La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

‘La Cristalleria Germina’, nou projecte social i sostenible amb seu al Mercat de Balàfia

Data de publicació: 8/6/2021

El projecte disposarà d’una parada al mercat com a punt de recollida dels productes ecològics que cultiva per als socis del seu grup de consum. La iniciativa afavoreix que determinats col·lectius puguin accedir a producte fresc i dona resposta a necessitats formatives i d’ocupació per a joves migrants

REGIDORIA DE CONSUM, COMERÇ I MERCATS

L’Associació La Cristalleria ha presentat la iniciativa ‘La Cristalleria Germina’ que a mitjans de juny donarà vitalitat a les dependències del Mercat de Balàfia. Els tinents d’alcalde Jordina Freixanet, que és regidora de Balàfia, i Sergi Talamonte, i la regidora de Consum, Comerç i Mercats, Marta Gispert, han participat en l’acte en línia que s’ha fet per donar a conèixer el nou projecte agrosocial d’economia social i solidari. És de l’àmbit de l’agricultura ecològica que dona resposta a les necessitats alimentàries, formatives i d'ocupació i que, a més, esdevé una eina per a la millora de l’ocupabilitat, a la recerca de sinèrgies amb altres sectors.

Amb aquest projecte La Cristalleria fa un salt endavant per oferir nous serveis en l’àmbit de l’horticultura, que des de ‘La Cristaleria Germina’ permetrà desenvolupar programes formatius i de millora de l'ocupabilitat en l'àmbit de l'agricultura per a joves migrants, en situació administrativa irregular o dificultats d'inserció sociolaboral.

La tinent d’alcalde Freixanet ha felicitat l’entitat per la iniciativa que “és positiva per al barri de Balàfia i per a la dinamització del mercat i el seu entorn, així com també per a la ciutat en general”.

El projecte ‘La Cristaleria Germina’ s’ubica a les instal·lacions del Viver d’agricultors de Rufea de l’Ajuntament de Lleida. Disposa de 2ha de parcel·la agrícola, on cultiven el seus productes ecològics. L'agricultura és un sector cabdal al territori de Lleida i ofereix possibilitats reals d'inserció. La seva explotació agrària ecològica serveix alhora per abastir un grup de consum, interessat en producte ecològic i de proximitat. L'excedent s’adreça a projectes que combatin la pobresa alimentària i a persones amb dificultats per accedir al producte fresc.

Segons han explicat els impulsors de la iniciativa, Albert Mateu, Llibertat León i Joan Cagigas, “la creació dels ‘Horts de La Cristaleria’ és sinònim de generar oportunitats per a joves en situació de vulnerabilitat, de formar-los en l'àmbit agrícola o hortofructícola, per millorar la seva ocupabilitat, potenciar la integració i la seva inserció laboral”. El tinent d’alcalde Talamonte ha volgut expressar que “aquest model de projecte d'agricultura social, també ajuda a combatre la pobresa alimentària i energètica i a eliminar dificultats per accedir al producte fresc”.

A partir de mitjans de juny, l’entitat disposarà d’un espai permanent al mercat de Balafia on podran preparar les cistelles i també serà el punt de recollida on els socis del grup de consum podran recollir els seus productes. L’objectiu és que a mig termini el mercat de Balàfia pugui esdevenir un espai de referència de consum sostenible i social dels productors locals. Hi ha també un criteri d’aprofitament i distribució dels aliments en tant que no es descartarà cap verdura per mesura, forma i color i, en aquest sentit, s’ha lligat un acord amb el Banc dels Aliments per distribuir els seus productes.

El projecte compta amb el suport de l’Associació de Veïns de Balàfia, presidida per Toni Baró, i l’Associació de Comerciants, amb Meritxell Montagut al capdavant, que també han participat en la presentació.

Gimnàs Social a Pardinyes

La Cristalleria Espai Esportiu, entitat sense ànim de lucre, ja abandera una acció a Pardinyes, una iniciativa vinculada a l’àmbit social, que es concreta en un gimnàs social especialitzat en la boxa educativa sense contacte i l'acompanyament socioeducatiu mitjançant l’esport. El concepte de gimnàs social es defineix per ser un espai obert a la ciutadania, on persones de diferents edats, capacitats, identitats de gènere, orientacions sexuals, procedències i orígens socioeconòmics, conviuen i practiquen esport de manera conjunta. 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.