Les tradicions religioses i espiritualsLes tradicions religioses i espiritualsLa Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici > Les tradicions > Cristianisme > Cristianisme Ortodox

Cristianisme Ortodox

El cristianisme ortodox atorga molta importància a la Bíblia, a la tradició configurada a partir de les decisions dels concilis i textos dels grans pensadors religiosos, i també a l'autoritat dels bisbes i patriarques.

La separació definitiva entre l'església cristiana oriental (ortodoxa) i occidental (catòlica) es remunta al segle XI, tot i que l'any 1964 hi va haver un acostament entre ambdues esglésies. Més enllà de les diferències en el camp litúrgic i teològic, l'ortodòxia rebutja el paper preponderant que té el Papa en el catolicisme, ja que les seves esglésies són autocèfales, és a dir, independents les unes de les altres.

L'església cristiana ortodoxa estableix diferents sagraments, entre els quals destaquen l'Eucaristia, la penitència, l'orde sacerdotal i el matrimoni. A diferència del catolicisme, els sacerdots ortodoxos poden casar-se. La Sagrada Litúrgia, en la celebració de l'Eucaristia, és el centre de la fe ortodoxa. Una de les particularitats d'aquesta confessió religiosa és la devoció a les icones religioses, pel fet que són representacions de la divinitat o dels sants, realitzades en el context d'una inspiració religiosa.

L'Església Ortodoxa destaca també com la catòlica per la seva devoció a la Verge Maria i també als sants. En això, es distingeixen clarament de les esglésies protestants.

EL CRISTIANISME ORTODOX A LLEIDA. TRAJECTÒRIA I ENTITAT

Parlar de cristianisme ortodox a Lleida significa tractar un fenomen recent. En el context de Catalunya, les primeres esglésies d'aquestes característiques es remunten als anys setanta del segle XX, però en el cas de Lleida, el procés és encara més nou, atès que ha anat lligat a la presència de població migrada dels països de l'anomenada Europa de l'Est, especialment Romania i Ucraïna. Cal destacar també la proximitat actual que hi ha entre Església Ortodoxa i Església Catòlica en el cas de Catalunya i Lleida en particular. A la nostra ciutat, hi ha un grup de població romanesa cristiana ortodoxa que compta amb un espai cedit dins la parròquia catòlica de la Mare de Déu Carme, i en els cultes habituals poden arribar a ser unes 200 persones. Realitzen la litúrgia en romanès i compten amb un capellà propi.

CONTACTE

Església Ortodoxa Romanesa. El naixement de Sant Joan Baptista
Adreça: rambla de Ferran, 31 baixos, 25007 Lleida
Espai web: Episcopat Ortodox Romanès a Espanya i Portugal:
http://episcopiaspanieiportugaliei.es/index.php

HORARIS

Diumenge: de 9.00 a 13.00 h (segons calendari ortodox)

ALTRES ACTIVITATS QUE REALITZA

La comunitat imparteix classes de castellà per a persones adultes, a més de cursos de llengua, història i geografia de Romania. També fan activitats d'ajuda a persones sense sostre en alimentació, ajudes de viatge i atenció primària.

Veure en versió PDF PDF

Crèdits
© Ajuntament de Lleida | Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida

Canal Youtube de l'Ajuntament de Lleida Facebook de l'Ajuntament de Lleida Twitter de l'Ajuntament de Lleida Flickr de l'Ajuntament de Lleida