La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

“Joan Oró. El científic de la vida”, al Museu de l'Aigua

Data de publicació: 14/9/2021

Mostra del llegat del científic lleidatà amb la voluntat de difondre la seva figura i impulsar la ciència entre els joves

MUSEUS

Des d'avui es pot visitar al Museu de l'Aigua, la mostra "Joan Oró. El científic de la vida. L'exposició ha estat inaugurada pel regidor de Ciutat, Cultura i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i per Francesc Oró, president de la Fundació Oró.

El títol de l’exposició recull el lema que va moure el científic lleidatà: descobrir l’origen de la vida. 

La mostra recull un total de 161 peces rellevants del seu llegat: la taula de treball, de model presidencial, que va viatjar de Lleida a Houston i tornada a Lleida, amb cadires a joc; les llibretes de treball amb anotacions i llibres especialitzats; fotografies personals, diplomes i commemoracions rebudes al llarg de la seva carrera; imatges originals de la NASA, globus de Mart i de la Lluna, instruments de treball, com ara un ordinador Macintosh, una càmera Polaroid o diapositives, així com mostres de meteorits, amb els embalatges originals.

L’exposició es complementa amb la biografia de Joan Oró i un vídeo explicatiu de la seva vida i una entrevista de l’any 2002, cedits per TV3.

La mostra ocupa una sala de l’antic xalet dels enginyers, al recinte del campament de la Canadiense, creant un paral·lelisme entre els enginyers que van desenvolupar la hidroelectricitat a les Terres de Lleida, i la figura de Joan Oró, que va treballar en un camp diferent però amb la voluntat d’estudiar l’origen de la vida, a partir de la curiositat i la motivació per la ciència.

La voluntat de l’exposició és difondre la figura de Joan Oró, però també el foment de la ciència entre els joves. Ell era molt conscient de la transcendència de la tasca educadora. La docència, tot compartint el laboratori amb molts alumnes, va ser l’eix de la seva missió.

El Llegat Oró permetrà desenvolupar el projecte “Univers aigua”, de divulgació de l’aigua des d’un punt de vist multidisciplinar, més enllà de la visió patrimonial duta a terme fins ara al Museu de l’Aigua.

El programa vol desenvolupar propostes educatives sobre el paper de l’aigua en l’aparició de la vida a la Terra, els seus usos al llarg de la història de la humanitat i el patrimoni local de l’aigua, els reptes de present i futur de l’aigua, la presència de l’aigua en altres planetes i la importància en les recerques astronòmiques, i les característiques de l’aigua. El programa es plasmarà en activitats per a centres educatius, observacions astronòmiques i cicles de conferències.

Un altre eix de treball és l’estudi acadèmic del llegat, amb la col·laboració amb la Universitat de Lleida o altres organismes encarregats de l’estudi del Llegat Oró amb l’objectiu d’inventariar i catalogar el Llegat, garantir la seva preservació en les millors condicions possibles i establir programes de difusió.

A la inauguració de la mostra han assistit la tinenta d'alcalde Montse Pifarré, el delegat del Govern de la Generalitat, Bernat Solé, i el subdelegat del Govern, José Crespin. 

 


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.