Processos participatius en xarxaLa Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici > Solars vius: transformació temporal d'espais urbans al Centre Històric
Solars vius: transformació temporal d'espais urbans al Centre Històric

El Centre Històric de Lleida ha estat l’escenari principal de la vida urbana a la nostra ciutat. Des del seu posicionament topogràfic clau, entre el turó de la Seu  i el Riu, s'han anat succeint èpoques de construcció, destrucció cícliques; com l’establiment de la primera universitat de la Corona d’Aragó: l’Estudi General, el setges de la guerra dels Segadors i posterior fortificació i militarització de 19 hectàrees al voltant de la Seu convertida en Caserna per Felip V. Les construccions modestes i sobre ocupades del barri del Canyeret i les mesures urbanístiques del Primer Ajuntament democràtic, han anat configurant l’estat actual del barri.

Avui el 21% de les edificacions estan en estat ruïnós i ja s’han enderrocat, per mesures de seguretat alguns d’aquests edificis, comptabilitzant-se més d’una trentena de solars buits.

La normativa urbanística preveu la obligació de tancar els solars amb tanques metàl·liques mentre no s’iniciïn les obres. Indirectament es genera un nou focus de problemes donat que s’hi acumula brutícia, runes i actituds incíviques a causa de l’amagatall que ofereixen.

Donades les dificultats econòmiques actuals que no fan preveure la construcció immediata en aquests solars, i per tal d’aturar la degradació física i social que comporten aquests buits urbans, es planteja el projecte de SOLARS VIUS. Un projecte multidimensional que demana la col·laboració entre veïns, associacions, Administració, empreses, propietaris particulars i ciutadans en general per reconduir la regeneració de l’àmbit primigeni de Lleida.

Es proposa la reutilització d’aquests nous espais d’una forma temporal i amb diferents usos que reactivin el barri. L'economia de recursos no es renyeix amb l'imaginari de solucions capaces d'aturar la degradació física. En els contractes de cessió temporal que porten a terme entre Ajuntament i propietaris queda pal·lessa la temporalitat limitada.

L’obertura d’aquest nous espais ha d’anar acompanyada d’una programació d’activitats constant que dinamitzin el barri. Les propostes del nous usos què hi podran haver es recolleixen a través de diferents plataformes destinades a la participació ciutadana. Des de reunions amb les associacions, grups de població o enquestes via internet. Tot plegat, es coordina des de l’EMU amb la intenció d’establir una nova relació entre els diferents agents i una nova identitat pel barri.

 

Veure notícia relacionada

Fotos relacionades:

Participa en la construcció de la ciutat en què vols viure:


Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de Lleida
Contactar | Avís legal
© Ajuntament de Lleida | Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida

paeria.cat