Premi internacional ciutat de Lleida 2018

PRESENTACIÓ

EL PREMI INTERNACIONAL CIUTAT DE LLEIDA, EDICIÓ 2018

L’Ajuntament de Lleida convoca la desena edició del premi amb l’objectiu de reconèixer públicament a persones físiques o jurídiques que hagin promogut a la visibilització, coneixement o ressò internacional de la ciutat de Lleida i el seu territori més proper, i també als/les lleidatans/es que hagin destacat per la seva trajectòria personal o professional en l’àmbit internacional, més enllà de les nostres fronteres.
S’entén per persones jurídiques totes aquelles institucions, empreses i/o entitats legalment constituïdes, de les quals es valorarà la seva contribució al coneixement internacional del territori de Lleida, a través del seu treball acadèmic, científic, econòmic, social o cultural, o d’altres disciplines.
Un jurat format per persones de reconeguda trajectòria internacional decidirà, prèvia presentació de candidatures, la persona o institució guardonada.

CONVOCATÒRIA 2018 TANCADA

El guardó, de caire honorífic, consisteix en una reproducció del Bronze d’Ascoli, document legal de bronze de l’any 89 a.C. aparegut a la localitat italiana d’Ascoli el 1909, que reconeixia la ciutadania romana a un grup de cavallers hispans. És el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la ciutat de Lleida, Ilerda.

Edició 2018

Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit són els guanyadors del Premi Internacional Ciutat de Lleida 2018 amb el seu projecte “The Zero Gravity Band”.
El jurat, reunit a Lleida el 19 de setembre, ha destacat que és un projecte especialment innovador que relaciona tecnologia, art i ciència i que experimenta amb materials, productes i idees des de noves perspectives, recreant un ambient de gravetat zero.
Més informació: web Paeria

BASES

 1. Poden ser candidats per rebre el premi:
  • Persones físiques residents a Lleida o fora de Lleida que han contribuït, a través de treballs d’àmbit acadèmic, científic, econòmic, social, cultural o d’altres disciplines, a la projecció internacional de Lleida.
  • Institucions, entitats, grups de recerca o d’investigadors, associacions del món civil o empreses que hagin desenvolupat activitats que hagin contribuït de manera important al ressò internacional de Lleida.
  • Persones nascudes a Lleida que hagin iniciat els seus estudis i/o carrera professional a Lleida, i que posteriorment hagin continuat de manera destacada a l’exterior, en altres països.
 2. S’entregarà un únic premi per convocatòria.
 3. El premi no es podrà atorgar a títol pòstum.
 4. El premi pot quedar desert, si així ho estima el jurat.
 5. La presentació de les candidatures podrà ser efectuada pels mateixos interessats o per terceres persones i entitats, respectivament, que proposaran els candidats.
 6. Les candidatures presentades hauran d’incloure, a més a més del formulari habilitat a la web (enllaç al formulari de 2018) i a la
  “Seu Electrònica del web de Paeria - Concursos i premis” i un currículum vitae (en cas de persones) o un breu informe de les activitats desenvolupades per les insititucions, entitats o grups de recerca, en el seu cas.
 7. El Jurat, per acord unànime dels seus membres, podrà atorgar el Premi a una dandidatura no proposada prèviament, sempre que es donin les circumstàncies especiífiques i/o excepcionals que així es considerin.
 8. La resolució del Jurat serà inapel·lable. La presentació d’una candidatura suposarà l’acceptació incondicional de les bases.
  Bases del Premi 2018 (PDF)

PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES

El termini de presentació de candidatures s’inicia el dia 5 d’abril i clourà el dia 31 de maig de 2018. Les candidatures s'hauran de presentar omplint el formulari habilitat a l'efecte al web (enllaç al formulari pdf 2018) i a la (Seu Electrònica del web de Paeria), al qual s’haurà d’afegir un currículum vitae detallat o un breu informe de les activitats desenvolupades, segons correspongui.

