La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Itinerari virtual per la Lleida del 6 d’Octubre de 1934

Data de publicació: 17/10/2020

L’historiador Manel López Esteve condueix la ruta on descriu els fets i la dinàmica de la fallida revolta antifeixista

REGIDORIA D'EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES

L’Ajuntament de Lleida ha organitzat aquest vespre un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb la finalitat de recordar com es van viure a la nostra ciutat els fets del 6 d’octubre de 1934. Un acte que ha estat conduït per l’historiador Manuel López Esteve.

“Revolta i insurrecció: Lleida 6 d’octubre de 1934” és el títol que el Departament de Drets Civils de l’Ajuntament ha volgut nomenar aquesta tercera ruta virtual per la ciutat, que ha tingut lloc al Mercat del Pla, en col·laboració amb l’Àrea de Memòria Democràtica del Centre Excursionista de Lleida.

Durant l’acte, que ha estat presentat per Josep Serra, en nom de l’Àrea de Drets Civils, i Joan Ramon Segura, en representació del Centre Excursionista, s’ha anunciat la voluntat de realitzar un total de 14 itineraris en aquest cicle de Recuperació de Memòria Històrica.

El 6 d’octubre de 1934, el president Lluís Companys proclamava des del balcó del Palau de la Generalitat “l’Estat Català de la República Federal espanyola”. Era la resposta del president de la Generalitat de Catalunya a l'entrada de tres ministres de la dreta antirepublicana de la CEDA al govern de la República. La revolta d'octubre de 1934, tot i el seu fracàs, es convertí en la mobilització social i l'acció insurreccional de més àmplia magnitud de la història de la Catalunya republicana fins al 1936.

A Lleida, van ser l'alcalde i el Comissari Delegat de la Generalitat els qui proclamaren l'Estat Català des de l'Ajuntament i des del Palau de la Comissaria de la Generalitat. Al mateix temps, l'Aliança Obrera des del dia 5 d'octubre havia fet efectiva la vaga general revolucionària.

L'itinerari per la Lleida del 6 d'octubre de 1934, que ha conduït l’historiador Manel López, s’ha centrat a explicar la dinàmica d'aquella revolta fallida partint dels principals espais urbans en la que es desenvolupà.

El Palau de la Comissaria de la Generalitat, l'Ajuntament, la Casa del Poble, la seu del Bloc Obrer i Camperol, el Casal de Joventut Republicana, la presó i la caserna militar de la Panera han estat els centres principals de l'itinerari de la Lleida republicana i antifeixista del 6 d'octubre de 1934.

L’acte s’ha realitzat amb un aforament encara més limitat que en les altres dues edicions i preservant totes les mesures de seguretat, recomanades per lluitar contra la Covid 19. 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.