Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La Paeria activa a partir de demà el Pla POCSMLL per l'onada de calor

Data de publicació: 10/8/2021

Davant la situació meteorològica de risc, amb temperatures que poden superar els 38,6ºC, l'ajuntament aplicarà mesures de prevenció en fase 2

PROTECCIÓ CIVIL


L'Ajuntament de Lleida activa a partir de demà el Pla d'actuacions per prevenir els efectes d'una onada de calor sobre la salut al municipi de Lleida, el POCSMLL. Ho farà en fase 2, amb un perill màxim, per la situació meteorològica de risc, en què es poden superar els 38,6 graus centígrads i tenint en compte també l'adaptació al risc sanitari per la Covid-19.

Segons el darrer avís rebut pel CECAT, la previsió per demà dimecres, dijous i divendres és que la comarca del Segrià hi hagi una probabilitat del 30 al 70 % de superar la temperatura de 38,6ºC, de 14 a 20 h. Això és un Perill màxim, 4/6 i 5/6 respectivament. Per tant, a causa de la previsió meteorològica que afecta Lleida, s'activarà el POCSMLL en Fase 2. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya l'episodi de calor s'allargarà fins diumenge.

Caldrà seguir les actuacions previstes, entre les quals, destaquen:

-Es revisaran els recursos humans per part del Departament de Protecció Civil: voluntaris de protecció civil que es puguin necessitar en una situació de superació de perill alt com a suport atenció a persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades al domicili a locals municipals habilitats per fer aquest tipus d'allotjament.

-Es revisaran els recursos materials: equipaments dels locals municipals climatitzats (funcionament dels aparells de climatització i disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals).

-A través de la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 s'intensifiquen les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials en l'àmbit domiciliari recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (SAD i TAD). També per part dels equips bàsics d'atenció primària i d'atenció a la infància i de l'alberg municipal es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables que s'han censat.

-Es continua recomanant a la població de Lleida i en especial a la més vulnerable a aquest risc: persones majors de 75 anys, malalts crònics, persones discapacitades físiques/psíquiques, indigents, així com persones que queden desemparades i exposades directament als efectes de la calor que segueixin les indicacions següents:

Fresca a casa:

-Tanqueu les persianes quan hi toca el sol.

-Obriu les finestres durant la nit.

-Estigueu-vos a les zones més fresques.

-Refresqueu l'ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

-Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, casals, cinemes, etc.)

Busqueu l'ombra al carrer:

-Eviteu sortir al migdia, quan fa més calor.

-Porteu una gorra o un barret i utilitzeu roba lleugera i que no sigui ajustada.

-Mulleu-vos una mica la cara i la roba.

-Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol.

-Limiteu l'activitat física intensa.

Molta aigua:

-Beveu aigua i sucs de fruita.

-Refresqueu-vos sovint.

-No prengueu begudes alcohòliques.

-Eviteu els menjars molt calents.