<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/2886>>.

Una gran festa als aiguamolls de Rufea

Més de 1.500 persones es van congregar ahir als aiguamolls de Rufea per celebrar la recuperació d'aquest hàbitat natural de Lleida. Des de la Paeria, per mitjà de la regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient, s'havien programat diverses activitats en les quals ha pogut participar tothom: grans i petits.

Més de 1.500 persones es van congregar ahir als aiguamolls de Rufea per celebrar la recuperació d'aquest hàbitat natural de Lleida. Des de la Paeria, per mitjà de la regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient, s'havien programat diverses activitats en les quals ha pogut participar tothom: grans i petits.

L'alcalde, Àngel Ros, ha presidit la inauguració dels aiguamolls de Rufea. La comitiva municipal estava integrada també pels tinents d'alcalde Francesc Pané i Marta Camps, la regidora de Sostenibilitat i Medi Ambient, Mercè Rivadulla i el Delegat de Medi Ambient de la Generalitat.

La Jornada matinal va ser una gran festa en la qual totes les persones varen poder accedir al recinte del en transport públic, i varen gaudir d'un esmozar, una visita guiada als aiguamolls i una plantada d'arbres, on els més petits varen ser els protagonistes. L'altre moment de màxima expectació per als infants va ser l'alliberament de fauna: cigonyes, xoriguers, erissos.

Els aiguamolls de Rufea

Un hàbitat natural per a la flora i la fauna de les zones humides, un espai enriquidor del paisatge de l’horta i un indret per observar la natura i per fer passejades per al gaudi dels lleidatans i lleidatanes. La neteja, la senyalització dels camins, l’adequació dels observatoris i el manteniment de l’espai ens permeten recuperar aquest indret i integrar-lo harmònicament amb l’horta i el riu, en un mosaic on conviuen l’aigua, els boscos, els conreus i tots els habitants de l’horta.

Zona humida d'inerès ecològic i social

Els aiguamolls de Rufea són una zona humida d’interès ecològic i social. Estan situats prop de l’ermita de Butsènit, a mig camí entre la Mitjana i l'embassament d'Utxesa. Els aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida. Les extraccions d’àrids que fins als anys 80 es van fer a la zona van crear diverses basses, ja que el nivell freàtic és molt proper a la superfície. Després, les basses van ser reblertes parcialment amb runes i restes de construcció, escombraries... L’espai es trobava, doncs, en un nivell de degradació important, amb un fort impacte paisatgístic. A poc a poc, el canyissar i les altres plantes de ribera han anat recolonitzant l’espai entre clots i runes.

La restauració dels aiguamolls

En els darrers anys, les actuacions de conservació de la natura han anat més enllà de la preservació dels espais naturals d’alt interès ecològic. La restauració ecològica i la recuperació paisatgística d’espais degradats permeten recuperar espais de menor valor natural i dotar-los novament del seu valor ecològic. Es recuperen les comunitats naturals pròpies de la zona i també els valors socials i culturals. En aquest marc, les actuacions als aiguamolls de Rufea han volgut recuperar paisatgísticament l’indret com un espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu, amb la consolidació del bosc de ribera i la presència de fauna. Aconseguir, finalment, la recuperació dels aiguamolls per a la ciutadania, especialment per a usos naturalistes i educatius.

Actuacions realitzades

L'Ajuntement de Lleida ha fer diversea actuacions per condicionar aquest espai natural:

  • S’ha netejat la supefície de runes i d’escombraries.
  • S’ha condicionat el terreny per afavorir el posterior arrelament de la vegetació.
  • S’ha fet la revegetació de la zona, amb la plantació d’arbres i arbustos característics de les zones de ribera.
  • S’ha restituït el perfil topogràfic de la bassa petita per afavorir el creixement de la vegetació higròfila.
  • S’ha creat una nova bassa, amb una illa.
  • S’ha construït un observatori d’aus.
  • S’han condicionat alguns camins per recórrer a peu i en bicicleta la zona i per accedir als punts d’observació d’aus.
  • S’ha senyalitzat l’espai; s’ha col·locat un plafó explicatiu de la zona en el punt principal d’accés, al costat del camí del riu Segre.
  • Els valors i la riquesa dels aiguamolls

    Les zones humides gaudeixen d’una bona disponibilitat d’aigua, al sòl i a l’ambient, fet que fa possible el creixement del bosc de ribera. Així, entre els arbres, hi trobarem majoritàriament àlbers (Populus alba), acompanyats de freixes (Fraginus agustifolia), xops (Populus nigra) i verns (Alnus glutinosa). La vegetació de tipus arbustiu més característica són els salzes (Salix alba i Salix purpurea) i els tamarius (Tamarix gallica). Hi trobarem, també, l’arç blanc (Crataegus monogyna), el sanguinyol (Cornus sanguinea), l’esbarzer (Rubus ulmifolius), el roser (Rosa canina)...Als marges de les basses i dins de l’aigua trobem el canyís (Phragmites australis), la boga (Typha sp), el jonc (Holoschoenus romanus), el lliri groc (Iris pseudacors) ...
    Als aiguamolls de Rufea, lligats a aquests ambients, podem observar molts animals, sobretot ocells. A les zones amb aigua, vora les basses i prop del riu destaquen l’ànec coll-verd (Anas platyrhynchos), la gallineta o polla d’aigua (Gallinula chloropus), el martinet blanc (Egretta garzetta) i el bernat pescaire (Ardea cinerea). També hi podem veure blauets (Alcedo atthis), arpelles sobrevolant l’indret (Circus aeruginosus) i les colònies de corb marí gros (Phalacrcorax carbo) durant la tardor i l’hivern.
    Els aiguamolls de Rufea formen part del camí del riu que, en recórrer l’horta de Lleida, enllaça un conjunt d’espais de valor natural i humà (Granyena, la Mitjana, el tram urbà del riu, Rufea, Butsènit), articulats al voltant de l’aigua, en el marc del corredor ecològic més important de Ponent, el riu Segre.