<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/32613>>.

El ple de la Paeria aprova una moció per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació

El text, que ha estat aprovat amb 15 vots a favor i 8 en contra, considera les condemnes del Tribunal Suprem "injustes i desproporcionades" i crida a la mobilització pacífica i al diàleg polític com a via de resolució del conflicteEl paer en cap condemna els actes violents succeïts la nit d'ahir a la ciutat, reclama que no siguin sobredimensionats, dona suport al dret a la mobilització pacífica i serena de la ciutadania en defensa dels seus drets, i reitera la tradició pacífica de les mobilitzacions que la societat catalana ha protagonitzat en els darrers anys

El text, que ha estat aprovat amb 15 vots a favor i 8 en contra, considera les condemnes del Tribunal Suprem "injustes i desproporcionades" i crida a la mobilització pacífica i al diàleg polític com a via de resolució del conflicteEl paer en cap condemna els actes violents succeïts la nit d'ahir a la ciutat, reclama que no siguin sobredimensionats, dona suport al dret a la mobilització pacífica i serena de la ciutadania en defensa dels seus drets, i reitera la tradició pacífica de les mobilitzacions que la societat catalana ha protagonitzat en els darrers anys

El ple de l'Ajuntament de Lleida, convocat de forma extraordinària i urgent arran de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, ha aprovat avui una moció de resposta a la sentència, per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d'autodeterminació. La moció, que ha estat presentada conjuntament pels tres partits del govern municipal, Esquerra Republicana, Junts Per Catalunya Lleida i Comú de Lleida, ha estat aprovada per 15 vots a favor i 8 en contra.

El document rebutja les sentències com a "manifestament injustes i desproporcionades" i reclama la llibertat immediata dels condemnats. A més, reivindica el dret a l'autodeterminació mitjançant un referèndum amb garanties, advoca per la mobilització i la desobediència civil pacífica, i reclama diàleg polític com a via democràtica de resolució del conflicte.

Amb l'aprovació d'aquesta moció, l'Ajuntament de Lleida manifesta també la seva adhesió a les mobilitzacions pacífiques de rebuig a la sentència, condemna els intents de criminalitzar la protesta, i es compromet a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya i la Generalitat en la convocatòria "d'una assemblea d'electes a favor dels drets civils, polítics i les llibertats".

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha intervingut a l'inici del ple per valorar els fets succeïts ahir a la nit després de la concentració convocada en rebuig a la sentència entorn de la Paeria. Pueyo ha lamentat que un grup d'unes dues-centes persones provoqués desordres un cop acabada la concentració i danys en contenidors, aparadors i petits incendis i que fruit dels aldarulls hi hagués diverses persones ferides.

L'alcalde ha fet una "condemna sense pal·liatius" d'aquesta violència, però també ha volgut deixar clar que no s'ha de sobredimensionar i que mostra també el seu suport a les mobilitzacions pacífiques en defensa dels drets i les llibertats civils i a la indignació en contra de la sentència. En aquest sentit, ha volgut recordar la tradició pacífica de les mobilitzacions que la societat catalana ha protagonitzat en els darrers anys. A més ha anunciat que convocarà una sessió extraordinària de la comissió de Seguretat i Civisme de la Paeria per demà "perquè tots els grups puguin tenir una visió la més acurada possible dels esdeveniments i de les mesures a prendre per garantir la convivència i la lliure expressió dels ciutadans".

El paer en cap també ha destacat la feina dels serveis municipals per netejar els carrers i que Lleida s'ha llevat amb plena normalitat.

Intervencions dels grups

Per part del grup d'Esquerra Republicana, la segona tinent d'alcalde i portaveu, Jordina Freixanet, ha criticat el "dret penal d'autor" d'una sentència "injusta en origen, forma i fons" i ha considerat que "això ara va de drets humans, no d'independència". "Volem reivindicar la justícia i liderar la lluita antirepressiva", ha afirmat i ha advocat per buscar una solució "per la via democràtica".

En nom de Junts per Catalunya Lleida, el primer tinent d'alcalde i portaveu del grup, Toni Postius, ha proclamat que "avui com a govern diem ben alt i clar que les sentències són injustes i inhumanes i que donem tot el suport a les accions de protesta pacífiques i cíviques de la societat mobilitzada i indignada". "Les condemnes són una aberració jurídica que ens allunyen de resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat, que només es resoldrà seient en una taula i parlant", ha afegit.

La portaveu del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha indicat que "la sentència ens ataca a totes les opcions polítiques, que treballem per una societat on tothom pugui expressar-se". "Criminalitza la protesta i la defensa d'unes idees, qualsevol acte de protesta o d'exercici de les llibertats d'expressió, reunió i manifestació poden ser interpretats com una acció sediciosa i això és intolerable", ha assegurat.

La regidora del PSC Carme Valls ha assenyalat que "només hi ha una via de solució, el diàleg, la negociació i el pacte". "No podem seguir buscant escenaris de confrontació, cal ser valents i reconèixer el fracàs de la via triada. No podem empènyer a la gent a trinxeres o no hi volen ser", ha indicat. El PSC ha presentat una proposta de moció alternativa, que no ha prosperat, en ser aprovada la moció de l'equip de govern.

Per la seva part, Marisa Xandri, portaveu adjunta del grup del PP, ha mostrat la seva preocupació pels incidents d'ahir i ha fet "una crida a la serenor i el sentit comú, començant pels qui governen la ciutat". "El dret a mobilitzar-se no pot trepitjar els drets d'aquells que no volen fer-ho", ha reclamat i ha censurat que es digui que Espanya no és una democràcia.