La presentació de candidatures es pot dur a terme:

Presentació presencial

La presentació presencial (en horari de Registre) o per correu postal, en sobre tancat, amb una carta o ofici de presentació, durant el termini abans expressat, al Registre General de l’Ajuntament de Lleida:

Adreça : Rambla Ferran, 32 baixos
25007 Lleida

En el sobre haurà de constar:

- Nom de qui presenta la candidatura
- PROPOSTA PER AL PREMI INTERNCIONAL CIUTAT DE LLEIDA, EDICIÓ 2018

No seran admeses les propostes enviades per correu que tinguin entrada al Registre de l’Ajuntament amb posterioritat a l’hora de finalització del termini de presentació de propostes de forma presencial.

Presentació telemàtica

La presentació telemàtica, a través de la Seu electrònica del web de la Paeria

Quan es presentin per via telemàtica, l’hora de finalització del termini seran les 15h del darrer dia de presentació.

JURAT

El jurat del Premi Internacional “Ciutat de Lleida” està presidit per:

PERIODISTA

Rosa Maria Calaf, nascuda a Barcelona l’any 1945, és llicenciada en Dret i Periodisme, Màster en Institucions Europees per la Universitat Lliure de Brussel•les i en Ciències Polítiques per la Universitat de California-Los Angeles.

Calaf va entrar a treballar el 1970 a TVE, i posteriorment va a participar en l’etapa fundacional de Televisió de Catalunya, on va ser directora de programació i de producció. La seva trajectòria està marcada per les corresponsalies de TVE a Nova York, Moscou, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong Kong i la darrera, Pequín.

Rosa Maria Calaf ha rebut nombrosos premis, entre els quals el Premi Ondas 2001 a la millor professional; l’“Ofici de Periodista” 2003 que atorga el CPC; el “Premio Club Internacional de Prensa” 2006 a la millor tasca periodística a l’estranger; el “Women Together Award” 2007 concedit per l’ONU per la trajectòria a favor dels objectius del Mil•leni; o el “XXIII Premio de Periodismo Cirilo Rodríguez” 2007 de la Asociación de la Prensa de Segovia al millor corresponsal i enviat especial.

El 2008 va ser designada Doctora Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili i el juny de 2010 ho va ser també per la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat li va concedir el Premi Nacional de Periodisme de Catalunya l’any 2009.

Els vocals que formen part del jurat són:

PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ I INDUSTRIA DE TÀRREGA I PRESIDENT DEL CONSELL SOCIAL DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

Nascut a Tàrrega (Lleida), el 3 de juny de 1964.

Va cursar estudis d'empresarials a l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de la Universitat de Barcelona, completant la seva formació amb diversos cursos de màrqueting i direcció i gestió d'empresa a l'Escola de Negocis ESADE.

L’any 1989 es va incorporar a l’empresa familiar CASA DELFIN a Tàrrega convertint-la en una empresa líder d’àmbit nacional especialitzada en el sector d’ equipament per l’hoteleria. És conseller delegat i copropietari de l'empresa familiar CASA DELFÍN.

L’any 1996 van crear la marca CULINARIUM, desenvolupant una xarxa d’establiments de venta al detall pel parament de la llar per tota Catalunya.

Presideix la Cambra de Comerç i Industria de Tàrrega des del juny de 2010. Membre del Ple del Consell General de Cambres de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Catalunya, membre del Consell General del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat i també és membre dels òrgans de govern del Consorci Globalleida.

Com a president del Consell Social de la UdL, és vicepresident de la Fundació UdL.

PERIODISTA I ESCRIPTOR

Nascut a Rocafort de Vallbona l’any 1943. És llicenciat en Periodisme i en Dret. És especialista en política internacional i columnista de temes d’actualitat. Escriu regularment articles a La Vanguardia, El Punt Avui i el Mundo Deportivo.

Ha cobert informativament set guerres i ha viatjat per tot el món enviant cròniques i anàlisis des de 82 països. Ha estat director de La Vanguardia, director adjunt i subdirector en diferents etapes des de 1982. També ha estat corresponsal a Londres durant sis anys (del 1974 al 1980), i durant dos anys a Washington DC (1981-1982). Participa en diverses tertúlies radiofòniques i televisives, com per exemple, als “Els matins de TV3”, a 8tv al programa de Josep Cuní, RAC1, Catalunya Ràdio i la Xarxa.

És president de la Càtedra de Periodisme i Comunicació de la Universitat de Lleida.

