<bound method DexterityContent.Title of <Event at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/agenda/exposicio-furia-espanola-mostra-documental-del-fons-especial-francesc-betriu>>.

Exposició- Furia española: mostra documental del fons especial Francesc Betriu

Data d'inici

Què?
Exposicions Cultura
Quan?
02/05/2024 fins a 30/06/2024 (Europe/Madrid / UTC200)
On?
UDL - RECTORAT
Nom de contacte
Facultat de Lletres de la UdL
Correu electrònic
Organitzador
Lletres UdL
Preu
Gratuït
Afegiu l'esdeveniment al calendari

Francesc Betriu (1940−2020) va començar el rodatge de Furia española, el seu segon llargmetratge, a les acaballes de l’estiu de 1974, fa gairebé cinquanta anys. Aquesta comèdia satírica, protagonitzada per Cassen i Mònica Randall, va patir la brutal persecució de la censura franquista, que es traduí en la seva prohibició inicial i en una vintena de talls que, al capdavall, permeteren l’estrena després d’intenses reivindicacions. La Filmoteca de Catalunya, dins el seu projecte Història permanent del cinema català, ha restaurat i digitalitzat una nova versió del seu muntatge inicial, estrenada en el proppassat festival de Sant Sebastià.

El primer títol del guió fou Una pasión azulgrana, doncs el món del futbol inspirà el director per bastir una visió descarnada i esperpèntica de les misèries d’un sistema polític i social en fase de descomposició. Rodada en bona part al Raval de Barcelona, aleshores «barri xino» preolímpic, el retrat tragicòmic del lumpenproletariat esdevingué una demolidora caricatura del mascle ibèric i de la dictadura. Vista avui, la pel·lícula es revela com un àcid apunt polític sobre el col·lapse del tardofranquisme i les debilitats de la transició.

En el marc de les tasques de difusió del fons Betriu, dipositat a la Universitat de Lleida, aquesta jornada permet recuperar, en projecció única, el film restaurat amb els talls de censura incorporats, acompanyat de l’exposició temporal Furia española: mostra documental del fons especial Francesc Betriu, amb materials vinculats a les vicissituds del seu rodatge, censura i estrena.