<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/27083>>.

La Paeria crearà una nova àrea residencial i de comerç de proximitat al Centre Històric

El Ple aprova iniciar la licitació de 36 lots de solars a tota la ciutat, 22 dels quals són per cases unifamiliars a Torre Salses L’alcalde Ros destaca el profund treball que la Paeria ha realitzat des de l’inici dels ajuntaments democràtics per eliminar els símbols franquistes de la ciutat i a favor de la Memòria Històrica L’Ajuntament canviarà la nomenclatura dels carrers si així ho demana una majoria àmplia de veïns empadronats en els vials afectats

El Ple aprova iniciar la licitació de 36 lots de solars a tota la ciutat, 22 dels quals són per cases unifamiliars a Torre Salses L’alcalde Ros destaca el profund treball que la Paeria ha realitzat des de l’inici dels ajuntaments democràtics per eliminar els símbols franquistes de la ciutat i a favor de la Memòria Històrica L’Ajuntament canviarà la nomenclatura dels carrers si així ho demana una majoria àmplia de veïns empadronats en els vials afectats

L’Ajuntament de Lleida crearà una nova àrea al Centre Històric amb habitatge familiar i comerç de proximitat, que inclourà entre 8 i 10 habitatges i una oferta comercial singular. L’actuació requerirà l’expropiació d’un solar propietat del Sareb i permetrà generar nous espais al voltant de l’habitatge i dels usos comercials. 

