<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/32200>>.

Miquel Pueyo, elegit alcalde de Lleida

El nou paer en cap rep el suport dels grups municipals d’ERC, JxCat i Comú de Lleida L’alcalde apel·la al diàleg i la negociació en l’espai polític com a necessaris per saber conviure en un món de desigualtats, en fer referència al conflicte Catalunya-Espanya “La meva intenció és governar des de la centralitat, però també des de la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans i amb el compromís de fer política, de parlar i escoltar tothom”

El nou paer en cap rep el suport dels grups municipals d’ERC, JxCat i Comú de Lleida L’alcalde apel·la al diàleg i la negociació en l’espai polític com a necessaris per saber conviure en un món de desigualtats, en fer referència al conflicte Catalunya-Espanya “La meva intenció és governar des de la centralitat, però també des de la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans i amb el compromís de fer política, de parlar i escoltar tothom”

Miquel Pueyo ha estat elegit alcalde de Lleida en el Ple de constitució del nou Ajuntament, que ha tingut lloc aquest matí al Saló de Sessions de la Paeria, en rebre el suport dels regidors del seu grup polític, Esquerra Republicana de Catalunya, i els vots dels 6 membres de Junts per Catalunya i 2 del Comú de Lleida.

El nou alcalde ha manifestat que el seu compromís com paer en cap és mantenir, reforçar i encetar tots els escenaris de diàleg i concertació amb tots els grups de la Paeria. “La meva intenció és governar des de la centralitat, però també des de la defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans i amb el compromís de fer política, de parlar i escoltar tothom”. Aquest ha estat el nucli central del seu discurs, no només en l’àmbit municipal, sinó també en el de país i de relacions Catalunya-Espanya.
L’alcalde ha iniciat el seu primer discurs com a paer en cap recordant que aquesta etapa coincidia amb el judici més important que havíem viscut des del 1975, on la Fiscalia acusava de delictes de rebel·lió i sedició l’exvicepresident Oriol Junqueras, amb penes de molts anys de presó. Una etapa en la qual ens esperen mesos incerts, a l’espera de la sentència, i es preguntava en veu alta com es podia preveure el futur d’un país, quan la política ha estat substituïda per la via judicial.
En aquest context històric, l’alcalde Pueyo es feia més preguntes, però a l’hora d’establir la necessitat del diàleg com a forma de convivència social, coincidia amb el pensador Daniel Innerarity, que les diferencies hauran de ser mútuament reconegudes en les societats compostes del futur, les quals “no acceptaran ni imposicions, subordinacions, exclusions ni unilateralismes”.
Pueyo ha saludat els regidors i regidores electes, assenyalant que el 70 per cent eren nous en el càrrec i fent èmfasi que aquesta era la legislatura més feminista de la història de la Paeria, en haver-hi 13 dones a la corporació. “És un avenç substancial, perquè sense paritat, la democràcia és incompleta”, ha dit.
A més de tenir paraules de record pels companys del seu partit que l’han precedit com a regidors, el paer en cap ha reivindicat el vincle històric amb Joventut Republicana i amb alcaldes com Ricard Palacín i Humbert Torres, per manifestar que assumia “la responsabilitat de ser l’alcalde de tots els lleidatans i lleidatanes, siguin quines siguin les seves opinions, creences o els seus orígens, perquè el que compta no és la identitat, sinó la identificació. I la nostra ciutat ha d’oferir a tothom les oportunitats per construir el seu projecte vital amb dignitat, respecte i il·lusió”.
L’alcalde ha manifestat el compromís d’adoptar un canvi en les polítiques de conciliació, “instrument fonamental per assolir la igualtat entre homes i dones”, abans d’anunciar una sèrie de mesures relacionades amb les persones empresonades o exiliades de l’Estat espanyol.
Miquel Pueyo ha anunciat “la creació d’una comissió extraordinària, dins del marc de la Comissió de Salvaguarda dels Drets de la Ciutadania, per establir una narració objectiva dels fets ocorreguts a Lleida durant l’1-O de 2017 i per donar suport a les víctimes de la violència”, que van patir la gent que va vèncer la por, va sortir de casa i va anar a votar.
“No actuarem subreptíciament ni de forma improvisada, serenament portarem aquest debat al ple de la Paeria perquè es pronunciï. Com a demòcrates no podem acceptar ni el blanqueig de la violència contra els ciutadans, ni la vulneració dels drets fonamentals. I ho farem perquè crec que no existeix un espai públic despolititzat, perquè quan s’expulsa de l’espai públic les idees no queda un espai neutral, sinó el que preval és l’’statu quo’ dominant. Llevat les que incitin a la violència i odi, totes les idees tenen el dret a ser expressades en l’àmbit públic”.
