Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Pueyo: “La Festa Major és un motor econòmic i emocional. No hem volgut renunciar a celebrar-la però ho farem seguint totes les indicacions de les autoritats sanitàries del país”

Data de publicació: 27/4/2021

El paer en cap i el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, han presentat aquest dimarts la programació de la Festa Major que se celebrarà del 7 a l’11 de maig

Talent emergent, lleidatà i femení, cultura popular, concerts, un nou format de pregó i activitats familiars composen un programa que tindrà dos escenaris principals: els Camps Elisis i la plaça Sant Joan

A partir de les 17.00 hores s’obre la reserva prèvia d’entrades per assistir als concerts i activitats gratuïtes. Només dos concerts són de pagament: LA M.O.D.A i Maria Arnal & Marcel Bagés

REGIDORIA DE JOVENTUT, FESTES I TRADICIONS

El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, han presentat aquest dimarts la programació de la Festa Major de Lleida que se celebrarà del 7 a l’11 de maig. 

L’alcalde ha posat de relleu que “la Festa Major també constitueix un motor econòmic i emocional per a la ciutadania i per als seus diversos sectors d’activitat. No hem volgut renunciar a celebrar-la però ho farem amb cura, amb seguretat i amb civisme seguint totes les indicacions de les autoritats sanitàries del país”.

Així mateix, ha afegit que “l’any passat vam haver de renunciar a la Festa Major en pro d’un interès superior: la salut i la vida de tots els ciutadans i les ciutadanes. Enguany, la celebrarem amb un seguit de mesures i precaucions adaptades a l’actual situació sanitària, que encara no és bona, però que a poc a poc es va beneficiant de l’efecte protector de la vacunació”.

La Festa Major proporcionarà una oportunitat al talent emergent i al talent de Lleida, pel qual la Paeria aposta fermament, sobretot en l’àmbit musical i en el de les arts escèniques. Enguany, a més, amb una notable presència femenina als escenaris. “En aquest procés d’adaptació a la situació que ens ha tocat de viure, hi sumem la voluntat de combinar la tradició amb la innovació, en les festes”, ha assegurat Pueyo.  

Una Festa Major que no oblida la cultura popular i, seguint les recomanacions i peticions dels grups de cultura popular, també en seran protagonistes. En aquesta edició, a més, s’han plantejat dos escenaris on es concentrarà tota la activitat festiva: els Camps Elisis, l’emplaçament emblemàtic de Festa Major i, per l’altra, la plaça Sant Joan, on la ciutadania gaudirà també d’un escenari personalitzat i únic i que acollirà un nou format de pregó de Festa Major.

Finalment, l’alcalde ha posat de relleu que “la nostra festa és un bon reflex d’allò que com a societat ens agrada ser: hereva d’una tradició antiga i alhora una ciutadania amatent a les demandes i a les formes d’expressió del nostre temps. En la Festa Major sabem conjugar els trets que ens han definit com a poble i que ens han estat llegats, amb les formes d’expressió actual que ens identifiquen i ens enriqueixen. A més, sabrem fer, entre tots i totes, una Festa segura per poder gaudir-la al màxim. Perquè, de fet, la nostra festa és el fruit de l’esforç col·lectiu, és la festa de tothom”.

Reserva prèvia d’entrades

A partir de les 17.00 hores s’obre la reserva prèvia d’entrades per assistir als concerts i activitats gratuïtes. Només dos concerts són de pagament: LA M.O.D.A i Maria Arnal & Marcel Bagés.

LA M.O.D.A divendres 7 de maig a les 21 h

Entrada general: 25 € (aforament limitat). Entrada reduïda: 21 € amb el Carnet Jove i el Carnet Jove local. Per tal d’accedir al recinte, caldrà presentar l’entrada corresponent i el carnet jove (document acreditatiu).

Durant la seva breu però intensa trajectòria, La Maravillosa Orquesta del Alcohol (La M.O.D.A.) s’ha anat guanyant una ferma base de seguidors gràcies a una ètica de treball que podria resumir-se en: passió, honestedat i carretera. A les esquenes, un grapat d’Ep’s, quatre discos d’estudi i dos en directe, a més de considerables gires, actuacions en els principals festivals de l’Estat i presentacions arreu del món. Després de més de 140 concerts, tornen amb el seu nou disc d’estudi Ninguna ola, produït per Raül Refree. Un treball autoeditat en el qual la banda dibuixa nous horitzons musicals sense perdre la identitat que els ha dut a fer-se un lloc en el panorama de la música estatal dels nous temps.

MARIA ARNAL & MARCEL BAGÉS – diumenge 9 de maig a les 21 h

Entrada general: 18 € (aforament limitat). Entrada reduïda: 15 € amb el Carnet Jove i el Carnet Jove local. Per tal d’accedir al recinte, caldrà presentar l’entrada corresponent i el carnet jove (document acreditatiu).

“Clamor” és el nou treball d’aquest duet que qualla en directe la tremenda intensitat emocional del que, abans que un disc, és un miracle.

