Presentació de Transversal 23 "Espai públic>espai crític"

Amb aquest número s'enceta una nova etapa de la revista que edita la regidoria de Cultura amb el suport de la Universitat de Lleida

Amb aquest número s'enceta una nova etapa de la revista que edita la regidoria de Cultura amb el suport de la Universitat de Lleida

El tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Sàez, i el vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària, Jaume Barrull, presenten avui, a les 20h a la Udl, el número 23 de Transversal.Revista de cultura contemporània "Espai públci>espai crític". Amb el número 23 s'endega una nova etapa amb un nou format dissenyat per l’equip EUMOGRÀFIC i un Consell de Redacció renovat que pretén donar pas a les generacions més joves d’intel·lectuals. Aquesta nova etapa compta amb la implicació i el suport de la Universitat de Lleida. Transversal vol ser una eina de reflexió, debat, informació i intercanvi per als artistes i intel·lectuals del país amb l’objectiu principal de promocionar i difondre la cultura pròpia més actual, afavorint les idees i les produccions menys mediàtiques, sigui per la joventut dels creadors o per l’origen perifèric de les realitzacions. El monogràfic “espai públic > espai crític”, coordinat per Francec Muñoz i Martí Peran, expressa sense embuts la necessitat de retratar la realitat contemporània de l’espai públic com un tema del qual cal fer una revisió crítica que permeti posicionar-se dins el debat. Aquest és el doble sentit que es vol emfasitzar en conduir la noció d’«espai públic» vers el territori de l’«espai crític», per reconèixer-ne les fissures i per avaluar els mecanismes amb els quals es podria rehabilitar. Per tal de garantir una pluralitat de punts de mira, la col·lecció d’articles que componen el monogràfic, en certa manera, delimiten tres grans àrees de reflexió: la mateixa idea d’espai públic en relació amb el seu rol com a lloc de l’opinió pública i de la pràctica política en el sentit més generós de l’expressió; la revisió de les flagrants patologies que afecten l’espai públic contemporani arran de diferents dinàmiques econòmiques i culturals, i, finalment, la darrera part es podria interpretar com una aproximació a les propostes d’intervenció en l’interior mateix de l’espai públic per a denunciar-ne frontalment les esquerdes o per a dinamitzar-lo segons les exigències de les formes de vida en lloc del dictamen preestablert des de les estructures de poder. Sumari TRANSVERSAL 23 espai públic>espai crític coordinat per Francesc Muñoz i Martí Peran
  • Entrevista a Maria Papadimitriou. 10 preguntes. Claudia Zanfi Claudia Zanfi és crítica d’art, professora a l’Acadèmia Brera d’Arts a Milà. És la directora del projecte en xarxa Virtual Gallery. Maria Papadimitriou, artista grega. Des del 1998 reflecteix la vida nòmada en la seva obra i uneix treballs col·lectius vigents a TAMA (Temporary Autonomous Museum for All).
  • Espais públics versus espais d’ús públic. Jordi Borja Jordi Borja, geògraf urbanista i professor universitari és director de l’Urban Tecnology Consulting SL i del Màster la Ciutat, polítiques, projectes i gestió.
  • Multitud i principis d’individuació. Paolo Virno (text publicat a Multitudes núm. 7) Paolo Virno, professor de filosofia del llenguatge a la Universitat de Consenza.
  • L’espai públic com a espai apropiat. La festa i altres ocupacions fusionals del carrer. Manel Delgado Manel Delgado, professor titular d’antropologia social a la Universitat de Barcelona, autor entre d’altres de Ciutat i immigració i Carrer, festa i revolta.
  • N55. Martí Peran N55 és un grup que s’organitza a Copenhague el 1996 quan decideixen treballar plegats per “repensar la ciutat” i “convertir la vida quotidiana en una plataforma per a esdeveniments públics”. Martí Peran, professor de Teoria de l’Art de la UB. Coordinador d’aquest monogràfic. Passejant per la passarel·la global: ciutat i turisme urbà. Monica Degen Monica Degen, lectora de Sociologia a la Universitat de Brunel.
  • Espais públics i platges d’oci: superfícies per al somriure. Francesc Muñoz Francesc Muñoz, geògraf urbà, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • El consum de ciutats. Xavier Costa Xavier Costa és arquitecte
  • La dissolució d’allò domèstic en allò públic. Giorgio Gasco Giorgio Gasco, arquitecte. La seva activitat de recerca gira bàsicament al voltant dels de la ciutat contemporània i dels estudis de l’espai privat com a condensador dels nous i estils de vida.
  • Sobre l’empresonament digital. L’espai públic en la condició urbana contemporània. Gonçalo Furtado Gonçalo Furtado, arquitecte portuguès . Editor de les seccions d’arquitectura de les revistes Ideias Fixas i Suite.
  • Mapar amb llapis. Un altre quadre sobre art i espai públic. Martí Peran
  • Ourtskirts. Als afores, al voltant, a les proximitats de l’art a l’espai públic. Ramon Parramon Ramon Parramon, artista i professor, director de Calaf Art Públic i del màster Art Públic a l’Escola Elisava.
  • Entrevista a Maria Eichhorn. Jaron Rowan Maria Eichhorn, artista resident a Berlin, interessada en les nocions d’espai públic, moviments socials i empoderament.