Publicacions:

 • Bloc: www.foixblog.com
 • Llibres:
  • “La marinada sempre arriba”: unes memòries d'infantesa i adolescència, situades al seu poble, Rocafort de Vallbona, a la vall del Corb, a l'Urgell (març 2013)
  • “El que la terra m’ha donat”: un recorregut personal i íntim de Lluís Foix a través de les estacions de l’any amb una mirada sàvia que implica una entesa total amb la natura que l’envolta (2017, Ed. Columna Edicions)
  • “Aquella porta giratòria”: Vivències i records d'un temps i d'un país. Premi Josep Pla 2016 (Ediciones Destino)

Llicenciat en Informàtica per la UPM. Màster en la Direcció de sistemes i tecnologies de la informació i les comunicacions per a l’Administració, pel MAP (INAP) i la Universidad Politécnica de Madrid.

Activitats desenvolupades

 • Gerent del Consorci del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, fins el 2017.
 • Gerent d’Accés – Institut Municipal d’Informàtica de l'Ajuntament de Lleida.
 • Funcionari cap de servei Ajuntament de Lleida.
 • Professor col·laborador de la Universitat de Lleida. Assignatura: Planificació estratègica de les Tecnologies de la Informació i les comunicacions a l'empresa.
 • Funcionari - Tècnic de projectes Centre Informàtic Municipal de l’Ajuntament de Barcelona.
 • Professor associat Universitat de Barcelona.

Altres activitats desenvolupades

Col·laborador en la redacció del Pla estratègic per a la Societat de la Informació a Catalunya, “Catalunya en xarxa”, dintre del grup de treball “El marc de la Societat de la Informació”, de la Generalitat de Catalunya. Col·laborador en la fundació de l’Escola Universitària d’Informàtica a Lleida i professor associat de les assignatures d’Estadística, Disseny lògic i Seguiment de Projectes a l’Escola Politècnica de la Universitat de Lleida i de la Universitat de Barcelona. Analista director del projectes de l’IMI de l’Ajuntament de Barcelona. Informàtica de gestió en el sector bancari a les entitats: Caixa de Pensions de Lleida i “la Caixa”.

Publicacions

Diversos llibres sobre disseny i gestió de plans informàtics i diferents publicacions científiques, conferències i articles de divulgació en el sector TIC, en relació amb la gestió de projectes i l’administració pública.

Altres

Medalla al Mèrit Científic de la Ciutat de Lleida. Premi MENSA al coneixement.

Participació a organismes de l’Administració Pública

Vocal – Coordinador de la “Comissió de Treball i del Grup Tècnic de Societat de la Informació i Noves Tecnologies, de la Federación Española de Municipios y Provincias”, FEMP. Vocal del Ple i de la Comissió Permanent del “Consejo asesor de las telecomunicaciones y de la sociedad de la información del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo (CATSI)” del MITiC. Vocal de la ponència del Sistema Estadístico Español del CITE (Comité Interterritorial de Estadística, INE). Vocal de la Comisión para la Ponencia del Plan de Convergencia con Europa.Ponencia del CATSI de MITyC. Membre del consell assessor de LOCALRET Membre del Consell Assessor de l’IQUA (Agència de Qualitat d’Internet), del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Membre del Consell Assesor de Red.es (SETSI). Membre del Consell Assessor per a la Societat de la Informació de Lleida. Director d’infraestructures estratègiques de GlobaLleida.

4t TINENT D'ALCALDE

Regidor de Promoció de la ciutat, del comerç, del turisme i de l'Ocupació i l'Emprenedoria.
Nascut el 1961 a Lleida. Empresari i titulat del programa de Direcció General (ESADE) Trajectòria política:
 • 2016: President de Turisme de Lleida
 • 2016: President del Centre de Negocis i Convencions (CNC)
 • Des de 2013: President de l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO)
 • Des de 2011: Conseller del Parc Científic i Tecnològic de Lleida
 • 2011-2015: Regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Consum
Altres responsabilitats professionals:
 • President de PIMEC Lleida
 • Membre del Consell Rector de l'Institut Municipal de Comerç, Mercats i Consum, (IMCMC)
 • President de TOY PLANET
 • Vicepresident de ANCOJ ESPAÑA

GUARDÓ

Premi Internacional Ciutat de Lleida

El premi consisteix en una reproducció del “Bronze d’Ascoli”, placa de bronze apareguda el 1909 a la localitat italiana d’Ascoli, que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior.