Aquest divendres, el ple de la Paeria ha aprovat la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana, que fa referència a la zona afectada i que està delimitada pels carrers de l'Ereta, Galera i d'Alsamora.
Durant la sessió plenària, l’Ajuntament també ha donat via lliure a iniciar la licitació de 36 lots de solars repartits per diferents zones de la ciutat per 3,1 milions d’euros. Del total, 22 parcel·les estan situades al SUR-42 (Torre Salses), situat entre la Bordeta i els Magraners, i es destinaran a la construcció de cases unifamiliars al costat de la zona comercial de 55.000 metres quadrats projectada, on també es preveuen 1.400 pisos. Cal destacar que la Junta de Govern Local ja va donar conformitat i va acordar trametre a la Generalitat la modificació puntual del Pla Parcial d’ordenació SUR-42, Torre Salses de Lleida, que promou Eurofund Parc Lleida.
Nomenclatura dels carrers
Per altra part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat durant el ple el treball profund que la Paeria ha realitzat des de l’inici dels ajuntaments democràtics per eliminar els símbols franquistes de la ciutat i a favor de la Memòria Històrica. Ho ha fet en resposta a una sèrie de preguntes plantejades per ERC i la Crida-CUP en relació al manifest “Lleida lliure de franquisme”, davant del qual el paer en cap ha remarcat que la ciutat ja fa temps que ha eliminat tota aquesta simbologia.
El paer en cap ha detallat les accions realitzades en les darreres quatre dècades que han comportat la supressió d’elements franquistes de la ciutat i la construcció de diferents memorials per homenatjar totes les víctimes. En aquest sentit, ha citat la supressió de mig centenar de noms de carrers franquistes ja realitzada el 1979, l’enderroc del monòlit de la plaça de Cervantes el 2008, el canvi de nomenclatura dels Blocs d’habitatges socials de diferents barris i la col·locació de l’estàtua que recorda el bombardeig del Liceu Escolar, entre altres.
El paer en cap ha fet especial esment al treball efectuat al Cementiri Municipal, on als anys 80 ja es va crear un nou monument dedicat a totes les víctimes. Al segle XXI, essent Ros alcalde, s’hi van dignificar de les fosses incloent-hi el nom de les persones que hi són enterrades i es va eliminar la simbologia franquista que s’havia mantingut.
Així mateix, el paer en cap ha subratllat l’estreta col·laboració de la Paeria amb el Memorial Democràtic per impulsar programes i projectes de Memòria Històrica, dins dels quals es va commemorar el 75è aniversari del bombardeig del Liceu Escolar. També ha citat els nombrosos projectes municipals dedicats al record de l’exili causat per la Guerra Civil i, molt especialment, l’exposició sobre la Transició Democràtica que es va viure l’any passat
Per tal d’atendre la petició plantejada al Manifest, on es demana canviar la denominació de vuit carrers actuals –alguns dels quals es van mantenir en la revisió del 1979 i altres es van col·locar en el període democràtic- l’alcalde ha indicat que d’acord amb el Reglament de Participació Ciutadana, l’Ajuntament canviarà la nomenclatura si així ho demana una majoria àmplia de les persones empadronades als carrers sobre els quals s’ha formulat la petició.
Altres acords
Altres acords adoptats en el ple d’avui han estat l’aprovació de sengles convenis de col·laboració amb Fecom i Pimec Comerç, per la promoció i professionalització del sector, i també amb l'Associació Empresa Familiar de Lleida, per la consolidació de la Càtedra d’Empresa Familiar a la UdL.
Per altra part, el ple del consistori ha rebutjat per unanimitat la proposta de la concessionària de l’Estació d’Autobusos de Lleida d’incrementar les tarifes per la prestació i explotació del servei.
Al mateix temps, s’ha donat llum verda a la licitació del contracte d’obres del pla de manteniment, conservació i millora de voreres de la Brigada d’Acció Immediata per l’any 2017.
Encara en el debat dels punts relatius a la Regidoria de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, s’ha donat el vistiplau a la reforma dels estatuts del Consorci GlobaLleida.
Un altre punt resolt favorablement ha estat l’addenda del conveni urbanístic de col·laboració amb la promotora Promoeix per a la cessió d’un espai municipal, del carrer Canyeret 30-32, per ubicar-hi una estació que possibiliti el subministrament d’electricitat a l’edifici que va construir al carrer del Carme, 7-13. A canvi, i en concepte de cànon per l’ocupació del subsòl, l’empresa constructora havia d’arranjar el carrer del General. Amb aquesta addenda la Paeria farà la inversió i la direcció de les obres i l’empresa aportarà la quantitat econòmica, d’uns 30.000 €. La millora d’aquest carrer, en el tram entre la plaça Sant Joan i el carrer del Canyeret, restablirà una connexió per als vianants que es trobava fora d’ús des de feina molt temps i permetrà salvar el fort desnivell amb la construcció d’escales i replans. La proposta inclou la pavimentació del carrer, la connexió dels serveis d’enllumenat, d’aigües, clavegueres, la previsió del servei de telecomunicacions municipal i la col·locació d’una barana central.
Pel que fa a l’àrea competent de la Regidoria de Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i l’Esport, el ple de la Paeria també ha ratificat avui els convenis amb el Departament de Cultura de la Generalitat de suport als equipaments escènics i musicals de l’Auditori Enric Granados, el Teatre Municipal de l’Escorxador i el Teatre de la Llotja, i de col·laboració en la programació d’exposicions i activitats del Centre d’Art La Panera.
Un altre assumpte que s’ha sotmès a votació i ha rebut l’aprovació del consistori han estat les clàusules per la contractació dels serveis de sonorització, il·luminació i infraestructures de les Festes de Maig i de Tardor.
El Ple de l’Ajuntament també ha donat el suport unànime a la proposta del Servei d’Educació d’adherir-se al projecte ‘La Citta dei Bambini’, de Francesco Tonucci, i a l’expedient de les ordenances fiscals pel proper any. També s’ha aprovat de forma majoritària l’atorgament de subvencions als sindicats CCOO i UGT en el marc del Pacte Social per a la Ciutadania de Lleida.
Les mocions
En el capítol de les mocions, la Confederació General del Treball n’ha presentat una de rebuig a l’’EFEC (Educació Financera a les Escoles de Catalunya) als Centres Educatius. Eduquem en una economia crítica i plural’, que no ha tirat endavant, ja que només ha comptat amb els vots a favor de Comú de Lleida i Crida-CUP. Tampoc ho ha fet la moció promoguda per l’Associació Ipcena per deixar d’utilitzar el glisofat i tots els herbicides de la jardineria municipal que continguin glisofat, pel compliment de la normativa sobre aplicació de biocides i per progressar cap a una jardineria ecològica. Els regidors d'ERC, Crida i Comú han votat a favor i els del PSC, CiU, C’s i PP ho han fet en contra.
La moció que sí ha gaudit d’un suport unànime ha estat la promoguda pel grup municipal del Comú Lleida per prorrogar el Pla Director de Cooperació i Solidaritat, mentre se’n redacta un de nou pel proper trienni.
La moció promoguda per la Crida-CUP, per aprofundir en la lluita contra la pobresa energètica, ha prosperat només en el punt que fa referència a iniciar les inspeccions d’ofici contra les companyies subministradores que incompleixin la Llei 24/2015. En aquest apartat, ha aconseguit sumar els paers de CiU, ERC, PP i Comú de Lleida a la proposta.
La moció del grup d’ERC-Avancem, consensuada amb la Crida-CUP i el Comú de Lleida, sobre la implantació d’un sistema de recollida porta a porta, ha rebut el suport parcial del consistori en cinc dels onze punts que plantejava, ja que la majoria de regidors han considerat que algunes de les propostes que es feien ja s’estan desenvolupant o estan previstes en el pla que acaba de posar en marxa la Paeria.
La darrera de les mocions que s’ha discutit en el plenari d’avui ha estat la de sumar-se als acords institucionals del territori per solucionar la sinistralitat a la carretera N-240, iniciativa que ha tirat endavant en haver-se consensuat prèviament entre els grups municipals de CiU, PSC, ERC, Crida i Comú de Lleida.