Tot això porta l’alcalde a dir que “no avançarem en un horitzó de solució i pacte, mentre no tornem tots i totes a l’espai de la política. Si no ho fem, la cronicitat del conflicte entre Catalunya i Espanya està assegurada, amb perjudicis per ambdues comunitats”.
Ha estat llavors quan el paer en cap ha exposat el repte que tenim tots plegats i que entronca amb la cita d’Innerarity, que és “saber conviure en un món de desigualtats, que vist de fora pot semblar insuperable”.
Pueyo és conscient que això és fàcil de dir i difícil de dur a terme, “perquè la política la fan les persones i no els àngels”, però “l’única alternativa que tenim és tornar a la política, al diàleg i a la negociació, encara que per a uns i altres pugui semblar una cursa de fons i de relleus”.
Intervenció dels grups polítics
El portaveu del Partit Popular, Xavier Palau, ha ofert la col·laboració del seu grup a l’alcalde Miquel Pueyo pel mandat que comença. “Posem-nos a treballar i deixem-nos d’assumptes estèrils. Fem-ho pensant en les persones i en clau de ciutat, per sobre d’interessos partidistes i evitant caure en errors del passat, perquè Lleida som tots. Sempre que el canvi sigui pensant amb les persones, podrà comptar amb la nostra col·laboració i tindrà la nostra mà estesa”, ha dit. Tot i això, Palau no ha estat de recordar el paer en cap que, quan no encerti en la seva gestió, rebrà una oposició crítica, “però sempre constructiva”.
Per la seva part, la portaveu del Comú de Lleida, Elena Ferre, que ha començat i finalitzat la seva intervenció amb versos d’Antoni Machado, ha recordat que el 26-M la ciutadania va votar canvi. Una tasca que reconeix que serà complexa, perquè suposa trencar inèrcies i vèncer les dificultats del llast econòmic. Així i tot, ha dit que pensen “superar aquest fre amb la convicció, el treball i la il·lusió dipositada de tanta gent, que creu que la nostra ciutat mereix més. Ho mereix tot”. Ferre ha manifestat que al Comú li agrada el canvi honest que proposa ERC, per la qual cosa han dipositat la confiança i han ofert la col·laboració al nou govern, però també han tramès la seva exigència. “Esperem una Paeria honesta amb el bé comú, que substitueix el clientelisme per una contractació pública, transparent i oberta. Un Govern que atengui a la ciutadania més que als lobbys, que abandoni la propaganda per la informació”, ha dit.
Abans de finalitzar el seu missatge i reiterar el ferm suport al nou alcalde, al qual li demanen un compromís ferm i valent en la gestió dels recursos i pressupostos que apostin també per una transformació energètica i una revisió dels plans urbanístics, Elena Ferre ha situat la seva formació en l’espai polític recordant que el Comú no és una força independentista. “És un espai municipalista on persones diverses treballen conjuntament d’acord amb un compromís pels drets civils. És inacceptable que hagi presos polítics, que es negui fins i tot el debat sobre el dret a l’autodeterminació, perquè nosaltres apostem per un debat sobre les sobiranies”.
Ángeles Ribes, com a portaveu del grup de Ciutadans, ha començat la seva intervenció recordant l’article primer de la Constitució Espanyola, per tot seguit demanar al paer en cap que mantingui els principis de llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític. “L’alcalde que acaba de ser escollit no és la nostra opció favorita, com tampoc ho són els seus socis”, ha dit per afegir tot seguit que malgrat això, “nosaltres som demòcrates i saben acatar les normes. Els ciutadans han escollit una opció diferent de la nostra, però el senyor alcalde ha de saber que sempre ens tindrà al seu costat, si té present els quatre valors esmentats”.
Tot seguit ha estat Antoni Postius, en nom de Junts per Catalunya, qui ha intervingut en el plenari, per manifestar el suport del seu grup al paer en cap i per advertir de la “feinada gegantina” que té aquesta nova Paeria que avui comença. “Una feinada però alhora il·lusionant, perquè els valors republicans impregnin tota l’acció de govern, facin millor la vida dels nostres veïns i contribueixin a la construcció de la República, seguint el mandat de l’1-O”, ha dit Postius, que ha condemnat que llavors l’Ajuntament girés l’esquena als ciutadans, “essent insensible al dolor i les ferides”. En aquest sentit, ha reivindicat treballar des de la Paeria “per estar al costat del Govern de la Generalitat, del Parlament i del sentiment majoritari del poble català”.
Postius també ha tingut paraules de record per als presos polítics i les persones exiliades, allunyades de les seves famílies i obligades a viure fora de casa per haver complert el seu compromís electoral. “Farem que la República comenci per Lleida”, ha dit abans de finalitzar citant a Màrius Torres i ‘La ciutat llunyana’: “Pàtria guarda’ns, la terra no sabrà mai mentir”.