El Bronze, datat de l’any 89 aC, és un document legal oficial que reconeixia, en l’època romana, la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre que van participar en la guerra social italiana, l’anomenada batalla d’Ascoli. Entre aquests cavallers n’hi havia tres de les terres de Lleida, que apareixen al Bronze amb el seu nom escrit en llatí. Com a premi al valor demostrat en la participació a la batalla d’Ascoli, Gneu Pompeu Estrabó, pare de Pompeu Magne, va concedir la ciutadania romana a aquests guerrers, fet que implicava l’atorgament de drets a tot el territori de l’Imperi Romà, un ampli espai que comprenia gran part d’Europa, tot el nord d’Àfrica, Turquia i Egipte.

Aquesta peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior. Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la nostra ciutat, Ilerda. És un dels textos més importants per a la història de la Hispania republicana.

Els cavallers que apareixen amb el seu nom al bronze eren nobles locals, de llocs dispersos de la regió de l’Ebre. El fet destacable és que tots tenien noms indígenes, excepte els ilerdenses, que tenien noms llatins, però la seva filiació indica que els pares tenien nom indígena. Els noms dels cavallers lleidatans eren Q. Octacilius. C. Cornelius i P. Fabius.

El text del Bronze va permetre evolucionar en el coneixement de la llengua Ibera, utilitzada en el nostre territori al llarg de varis segles, convertint l’antroponímia d’aquesta llengua en un dels aspectes més coneguts de la llengua ibera.

EDICIONS ANTERIORS

Edició 2018

El Jurat del Premi Internacional, reunit a la Paeria el 19 de setembre de 2018, va decidir concedir el guardó del premi a Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit pel seu projecte “The Zero Gravity Band”. El jurat va destacar que és un projecte especialment innovador que relaciona tecnologia, art i ciència i que experimenta amb materials, productes i idees des de noves perspectives, recreant un ambient de gravetat zero.

L’acte de lliurament del guardó es va celebrar el 18 de març de 2019 al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.

Fotografies de l'acte

Lliurament premis 2018 ©JaviMartin
Lliurament premis 2018 ©JaviMartin
Lliurament premis 2018 ©JaviMartin
Lliurament premis 2018 ©JaviMartin

Edició 2017

El Jurat del Premi Internacional, reunit el 14 de setembre de 2017 a la Paeria, va decidit concedir el guardó del premi a la Fira de Teatre de Titelles de Lleida, per tractar-se d’un projecte consolidat, amb llarga trajectòria i amb una incidència i projecció internacional per la ciutat de Lleida, en tant que rep l’actuació de companyies de titelles i teatre familiar d’arreu del món.

L’acte de lliurament del guardó es va celebrar l’1 de febrer de 2018 al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.

Vídeo de presentació

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2017 ©Ajuntament de Lleida
Entrega Premis 2017 ©Ajuntament de Lleida
Entrega Premis 2017 ©Ajuntament de Lleida

Edició 2016

El Jurat del Premi, reunit el 7 de juliol de 2016 a Lleida, va decidir concedir el guardó en l’edició 2016 al pilot de motociclisme lleidatà Marc Márquez.
L’acte de lliurament del VIII Premi Internacional Ciutat de Lleida a Marc Márquez va tenir lloc el 20 de febrer de 2017, a les 11.45 hores, al Saló de Plens del Palau de la Paeria.
L’acte de lliurament del guardó es va celebrar l’1 de febrer de 2018 al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.

Enllaç al CV de Marc Márquez

Vídeo de presentació

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2016 ©Ajuntament de Lleida
Entrega Premis 2016 ©Ajuntament de Lleida
Entrega Premis 2016 ©Ajuntament de Lleida
Entrega Premis 2016 ©Ajuntament de Lleida

Edició 2015

El jurat del Premi Internacional Ciutat de Lleida 2015, reunit el 28 d'abril a la Paeria, va decidir concedir el guardó al pianista i director d'orquestra lleidatà Néstor Bayona. Bayona viu i treballa actualment a Berlín i, ha estat reconegut amb aquest guardó per la seva sòlida trajectòria professional i la projecció que fa de Lleida arreu.
L'acte de lliurament del guardó va tenir lloc el 3 de desembre de 2015 al Saló de Plens de la Paeria.

