Glossari

GlossariGeneral

APP

Aplicació informàtica per a dispositius mòbils o tablets amb multitud de funcionalitats.

.mobi

Domini que estarÓ restringit per a dispositius m˛bils i pÓgines que proveeixin serveis en pÓgines a les quals es pugui accedir mitjanšant aquests mateixos dispositius.

Què és Paeria Mobi?

És el portal de l'Ajuntament de Lleida destinat per a dispositius mòbils.

Què és un codi QR?

El codi QR és un tipus de codi de barres en què la informació està codificada dins d’un quadrat que permet emmagatzemar una gran quantitat d’informació.

Els codis QR s’identifiquen ràpidament per la seva forma quadrada i pels tres quadradets ubicats a les cantonades superiors i inferior esquerra.

Més informació

Serveis

App Store

És un servei creat per Apple Inc, que permet als usuaris cercar i descarregar aplicacions informàtiques.

Google Play

Google Play (abans Android Market) és una botiga de programari en línia desenvolupada per Google per als dispositius amb sistema operatiu Android.

Windows Phone Store

Windows Phone Store (abans Windows Phone Marketplace) és un servei de Microsoft per a Windows Phone on es poden descarregar aplicacions.

Pujar

Dispositius mòbils

Blackberry

BlackBerry permet consultar el correu electrònic des de qualsevol lloc. BlackBerry combina el telèfon, correu electrònic, la navegació per Internet així com nombroses funcions de dades personals en un dispositiu de grandària reduïda.

Media Center portàtil

Un Media Center portàtil és un disc dur amb capacitat de reproduir arxius d'àudio i vídeo. També pot ser usat per a veure imatges JPEG.

Mòbil

El telèfon mòbil consisteix en un dispositiu de comunicació electrònic amb les mateixes capacitats bàsiques d'un telèfon de línia telefònica convencional. A més de ser portàtil és sense fil al no requerir cables conductors per a la seva connexió a la xarxa telefònica.

Palm

Dispositiu de mà que conté agenda digital i computadora personal portàtil.

PDA

Una PDA és un dispositiu de petita grandària que combina un ordinador, telèfon/fax, Internet i connexions de xarxa.

Pocket PC

Dispositiu de mà que permet gravar, enviar i rebre e-mails, contactes, cites, mostrar arxius multimèdia, jocs, intercanviar missatges de text amb MSN Messenger, navegar per la web.

Smartphone

Un Telèfon Intel·ligent és un dispositiu electrònic que fusiona un telèfon cel·lular amb característiques similars a les d'un computador personal. Gairebé tots els telèfons intel·ligents són cel·lulars que suporten completament un client de correu electrònic amb la funcionalitat completa d'un organitzador personal. Una característica important de gairebé tots els telèfons intel·ligents és que permeten la instal·lació de programes per a incrementar el processament de dades i la connectivitat.

Tablet

Una tablet és una computadora portàtil de major grandària que un telèfon intel·ligent o una PDA, integrat en una pantalla tàctil amb la qual s'interactua amb els dits o una ploma stylus, sense necessitat de teclat físic ni ratolí.

Pujar

Sistemes Operatius

IOS

Sistema operatiu mòbil de l'empresa Apple Inc.

Palm OS

Palm OS és un sistema operatiu fet per a PDAs

Windows Mobile

Windows Mobile és un sistema operatiu compacte, amb una suite d'aplicacions bàsiques per a dispositius mòbils. Els dispositius que duen Windows Mobile són Pocket PC's, Smartphones i Media Center portàtil.

Pujar

Connectivitat

3G

La telefonia mòbil 3G és la tercera generació de telefonia mòbil.

La telefonia 3G permet, a més de la transferència veu, la transferència de dades, el que permet descarregar programes, enviar i rebre e-mail i enviar missatges de text instantanis (SMS), entre altres coses.

GPRS

Servei de comunicació de telefonia mòbil basat en la transmissió de paquets. Permet la connexió a Internet. És una tecnologia de transició entre els sistemes GSM i UMTS.

GSM

GSM és un sistema de telèfon mòbil digital definit originalment com estàndard Europeu obert perquè una xarxa digital de telèfon mòbil suport veu, dades, missatges de text.

MMS

Servei de Missatgeria Multimèdia. Permet transmetre imatges en moviment, vídeos, gràfics i sons, Juntament amb el text dels missatges.

SMS

Tecnologia que permet manar i rebre missatges curts de text a través de telèfons mòbils.

UMTS

És la tercera generació de telèfons mòbils basats en multimèdia i Internet. Permeten la navegació per Internet i la transferència de vídeo, imatges, so i text.

WAP

Protocol d'aplicacions sense fil. Protocol que permet als usuaris de telèfons mòbils l'accés a servidors web especialitzats, visualitzant la informació en el visor del telèfon.

WIFI

Permet connectar-te a Internet sense dependre de cables, per tant, ho pots fer des de qualsevol punt d'un edifici o del carrer on hagi cobertura Wifi.

L'Ajuntament de Lleida, mitjanšant la iniciativa Wifi4EU, ofereix connexió lliure i gratuïta a Internet amb connectivitat WiFi (sense fils) en tot un seguit d'equipaments públics.

Més informació: Xarxa Wifi4EU

Pujar


Aplicacions i serveis per a dispositius m˛bils
Desplegament de fibra ˛ptica FTTH a Lleida

Codis QR

Coneixes una APP relacionada amb Lleida?


Informació i ajuda

MÚs ajuda a:

MÚs informaciˇ

Bústia ciutadana
Trucant al 010(*)
(*) Condicions d'úsAvís legal
© 2022 La Paeria