La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria habilita al cementiri un nou espai de record al dol perinatal

Data de publicació: 14/10/2021

L’espai Empremtes convida a la reflexió i facilita el dol a les famílies que han patit una pèrdua perinatal o neonatal per donar-ne visibilitat i per oferir un suport més afectiu

L’alcalde Miquel Pueyo ha assenyalat que s’ha construït aquest espai simbòlic i compartit perquè les famílies i persones colpides per aquesta pèrdua puguin gestionar el dol en un entorn digne

CEMENTIRI MUNICIPAL

L’Ajuntament de Lleida ha habilitat un nou espai de memòria al dol gestacional i perinatal al cementiri municipal. L’objectiu és dedicar una zona a les famílies que han partit una pèrdua perinatal per facilitar l’elaboració del dol, donat que la societat no dona suport suficient i se silencia el procés de dol, sent factors que poden derivar en malalties físiques i psicològiques. A més, es vol donar visibilitat a aquestes pèrdues per millorar la comprensió de la societat i oferir un suport més efectiu a les famílies. L’Espai Empremtes, ubicat al departament de Sant Crist, és un espai obert, diàfan, amb una intervenció arquitectònica pensada per crear un ambient que facilita la memòria i la reflexió. La figura geomètrica té forma de cercle i està integrada al medi natural.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat que la xarxa de suport és imprescindible en processos com aquest i que cal saber llegir, acompanyar i compartir la sensibilitat en aquests moments. El espai físic construït és simbòlic sobri i poderós, vol ser gran en el sentiment, perquè les persones puguin recordar amb dignitat i estima. Pueyo ha indicat que cal recuperar els valors i proporcionar el temps necessari per gestionar el dol i la memòria i que aquests són canvis que s’han d’impulsar per assegurar que a cada individu la dignitat d’una mort humanitària, i no solitària, que pugui ajudar a minimitzar el sofriment. L’alcalde ha explicat que la mort perinatal constitueix in fenomen desconegut i menys acceptat, quan és una de les més doloroses. Per això, “crec que és imprescindible reconèixer, entendre i explicar aquesta mort perquè si som capaços de fer-ho també serem capaços de viure-la d’una manera més digna i espiritualment més bella”. Pueyo ha afegit que un espai simbòlic, com aquest, té sentit en la mesura que són compartits i interpretats “perquè les famílies i persones colpides per aquesta pèrdua puguin gestionar el dol i es trobi un espai per pensar i gestionar la desaparició d’un ésser estimat”. 

La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha assegurat que aquesta era una assignatura pendent a la ciutat. Pifarré ha comentat que és un espai que busca transmetre benestar, calma i pau, i s’ha referit al cercle com una figura geomètrica, present en moltes creences, que s’associa a la idea de l’infinit, l’eternitat, d’allò espiritual. També ha destacat la seva integració a l’entorn, que alhora, es diferencia amb una cinta d’acer que s’aixeca del terra per interaccionar amb elements naturals, interpretant el moviment i la fragilitat de la vida.

En representació del Servei de suport al Dol de Ponent, Montse Robles, ha agraït la implicació de la Paeria en la creació d’aquest espai. Robles ha explicat la necessitat de sumar esforços per unificar l’atenció a les persones que passen per un procés com aquest i com han de seguir treballant per canviar determinades lleis. Demà s’il·luminarà la façana de la Paeria amb motiu del Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional.

Júlia Muñoz, en representació de les famílies, ha compartit la seva experiència i ha tramès unes paraules sentides i íntimes del que havia viscut i sentit. Segons ha dit, el llaç emocional que s’havia creat és indestructible i que la criatura mai deixarà de ser el seu fill. Ha conclòs dient que sempre estaria present sense ser-hi.

L’acte per inaugurar aquest espai ha comptat amb la interpretació de diverses peces musicals de I Fiori Duo i d’una ofrena floral, a l’entorn de l’escultura. Diversos regidors de la Paeria han assistit a l’acte, així com representants de l’àmbit sanitari i d’entitats com Llavors de Vincle o Alleta. 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.