Les tradicions religioses i espiritualsLes tradicions religioses i espiritualsLa Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici > Les tradicions > Altres > Tradició Hermètica - Filosofia Perenne

Tradició Hermètica - Filosofia Perenne

CONTACTE

Adreça electrònica: saviesaperenne@yahoo.es

DESCRIPCIÓ. LA TRADICIÓ HERMÈTICA

Quan parlem de la tradició hermètica ens referim a una filosofia de vida i no a una religió o pràctica espiritual. Com a filosofia cal situar els seus orígens històrics en l’època de l’Antic Egipte. És una tradició prèvia al cristianisme. Els plantejaments d’aquesta tradició estan basats en les ensenyances d’Hermes Trismegist, savi identificat amb el Déu egipci Thot.

L’hermetisme planteja que la triada que estructura la realitat està formada per Déu, el cosmos i la persona. En el Kybalion (text del segle XIX) s’exposen els principis hermètics que són la base de la filosofia hermètica més actual:

  • Mentalisme: “El TOT és ment, l’univers és mental.” Parla de la naturalesa mental de l’univers.
  • Correspondència: “Com és a dalt, és a baix; com és a baix, és a dalt.”
  • Causa i efecte: “Tota causa té el seu efecte, tot efecte té la seva causa.” La sort és el nom que es dóna a la llei no reconeguda. Hi ha molts nivells de causalitat, però res escapa a la llei.
  • Polaritat: Tot té dos pols, el seu parell d’oposats: els similars i els antagònics són el mateix. Els oposats són idèntics en naturalesa i diferents en grau. Els extrems es toquen. Totes les veritats són veritats a mitges.
  • Vibració: “Res està immòbil, tot està en moviment, tot vibra.”
  • Ritme: Tot flueix i reflueix, tot té els seus períodes d’avenç i retrocés, tot ascendeix i descendeix. El ritme és la compensació.
  • Generació: Tot té un principi generador i un altre corruptor, un principi i un final, tot té el seu principi masculí i femení.

La tradició hermètica també es dedica a l’estudi dels textos de totes les tradicions religioses.

TEXTOS

Corpus Hermeticum (entre els anys 100 i 300 dC) és la recopilació de textos que recullen els plantejaments i creences hermètiques principals. A més, El Kybalion és un text sorgit al segle XIX i força seguit en l’actualitat. També es troben ensenyances hermètiques a textos com El papir de Derveni (600 aC).

EL GRUP

A Lleida hi ha un grup que des del 1989 treballa sobre la filosofia hermètica, amb l’estudi de textos, reflexions i meditacions. També han realitzat tallers i cursos a la Universitat de Lleida sobre l’hermetisme des del 2006.

Són membres de l’Associació UNESCO de Lleida per al Diàleg Interreligiós i estan representades en l’Assemblea Municipal de les Religions per aquesta mateixa entitat.

Veure en versió PDF PDF

 
Crèdits
© Ajuntament de Lleida | Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida

Canal Youtube de l'Ajuntament de Lleida Facebook de l'Ajuntament de Lleida Twitter de l'Ajuntament de Lleida Flickr de l'Ajuntament de Lleida