La setmana rep el nom de "santa", perquè celebrem els esdeveniments més importants de la vida de Jesús: la seva passió, mort i resurrecció.
Els cristians commemoren durant la Setmana Santa, l'entrada de Jesús a Jerusalem muntant una somera, quan tot el poble el va lloar com a rei amb palmons i palmes (diumenge de Rams), l'últim sopar de Crist (Dijous Sant) on, segons el Nou Testament, Crist va oferir pa i vi als seus apòstols, donant origen a la Eucaristia. També es commemora la mort de Crist a la creu (Divendres Sant), el seu repòs al Sepulcre (Dissabte Sant o dissabte de Glòria) i, finalment, la seva posterior Resurrecció (Diumenge de Resurrecció o Pasqua de Resurrecció).
Cinc dies abans de la seva mort, Jesús muntant una somera entra a Jerusalem aclamat com a “Messies” esperat per al poble d’Israel, la gent agitava els rams d’olivera i els mantells que portaven els estenien davant de Jesús.
A Lleida, es reviu aquesta data a totes les parròquies, de ciutat i de pobles, on els protagonistes són els nens amb les seves palmes, palmons i rams d’olivera.
A Lleida, es celebra la benedicció dels Sants Olis a la catedral, a mans del senyor Bisbe Joan Piris i les sacerdots de la ciutat, que serviran pels sagraments que al llarg de l'any se celebraran a tota la diòcesis: l'Oli del malalts, per a la Santa Unció, l'Oli dels catecúmens, per als que han de ser batejats, i el Sant Crisma, que s'utilitza en el Baptisme, Confirmació i Orde sacerdotal.
Posteriorment, es celebra L’Eucaristia.
És el primer dia del Tríduum Pasqual (seqüència dels tres dies –divendres, dissabte i diumenge sant- de les antigues celebracions pasquals). Es celebra:
L'Ofici de la Passió del Senyor. A mitja tarda, a l'hora més o menys de la mort de Jesús, se celebrà a totes les esglésies l’ "Ofici de la Passió del Senyor": la lectura de la passió de Jesús, una pregària per totes les necessitats de l'Església i del món, l'adoració de la creu, i la comunió amb les formes sagrades constitueixen aquest "Ofici" del Divendres Sant.
El Viacrucis. És el record del Camí de la Creu, del camí del calvari, amb les 14 estacions o moments d'aquest camí fins a la mort i sepultura de Jesús. A les esglésies de Lleida es celebra al matí del Divendres Sant. També pels carrers, a la Seu Vella, als Camps Elisis i el recorregut entre l’església del Carme i l’església de Sant Pere, on s'hi aplega força gent per acompanyar espiritualment Jesús en el camí de la creu.
La nit del dissabte sant al diumenge de Glòria, és la celebració central de la fe cristiana: la Resurrecció de Jesús, la encesa del Ciri Pasqual, símbol de Crist ressuscitat, les lectures de la Paraula de Déu, el cant exultant, l'aigua del Baptisme, la celebració de l'Eucaristia...