Prevenció de drogodendències per a 4.500 joves

La Regidoria de Serveis Personals presenta la memòria 2003-2004 de l'Àrea de Prevenció de Drogodependències.

La Regidoria de Serveis Personals presenta la memòria 2003-2004 de l'Àrea de Prevenció de Drogodependències.

La tasca en prevenció de drogodependències de l'Ajuntament de Lleida ha arribat en el curs 2003-2004 a 4.500 joves, segons les dades de la memòria del servei que s'han presentat avui. Els adolescents i els joves són els principals destinataris de les campanyes de prevenció contra les drogues, tant les legals (alcohol i tabac) com les il·legals. També s'organitzen accions adreçades als adults i a les persones que en són consumidores. El regidor de Serveis Personals, Candi Villafañe, i la responsable de l'Àrea de Drogodependències, Luísa Conejos han explicat que, en el cas dels joves, actualment són més efectius els arguments centrats en conseqüències immediates del consum de drogues i estupefaents, per exemple, accidents de trànsit, crisis d'ansietat. Les explicacions tradicionals contràries al consum de tabac, alcohol i drogues pels seus efectes a llarg termini (càncer, cirrosi hepàtica, etc) no acostumen a impressionar aquest col·lectiu. Els responsables municipals han destacat la varietat d'accions que l'Àrea de Prevenció de Drogodependències ha dut a terme i la col·laboració amb entitats de Lleida que treballen en aquest àmbit:
  • Servei d'Informació i Orientació, adreçat a persones amb problemes amb les drogues, tant en l'inici del consum com quan aquest ja és un hàbit. Usuaris, 271. Sessions, 199.
  • Informació i orientació a punts d'informació situats dirèctament en locals de marxa: 1.000 usuaris.
  • Max-Programa de prevenció educativa als centre de secundària de Lleida: usuaris 20 Instituts d'Educació Secundària. 211 professors, 3.026 alumnes i 316 pares i mares.
  • Jornades de formació d'educadors de les Unitats Externes dels Centres de Secundària (UECS) i Centres Oberts per a Joves: 35 educadors, 11 UECS i 3 Centres de joves.
  • Programa Moneo per a famílies de preadolescents i adolescents: 4 grups i 116 beneficiaris.
  • Programa Protego per a pares i mares de preadolescents que tenen contacte amb els Serveis Socials de la ciutat: 2 grups i 28 beneficiaris.
  • Programa Licere per a educadors de casals de joves, centres d'esplai, centres oberts de joves i centres esportius: 90 educadors.
  • Programa Bon rotllo, mal rotllo, altres rotllos..., adreçat a majors de 18 anys: aquesta línia de prevenció s'ha fet enguany a Pius XII, Germanor, Democràcia i Bordeta. Entitats participants, 30, entitats col·laboradores, 12, i participants totals, 250.
  • Formació de professionals de l'atenció social: 16 sessions i 76 participants.
  • Suport a 8 entitats de Lleida que atenen drogodependents.
  • Programa d'intercanvi de xeringues, amb la col·laboració de la Fundació Mercè Fontanilles, el Col·legi de Farmacèutics i l'Alberg Municipal: 11 farmàcies i 39.270 xeringues.