<bound method DexterityContent.Title of <Event at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/agenda/per-amor-alicia-santamaria-a-cura-de-roser-sanjuan>>.

PER AMOR. ALICIA SANTAMARIA A CURA DE ROSER SANJUAN

Espai Transversal. «Per amor», d’Alicia Santamaria, és un projecte de creació sobre les cures que parteix d’un context íntim; és un projecte iniciat per un cos en dol travessat per la malaltia i la mort d’un ésser estimat.

Data d'inici

Espai Transversal. «Per amor», d’Alicia Santamaria, és un projecte de creació sobre les cures que parteix d’un context íntim; és un projecte iniciat per un cos en dol travessat per la malaltia i la mort d’un ésser estimat.

Què?
Cultura Exposicions
Quan?
24/02/2024 a 12:10 fins a 26/05/2024 a 14:00 (Europe/Madrid / UTC100)
On?
pl.la panera 2
Ubicació virtual
Lloc web extern
Afegiu l'esdeveniment al calendari

Una situació que obre preguntes que tant es formulen per comprendre i afrontar l’acompanyament en l’àmbit familiar com en un terreny més introspectiu. Qüestions al voltant de conceptes com la família, les relacions, els vincles en comunitat, la vulnerabilitat, la tendresa, l’amor incondicional, els afectes o la interacció del sistema monògam amb el treball de cures.

Aquest projecte es materialitza en peces de ceràmica i en una recerca artística entre acadèmica i sensible que va mutant gràcies a lectures, a anotacions de diari, a les pràctiques col·laboratives i en la relació amb els objectes domèstics. Amb tot això, lluny de la voluntat de crear discursos, l’objectiu és activar la reflexió i el diàleg sobre les cures i com desitgem que es vinculin amb l’amor.

Sobre el recorregut de «Per amor» (2021-2024), el projecte va començar amb un primer contacte amb els objectes domèstics a través del fang, amb l’elaboració d’una sèrie de peces de ceràmica als Tallers d’Obra Gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca. A finals del mateix any, l’artista posa en pràctica el treball col·laboratiu com a metodologia de recerca artística gràcies a la residència de creació a Licenza (Roma) amb la beca Exchange 2021 de Homesession, en què el focus de la proposta va ser l’articulació entre el treball de cures i el sentit de comunitat. En el transcurs del 2023, el projecte s’ha desenvolupat al Pirineu de Lleida, continuant amb la mateixa pràctica: sessions de ceràmica comunitàries per compartir el procés creatiu i la recerca artística en quatre localitzacions (Mussa, Sort, Esterri d’Àneu i Lleida), la qual cosa suposa un retorn al context en què viu l’artista i en el qual es va gestar el projecte.

Per a aquesta mostra al Centre d’Art La Panera s’ha fet una selecció d’obra que forma part de les diferents fases per les quals ha passat «Per amor», incloent-hi tant peces de creació col·lectiva com individual, així com objectes que configuren l’univers d’aquest procés.

Durant el 2023 el projecte s’ha dut a terme gràcies al suport d’Art For Change 2022 de la Fundació «la Caixa», amb la col·laboració d’Entorns, el FAACCC, l’Ajuntament de Sort, el Casal Cívic i Comunitari de Sort, el Club Social Pallars, La Saleta de La Panera (UT Inclusió Social de l’Ajuntament de Lleida) i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.

Foto del projecte «Per amor». Mussa, 2023. Fotografia de Ian Abecasis.