Des d’un títol que converteix el que antany fou el toc de campana de dol col·lectiu en majúscula voluntat coral, redimensiona el concepte de tradició i l’introdueix definitivament en el demà. Cants de balena, ones de ràdio i bels de cabres, un gresol de referències literàries i filosòfiques; fent de les guitarres, atmosferes; de l’electrònica, matèria orgànica i de la copla, un arravatament.

Programació gratuïta

ZOO, Oques Grasses, Ginestà, Maika Makovski són altres dels caps de cartell que actuaran a la Festa Major de Lleida, per als quals l’entrada als concerts és gratuïta.

També hi haurà nombroses actuacions de Discjòqueis, orquestres, bandes i grups locals, activitats familiars, com el “Conte del Marraco (també una de les novetats), celebracions esportives, etc.

Pregó de Festa Major

Josep Maria Llop i Torné serà el pregoner de la Festa Major de Lleida d’enguany. El que va ser regidor de la Paeria i director d’Urbanisme, actualment és director de la Càtedra UNESCO sobre les Ciutats Intermèdies de la Universitat de Lleida

El pregó se celebrarà a la plaça Sant Joan. Així, a diferència, d’altres vegades serà un esdeveniment obert a tota la ciutadania (amb reserva prèvia d’entrada) que inclourà, com a novetat, un espectacle de música en directe

Reserva d’entrades

Aforament limitat, per aquest motiu és imprescindible fer reserva prèvia. Via online, per a cada acte al web www.festeslleida.cat o via telefònica al telèfon 973 67 80 57 (de dimarts a dissabte d’11 h a 13 h i de 17.30 h a 19.30 h fins a exhaurir localitats.

• Les reserves s’obriran el dia 27 d’abril a les 17 h i es tancaran el mateix dia de celebració de cada esdeveniment o fins a exhaurir localitats

• Màxim 5 localitats per reserva.

• Cal portar les reserves en pdf o format mòbil en els dispositius electrònics

• Segons la normativa vigent, totes les reserves hauran d’anar associades a un nom i un número de telèfon per poder tenir un registre d’assistències.

• Per evitar aglomeracions, es permetrà l’accés al recinte, de manera esglaonada i d’acord amb les instruccions del personal autoritzat.

• Es prega puntualitat. Un cop iniciat l’espectacle no es garanteix la validesa de la reserva.

Normes d’accés i condicions CoViD-19

• Per accedir a l’espectacle serà obligatori l’ús de mascareta.

• Es recomana neteja de mans amb hidrogel abans d’accedir al recinte.

• Si noteu algun dels símptomes de la CoViD-19, per seguretat quedeu-vos a casa.

• Respecteu les instruccions del personal en tot moment. Queda reservat el dret d’admissió en cas de no complir les indicacions del personal.

• Un cop assignat un seient, mireu de no moure-us-en per respectar la distància física de entre persones. Si porteu canalla, expliqueu-los-hi també que no es pot circular lliurement per l’espai.

• Com en qualsevol altre acte públic: silencieu o apagueu els telèfons i dispositius que emetin so, no parleu en veu alta.

• No es permès l’accés de menjar ni begudes alcohòliques o ensucrades en el recinte

Pau Llop, de l’estudi 131.gd, autor del cartell

131.gd (Pau Llop i Esteve Padilla) és un estudi de disseny gràfic amb oficines a Lleida i Barcelona. Des de 2013 dissenyen estratègies visuals per a companyies locals i internacionals, amb una presència important de la tipografia com a element central. Fan direcció d’art, identitats, projectes editorials, web i tipografies; basant-se en un concepte fort (formal, teòric, argumental…) que fa de fil conductor en el procés de disseny i formalització.

Aquesta Festa Major, el cartell evoluciona i esdevé un sistema gràfic que omplirà la ciutat de lletres i colors. Històricament s’ha encarregat a artistes, pintors, il·lustradors i grafistes, per tal que aquests presentin la seva mirada i empremta sobre la ciutat i la festa. Així doncs, aquest any es proposa un treball de recuperació de la memòria visual de la Festa Major de Lleida i, alhora, es fa representació de la diversitat de la comunitat i de les festes dins de la festa.

A partir dels elements tipogràfics presents en els cartells, es fa un seguiment dels últims 130 anys, destacant les aportacions artístiques prèvies a la digitalització. Seguint el fil de les tipografies repassem la història i l’evolució del disseny gràfic a Lleida. De la recerca, en sorgeixen un conjunt de 12 tipografies extretes i reinterpretades dels cartells compresos entre 1888 i 1977. Cada suport és únic, i es crea mitjançant la mescla i combinació d’aquestes lletres i una gamma cromàtica. El sistema s’adapta i crea composicions úniques que s’apliquen des de la coberta d’aquest programa, fins als elements de comunicació exterior com banderoles, cartells i xarxes socials. Una Festa Major amb una explosió de colors i tipografies festives arreu de la ciutat.

Un dels components del grup Vernal ha actuat durant la presentació de la programació de la Festa Major.