Miquel Pueyo i París

Alcalde
Regidor de Seguretat Ciutadana i Convivència

 

Salutació

Crec que les dues grans il·lusions que un lleidatà pot tenir, en la seua vida, són arribar a ser Rei Mag o paer en cap de la seua ciutat. O Reina o alcaldessa, evidentment. A la Paeria m’acompanyen homes i dones compromesos amb Lleida, que volen inspirar confiança i oferir representació a tothom que s’identifiqui amb la llibertat, la fraternitat i la justícia social.

Estem compromesos amb una Lleida propera, que posi al centre la identitat de cada barri, de l’Horta, de Sucs i de Raimat, que redueixi les desigualtats i que teixeixi complicitats amb entitats, associacions i moviments socials. Estem compromesos amb una Lleida connectada, que sigui una ciutat d’enllaç, creativa, culturalment viva i econòmicament pròspera. Estem compromesos amb una Lleida saludable, que garanteixi els drets dels seus veïns i veïnes, que promogui la pràctica de l’esport i que es comprometi amb una mobilitat sostenible, amb el clima i amb el futur del planeta. Estem compromesos amb una Lleida justa, que sigui una ciutat d’oportunitats i garanties per a tothom. Una ciutat inclusiva, solidària, feminista, i ferma en la lluita contra totes les violències visibles o invisibles.

Lleida té 138.000 habitants, sobre un terme municipal de 212 km2, és la segona capital de Catalunya i el principal nucli demogràfic, econòmic, cultural i de serveis de la Catalunya interior. La seua àrea d’influència arriba a prop de mig milió de persones i és un dels centres europeus més importants, pel que fa la producció de fruita i a la cria i engreix de porcs, i al desenvolupament de les indústries agroalimentàries, en general. L’Horta de Lleida (56 partides en total, sobre un total de 19.215 hectàrees) és un espai agrari de gran valor, que incorpora un paisatge característic, un patrimoni històric multisecular, i que constitueix un dels signes d’identitat d’una ciutat que es defineix com a saludable.

És també una ciutat universitària, amb una comunitat de 15.000 alumnes, docents i investigadors, i amb un Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari amb 120 empreses i 1.600 treballadors. Les sinèrgies de la Universitat de Lleida amb la ciutat i el territori proper abasten la innovació en l’agricultura i la producció d’aliments, l’energia, la salut, la robotització, les TIC, la direcció d’empreses, la història, les llengües, la inclusió social, la formació d’educadors i personal del món de la salut, entre les més destacades. Com a ciutat universitària, Lleida se situa en l’epicentre del desenvolupament científic i tecnològic, on el poder suau de la ciència estimula la participació i l’intercanvi lliure d’idees i el coneixement.

Els lleidatans i les lleidatanes tenen dret a aspirar a una vida plena i a treballar per fer de la ciutat una comunitat d'afectes mutus, econòmicament segura, emocionalment sana i construïda amb vincles de qualitat. Lleida treballa per ser una ciutat intermèdia que es connecti més intensament amb l’entorn barceloní, l’eix costaner català i la xarxa del sud europeu, i, per continuar disposant dels avantatges de la seua posició estratègica, necessita, entre d’altres coses, millorar la xarxa de rodalies i desenvolupar l’eix Nord-Sud.

De 0 a 10, la satisfacció de viure a Lleida (per als lleidatans) arriba al 8,18%. L’ambient i la gent, la tranquil·litat, les dimensions de la ciutat, la facilitat d’arribar a tot arreu, l'entorn natural, el patrimoni i el caràcter de les persones és el que es valora més. Així mateix, la ciutat i el seu entorn constitueixen un territori acollidor amb avantatges per a la iniciativa empresarial basada en el coneixement, el talent i la facilitat per a crear negocis i trobar habitatge i espais urbans de qualitat. És evident, doncs, que a Lleida es viu bé i és una bona ciutat per tirar endavant una família.

Les planes de Lleida jugaran cada cop un paper més important en la gran regió metropolitana en què s’està convertint Catalunya oferint, a l’hora d’acollir equipaments que no troben el lloc idoni a les àrees litorals congestionades. La cura i promoció del patrimoni natural i cultural, en general, té un gran potencial vinculat a la diversitat d’elements paisatgístics, històrics i naturals d’una gran riquesa i singularitat.

La història de Lleida s'ha desenvolupat al voltant del turó de la Seu, ja que sempre ha estat el lloc on s'han situat les infraestructures representatives del poder econòmic i polític: la fortalesa andalusina de la Suda de Lleida i la mesquita, i més tard la catedral de la Seu Vella.

Per assegurar un futur pròsper i just per a tots els lleidatans i lleidatanes, Lleida ha d’implicar-se en la constitució d’un espai català amb vocació internacional. No podem estar donant tombs a les preocupacions, obsessionats pel passat o pel futur. No ens podem desconnectar del present, ni podem viure de manera inconscient ni automàtica. Ens hem de comprometre amb el futur de Lleida. D’aquesta Lleida justa, creativa i que progressa, que estem construint entre tots i totes.