<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/30394>>.

El Ple fa l'aprovació inicial del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l'instrument que vertebra el disseny de la Lleida del futur

Àngel Ros: "El nou POUM aposta per un model de capital compacta i verda que afavoreix l'activitat econòmica, la qualitat de vida sostenible així com la protecció del patrimoni cultural i natural"El document preveu unes dotacions de 24,43 m² de zona verda per habitant, més del doble dels estàndards per ciutats mitjanes

Àngel Ros: "El nou POUM aposta per un model de capital compacta i verda que afavoreix l'activitat econòmica, la qualitat de vida sostenible així com la protecció del patrimoni cultural i natural"El document preveu unes dotacions de 24,43 m² de zona verda per habitant, més del doble dels estàndards per ciutats mitjanes

El Ple Municipal Extraordinari celebrat avui ha aprovat de manera inicial el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) amb els vots a favor del PSC, C's, PP i la regidora d'Units per Avançar, Rosa M. Salmeron, un document que defineix els criteris generals del planejament i vertebra el disseny de la Lleida dels pròxims quinze anys. S'ha aprovat per 15 vots a 12, amb els vots en contra dels regidors de CiU, ERC, Crida-CUP i Comú.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que aquest nou mapa urbanístic, el tercer aprovat en democràcia, "deixa intacta per primera vegada l'Horta", ja que opta no per expandir els límits de l'àrea edificada, sinó per "omplir els buits actuals relligant millor la ciutat". "El nou POUM que avui presentem aposta per un model de capital compacta i verda que afavoreix l'activitat econòmica, la qualitat de vida sostenible així com la protecció del patrimoni cultural i natural", ha afirmat Ros.

L'alcalde ha remarcat també que el verd és el color que predomina en aquest nou pla, que preveu 4.500.000 metres quadrats de zones verdes, 24,43 per cada habitant, un índex que més que duplica els 10 m² per habitant que recomana l'OMS per a les ciutats mitjanes. Es garanteix la protecció de l'Horta, alhora que es permet el seu desenvolupament agrari, es promouen 160 patis verds en illes de l'Eixample de la ciutat i es potencia una ronda verda que unirà espais naturals, barris i equipaments, com un nou gran espai d'oci de la ciutat.

Pel que fa a la gestió urbana, el Centre Històric "continuarà sent una zona d'actuació prioritària", ha afirmat Ros, i juntament amb el projecte de regeneració Mariola 20.000, per integrar els Blocs Mariola en el teixit urbà i l'activitat cívica de la ciutat, "assentarà les bases per abordar actuacions similars en altres nuclis antics de Lleida". El document també fa una clara aposta per l'habitatge social, que arribarà al 50% en diferents modalitats, i pel lloguer per potenciar el dret d'accés a l'habitatge digne.

Tampoc s'oblida, ha assenyalat Ros, la promoció econòmica amb noves àrees de creixement industrial i comercial, amb una clara prioritat per la rambla de Ferran i el Pla de l'Estació, com a punt clau de desenvolupament comercial de Lleida, donant continuïtat a l'Eix Comercial i enllaçant-lo amb Pardinyes.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde Fèlix Larrosa, ha destacat en el seu discurs que la proposta del nou pla d'ordenació reforça Lleida com una ciutat amb identitat i personalitat pròpia – on destaca la protecció del patrimoni i paisatge local –especialment amb el nou catàleg de béns protegits-, com una ciutat d'oportunitats i atractiva per a les inversions, fent de l'Horta un espai agrari competitiu i reforçant el teixit industrial i comercial, com una ciutat més social i compacta –garantint l'accés a l'habitatge i potenciant el lloguer i els habitatges dotacionals- i amb més qualitat de vida i de confort per als seus habitants –amb més equipaments públics, zones verdes i una millora de la mobilitat.

Ampli procés de participació ciutadana

El procés d'elaboració del POUM s'ha treballat amb una especial cura per la participació ciutadana i la recerca del consens. Ja en la fase d'Avanç es van fer un total de 26 presentacions públiques i s'han incorporat 35 de les 80 propostes presentades. El document també ha passat per un ampli procés participatiu amb la celebració de 32 reunions amb els diferents grups municipals i 13 presentacions públiques, amb la participació de més de 800 persones, representatives d'amplis sectors de la societat lleidatana.

El Ple Municipal Extraordinari celebrat avui sobre el POUM ha comptat amb les intervencions del president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró, i els representants de les EMD de Sucs i Raimat, Guillem Boneu i Ivan Fernández respectivament.

Cal destacar que tots els grups municipals amb representació a la Paeria han felicitat l'equip redactor del POUM, encapçalat pel coordinador d'urbanisme, Joan Blanch, per la feina duta a terme en l'elaboració d'aquest important document.