La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El periodista Manuel Campo Vidal reflexiona sobre la transició democràtica en l’inici del 9è Congrés de Convivència a la Ciutat-Memorial Xavier Aluja

Data de publicació: 26/3/2015

Àngel Ros recorda la figura de qui fou regidor de Drets Civils de la Paeria, Xavier Aluja, i destaca el seu treball per la cohesió social de la ciutat

El congrès, que tindrà lloc del 26 al 28 de març, compta enguany amb la col·laboració de la Universitat de Lleida

La novena edició del Congrés de Convivència a la Ciutat-Memoria lXavier Aluja s’ha iniciat aquesta tarda al Saló de Plens de la Paeria amb la conferència inaugural a càrrec del reconegut periodista Manuel Campo Vidal, qui ha dissertat sobre la transició democrática des de la perspectiva de la societat civil i l’obra política de la transició. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha estat l’encarregat de presentar el conferenciant, de qui n’ha destacat la seva àmplia trajectòria professional. El paer en cap també ha volgut recordar la figura de qui fou regidor de drets civils de la Paeria, Xavier Aluja, i n’ha destacat el seu intens treball per la igualtat de les persones. Un treball, segons Àngel Ros, que “sense dubte ha contribuït a la cohesió social de la ciutat”. Campo Vidal, guardonat amb el Premi Ondas el 2012 i actual president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió, ha destacat, durant la seva intervenció, el paper de la societat civil en la transició democrática i com en l’actualitat, quaranta anys després, la societat española vol agafar, una altra vegada, la paraula.

El Congrés de la Convivència a la Ciutat, que duu el nom de qui fou regidor de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, Xavier Aluja, reflexiona anualment sobre temes relacionats amb la ciutadania. En les diferents edicions celebrades fins ara s’han tractat qüestions com els drets culturals i lingüístics, els drets i deures de la ciutadania, els drets emergents, l’economia i les polítiques socials, o els reptes de la societat del coneixement, entre d’altres. Tots aquests àmbits formen part dels debats sobre el Dret a la Ciutat i són recollits a la Carta de Ciutadania de Lleida. La carta constitueix el marc de referència fonamental del congrés.

El Congrés de Convivència a la Ciutat – Memorial Xavier Aluja compta per primer any amb la participació de la Universitat de Lleida, que es convertirá en la seu d’algunes de les activitats programades. D’aquesta forma, es construeix un marc de col·laboració entre l’espai divulgatiu que pretén ser el congrés i l’espai acadèmic historiogràfic de la universitat. El congrés rep també el suport del Consorci del Turó de la Seu Vella, que cedirà un espai i oferirà una visita guiada.

Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida ha impulsat l’exposició “Transició Democràtica a Lleida”, un recull del testimoni local de la memòria col·lectiva de la ciutat que es pot visitar al Centre d’Art La Panera. La iniciativa, que es caracteritza per un fort component ciutadà, recull gravacions, entrevistes, cartells i altres materials.

La inauguració del congrès també ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, i la regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria, M. Rosa Ball.

 


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.