que la ciutat afronti les possibles gelades amb els carrers nets i que la situació del pla de vialitat hivernal hagi passat de nivell 3 a 2, tot i que es manté activat.

Pel que fa al Pla Iglú d’atenció a les persones sense sostre -coordinat per la regidoria de Serveis Socials en col·laboració amb Protecció Civil- continua ampliat l’horari a 24h al pavelló 4 dels Camps Elisis i també el servei d’àpats, que ofereixen voluntaris de Protecció Civil.

Consells davant l’onada de fred i perill de gelades

La Paeria recorda que, a casa, cal vigilar amb els aparells de calefacció i comprovar que hi ha suficient ventilació a les habitacions on s’estiguin utilitzant estufes de llenya, carbó, gas i brasers.. per evitar intoxicacions i si es viu fora del nucli urbà, és aconsellable mantenir un rajolí d’aigua corrent a les aixetes i protegir amb draps la clau de pas. Al carrer, cal abrigar-se bé i protegir, sobretot, la cara i el cap i evitar que l’aire fred entri directament als pulmons.

En onada de fred, cal evitar que surtin al carrer els nadons, gent gran i persones que pateixin malalties respiratòries. En aquest sentit, es recorda la ciutadania que tingui  especial cura dels familiars i veïns i veïnes majors de 75 anys que viuen sols o es troben en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa al trànsit rodat, es demana anar amb compte amb les possibles plaques de gel i, dins del cotxe, si es té la calefacció en marxa, deixar una finestra entreoberta per renovar l’aire.

Des de Protecció Civil  i la regidoria deMobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta es demana també la col·laboració ciutadana quan es detectin plaques de gel i poder activar amb immediatesa les brigades de neteja. Les incidències es poden comunicar trucant a la Guàrdia Urbana de Lleida, al 092.