El Projecte Educatiu de Ciutat potencia la transformació en l’educació des de la mirada comunitària de Ciutat Educadora

-Després del vistiplau de la Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels drets de les persones, el PEC es votarà al Ple municipal

-Entre altres projectes, s’ha informat sobre les deu noves llambordes Stolpersteine que es col·locaran a Lleida o el mural que el Plenari dels Infants i Adolescents faran al Lleida _potFest

-Després del vistiplau de la Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels drets de les persones, el PEC es votarà al Ple municipal

-Entre altres projectes, s’ha informat sobre les deu noves llambordes Stolpersteine que es col·locaran a Lleida o el mural que el Plenari dels Infants i Adolescents faran al Lleida _potFest

El Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) ha obtingut el vistiplau de la Comissió Informativa per les polítiques de gestió dels drets de les persones, pas previ perquè el document se sotmeti a votació al Ple municipal d’aquest mes de març. L’àrea d’Educació ha treballat el PEC que potencia la transformació en l’educació des de la mirada comunitària de la Ciutat Educadora. El projecte, que recull les contribucions que han fet també els partits polítics amb representació a la Paeria, és el pla de treball a seguir en l’àmbit local amb relació a l’educació.

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que aquest el document de referència que, de manera participativa i comunitària, ha d’adaptar-se als canvis socials i repensa l’educació dins i fora de l’escola. Entre els objectius que estableix el projecte, hi ha la inclusió, l’equitat, la interculturalitat, per a generacions presents i futures i la sostenibilitat.

El treball ha estat elaborat per la Universitat de Lleida, amb el Dr. Molina i el seu equip, i garanteix l’anàlisi exhaustiva, profunda i fiable, així com un producte final aglutinador de les diferents visions i aportacions fetes en el procés i les eines per implementar-lo i avaluar-lo.

Mural del Plenari dels Infants i Adolescents al Lleida _potFest

El Plenari dels Infants i Adolescents celebra aquest 2023 el seu 25è aniversari i, entre els actes que té previst realitzar, hi ha un mural artístic per part de membres del Plenari, mostrant així el propòsit que la ciutadania conegui el dret a la participació dels infants i joves a la ciutat. Aquesta acció formarà part del programa d’actes del 3r Lleida _potFest, el Festival d’art urbà de la ciutat, que tindrà lloc del 27 de març al 2 d’abril. El projecte artístic es preveu d’un procés participació i integrarà un missatge positiu coordinat amb la proposta de la Cooperativa Transformem, experta en projectes murals.

Renovació del reconeixement de Lleida com a Ciutat Amiga de la Infància

Els membres de la Comissió Informativa han estat informats de la sol·licitud de renovació del reconeixement per part d’Unicef de Lleida com a Ciutat Amiga de la Infància, que ha de passar després pel Ple municipal. Lleida va obtenir aquesta distinció el novembre de 2004.

Projecte Stolpersteine i la repressió franquista

Relatiu a l’àrea de Drets Civils, s’ha informat a la comissió de la col·locació de deu llambordes Stolpersteine en diversos carrers de la ciutat, que s’afegeixen a les altres vint-i-una que ja hi ha instal·lades. El projecte Stolpersteine, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida, pretén contribuir a la recuperació de la Memòria Democràtica i dignificar la memòria de les persones de la ciutat que van ser víctimes de la barbàrie nazi i deportades als camps de concentració. En el marc d’aquest projecte s’han identificat 45 persones nascudes o residents a Lleida que van ser deportades a diferents camps on 22 van ser assassinades.

Encara en l’àrea de Drets Civils, s’ha donat compte de la declaració del caràcter il·legal i radicalment nul de les sancions imposades als funcionaris municipals de l’Ajuntament de Lleida que van ser represaliats i represaliades per les seves idees polítiques i ideologies contràries al règim franquista, tal com indica l’article 4.1 de la llei 20/2022 de 19 d'octubre, de Memòria Democràtica. Seria una reparació històrica per a 284 funcionaris que van ser investigats, 179 dels quals van ser destituïts i sancionats. Amb motiu dels vuitanta-cinc anys de l’entrada de les troques franquistes a la ciutat, l’Arxiu Municipal informarà a la seva pàgina web de l’estudi realitzat i el posarà a l'abast de la ciutadania amb la informació de les persones represaliades pel govern franquista.

Cessió de vehicles per a Cuba

De l’àmbit de Cooperació, s’ha de destacar el conveni de cessió de vehicles fora d’ús del Dipòsit Municipal al Casal d’Amistat de Cuba de Lleida. Aquest mes de març s’han cedit 20 vehicles perquè es puguin reaprofitar les peces per poder arreglar altres vehicles, amb el benentès que no es poden comercialitzar no fer cap negoci jurídic. El conveni, de caràcter cooperatiu i humanitari, fa anys que es manté i, comptant els d’aquesta edició, ha permès enviar 210 automòbils al territori cubà.

Ajuts a famílies

Com a cada comissió, s’han donat les dades de les ajudes a famílies, que en aquest darrer període són de 47.613,04 euros. S’han destinat més de 19.000 euros a l’habitatge i 18.000 a l’alimentació.

De la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, ha passat l’expedient sobre la coordinació del Pla municipal d’acollida de persones temporeres per al 2023 i la necessitat de comptar amb una persona que dissenyi, gestioni i coordini el pla.

Encara en aquesta Regidoria, s’ha presentat el nou model d’atenció a la infància i llurs famílies en situació de risc. El model de Centre Obert havia evolucionat a Serveis d’Intervenció Socioeducativa, amb la incorporació de professionals per a l’acompanyament integral dels infants i famílies i per trencar amb la cronicitat d’aquests nuclis familiars usuaris del servei incorporant eines de treball sistemàtiques, universals i intensives. El nou model integra els tres serveis contemplats al Contracte Programa amb la Generalitat (serveis d’atenció diürna, d’intervenció amb famílies amb infants i adolescents i d’acompanyament socioeducatiu per a adolescents).

En la comissió d’aquest mes de març s’han presentat diversos expedients amb la proposta per a la concessió de medalles i plaques de la Paeria en les diferents categories i per part de les diferents Regidories de la comissió. Aquests reconeixements es lliuren en el marc de la Festa Major de Lleida al maig.

Hàbits saludables i educació física, amb el projecte SISME de la Fundació Gasol

El projecte d’hàbits saludables SISME, de la Fundació Gasol, s’aplicarà a Lleida com a programa pilot en un centre educatiu per prevenir l’obesitat infantil en el mac de l’educació física. El projecte promou hàbits saludables amb accions a la classe d’educació física, activitats familiars i la capacitació del professorat en aquest àmbit.