La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida

Data de publicació: 1/12/2021

En marxa l'exposició "Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)"


Es pot veure al Palau de la Paeria, on romandrà oberta fins al 30 de gener

REGIDORIA D'URBANISME

El Palau de la Paeria acull des d'avui i fins al 30 de gener l'exposició "Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)", un recorregut per la història dels cabdills ilergets, els orígens del monument i el procés de restauració que ara conclou i que permetrà recuperar la seva presència a l'Arc del Pont el pròxim 10 de desembre.

La mostra, estructurada en diversos plafons, pot veure's al Museu de la Paeria fins al 9 de gener i entre el 10 i el 30 de gener ocuparà una nova ubicació al pati del Palau de la Paeria. Els horaris per visitar-la són de dilluns a dissabte de 9.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 i els diumenges i festius d'11 a 14 hores (exceptuant 25, 26 de desembre, 1 i 6 de gener que romandrà tancada).

El relat històric, elaborat amb la participació del catedràtic de Prehistòria i exdegà de la Facultat de Lletres de la UdL, Emili Junyent, explica "l'atzarosa història del grup escultòric", creat per Medard Sanmartí el 1882 amb un modelat guix per representar uns altres guerrers íbers, Indortes i Histolaci, i recuperat per a Lleida per l'alcalde franquista Víctor Hellín, per a representar el paper dels ilergets Indíbil i Mandoni. L'escultura, fosa en bronze per l'artista Pere Corberó, va arribar a la ciutat a la tardor de 1946 i després d'un breu pas pels Camps Elisis va acabar instal·lant-se a l'Arc del Pont, on s'ha convertit en un emblema de la ciutat.

La mostra també explica el deteriorament que havia patit la peça amb el pas dels anys, que, juntament amb una neteja inadequada el 1997, li havia fet perdre la pàtina negra original, i el procés de conservació i restauració que s'ha dut a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb col·laboració també del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas CENIM-CSIC.


Versió de la notícia per imprimir


Compartir<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.