Enllaç al seu CV

Vídeo de presentació

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2015 ©Ajuntament de Lleida

Edició 2014

El Jurat del Premi, reunit el 3 de juny a Lleida, va decidir concedir el guardó en l’edició 2014 a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida per l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica desenvolupada, de la qual es pot destacar:

 • La participació en projectes científics internacionals en col•laboració i associats a institucions, organismes i empreses internacionals.
 • El gran nombre de publicacions en revistes especialitzades.
 • La participació de científics de molt diverses nacionalitats en grups científics i de recerca.
 • L’organització de gran quantitat de jornades i congressos i activitats de caràcter internacional i la participació com a ponents dels seus membres en els organitzats fora de les nostres fronteres.
 • El 75% dels investigadors postdoctorals procedeixen de tercers països

L’acte d’entrega del guardó va tenir lloc el 18 de novembre de 2014 al Saló de Plens de la Paeria.

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2014 ©Hermínia Sirvent
Entrega Premis 2014 ©Hermínia Sirvent
Entrega Premis 2014 ©Hermínia Sirvent

Edició 2013

El jurat del Premi Internacional, reunit el 2 de maig a Lleida, va decidir atorgar el guardó en l’edició 2013 a l’empresa Lleida.net, per la seva clara aposta per l’emprenedoria i la innovació i per portar el nom de Lleida arreu del món.
L’acte de lliurament del guardó a l’empresa Lleida.net va tenir lloc el dia 5 de novembre a les 19h al Saló de Plens de la Paeria. Va recollir el premi Sisco Sapena, director executiu i fundador de Lleida.net.

Enllaç a la notícia de la Paeria

Enllaç al web de Lleida.net

Vídeo de presentació

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2013 ©Hermínia Sirvent
Entrega Premis 2013 ©Hermínia Sirvent

Edició 2012

El Jurat del Premi, reunit el 8 de maig de 2012, va decidir concedir el guardó al doctor Rafael Ferreruela, per la seva dilatada trajectòria dedicada a activitats humanitàries en l’àmbit de l’oftalmologia en diversos països del món i també com a promotor de la Fundació Ferreruela Sanfeliu.
L’acte d’entrega del guardó al Dr. Rafael Ferreruela va ser el 23 d’octubre de 2012 al Saló de Plens de la Paeria.

Enllaç al CV del Dr. Ferreruela

Enllaç a la notícia de la Paeria

Vídeo de presentació

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2012 ©Hermínia Sirvent
Entrega Premis 2012 ©Hermínia Sirvent

Edició 2011

El Jurat del Premi va decidir atorgar el guardó del Premi Internacional Ciutat de Lleida, edició 2011, al dissenyador Custo Dalmau, atès que ha projectat la ciutat de Lleida al món amb la desfilada de la seva col•lecció de moda a la Seu Vella el 2008 i per la seva voluntat de continuar-ho fent.
L’acte de lliurament del guardó es va celebrar el 22 de novembre de 2011 a les 18h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.

Enllaç a la notícia de la Paeria

Fotografies de l’acte

Entrega Premis 2011 ©Hermínia Sirvent
Entrega Premis 2011 ©Hermínia Sirvent

Edició 2010

El Jurat del Premi va decidir atorgar el guardó del Premi Internacional Ciutat de Lleida, edició 2010, a la Universitat de Lleida. L’acte de lliurament del guardó es va celebrar el 4 de novembre de 2010 a les 12h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.

Enllaç a la notícia de la Paeria

Fotografies de l’acte

Edició 2009

El Jurat del Premi va decidir atorgar el guardó del Premi Internacional Ciutat de Lleida, edició 2009, al Doctor Roc Pifarré, metge cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA). L’acte de lliurament del guardó es va celebrar el 8 de juny de 2009 a les 18.30h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida.

Enllaç al CV complet del Dr. Pifarré