En representació del grup municipal del PSC, ha intervingut Fèlix Larrosa, per explicar que en dues vegades va oferir el nou paer en cap la col·laboració dels set regidors de la seva formació política, “per constituir un govern tranquil i sense hipoteques, que pogués continuar amb les polítiques de progrés” per Lleida. “La seva resposta en ambdues: ‘No. Gràcies’. La nostra oferta era honesta, però sàpiga també que estarem amatents perquè la gestió del seu govern no derivi cap a posicions més conservadores”, ha dit el portaveu socialista, què ha advertit que, “si és així, realitzarem una oposició contundent”.
Larrosa, que ha iniciat el seu discurs reivindicant el llegat socialista de gairebé 40 anys de gestió al capdavant de la Paeria, ha expressat el desig que, malgrat no ser en el nou govern municipal, Esquerra Republicana mantingui la línia de polítiques progressistes i socials que hi ha hagut fins ara a l’Ajuntament. Ha estat llavors quan ha explicat la seva oferta de col·laboració a Miquel Pueyo, al qual ha continuat mantenint la mà estesa. “La nostra oferta era honrada, però sàpiga que, si en algun moment en el seu govern van mal dades, l’escoltarem. Ho farem per responsabilitat i perquè Lleida es mereix un govern estable i de progrés”, ha clos.
Tot seguit ha pres la paraula Jordina Freixanet, en nom d’ERC, que en primer lloc ha tingut un homenatge, record i escalf per a Oriol Junqueras, que els va encoratjar a encapçalar aquest projecte municipalista, i per a la resta de presos i exiliats polítics.
La portaveu d’Esquerra ha manifestat que el seu grup assumia amb orgull el repte de tornar a la Paeria els principis republicans, que no són altres que els principis de la democràcia mateixa, l’actitud ètica i la voluntat de servei. I tot seguit, ha fet una exposició de la ciutat que es vol aconseguir. “Volem una Lleida propera, que es reconegui en la identitat de cada barri i plaça. Una Lleida que compti amb tothom, que sumi des de la diversitat; que valori l’autonomia necessària de Sucs i Raimat; que faci de l’Horta i els seus veïns i veïnes el projecte de ciutat; una Lleida connectada, que sigui ciutat d’enllaç; una Lleida creativa, culturalment viva, empoderada i que estigui a l’avantguarda de les tecnologies; una Lleida saludable, que garanteixi els drets assistencials dels ciutadans i que promogui l’esport, i una Lleida justa, ciutat d’oportunitats, inclusiva, solidària, feminista i que vetlli pels més febles”, ha relatat Freixanet, la qual no ha negat que hi havia molta feina a fer, però confiava, “perquè sabem que podem fer-ho bé”.
Sessió extraordinària de la nova corporació
L'Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest dissabte el ple extraordinari per constituir la nova corporació municipal, que ha sorgit de les eleccions municipals del 26 de maig. La sessió plenària del consistori ha començat a les 12 del migdia. Després que el Secretari General ha llegit l’article de la Llei Electoral per a la constitució de la corporació, s’ha constituït la Mesa d’Edat, amb Miquel Pueyo i Elena Ferre com al regidor i regidora de major i menor edat respectivament. Pueyo, com a president de la Mesa, ha llegit la pregunta de forma col·lectiva de jurament o de promesa dels membres, perquè després el Secretari General nomenés un per un el nom dels regidors i les regidores. L’ordre s’ha agrupat per llistes electorals, de menor a major nombre de sufragis i en l’ordre dels membres de la candidatura.
A continuació el president de la Mesa d’Edat ha declarat constituïda la corporació i, un cop llegit l’article de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOERC) per l’elecció de l’alcalde, s’ha procedit a la votació, s’ha proclamat nou paer en cap a Miquel Pueyo. Els corresponents caps de llista dels grups han obtingut els següents vots: Miquel Pueyo 15 vots; Fèlix Larrosa, 7; Àngels Ribes, 3, i Xavier Palau, 2
Tot seguit, Pueyo, ja com a alcalde de Lleida, ha lliurat els distintius, la venera i la insígnia, als regidors i les regidores de la corporació municipal. En la sessió plenària han intervingut tots els caps de llista de les formacions que componen la nova Paeria. El parlament de l’alcalde ha tancat la sessió extraordinària.
Segon Ple
Finalitzat el ple de constitució de l’ Ajuntament, s’ha celebrat un segon ple extraordinari, on s’han decretat mesures d’urgència fins aprovar el cartipàs. Amb caràcter transitori i fins l’aprovació del cartipàs municipal del mandat 2019-23, es prorroguen parcialment els efectes i contingut dels acords adoptats en la sessió plenària del 9 de juliol de 2015, que fan referència al Bloc III “Règim econòmic dels membres de la corporació dels grups polítics, dels membres d’altres òrgans municipals i de càrrecs directius i de suport als grups.
La pròrroga fa referència a les dotacions de personal dels grups municipals i, fins a l’aprovació del nou cartipàs, al personal eventual directiu que fan les tasques de direcció d’Equipaments municipals: Museu Morera (Jesús Navarro Guitart), Auditori Municipal Enric Granados (Puri Terrado) i Llorenç Corbella (Arts Escèniques).