<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33642>>.

El Ple de la Paeria aprova per unanimitat crear la Comissió Especial de l’Aula de Teatre de Lleida

En el ple municipal d’aquest divendres s’ha aprovat l’ordenança de circulació de vianants i vehicles de Lleida per reduir de forma general a 30 km/h la velocitat als carrers de Lleida i mantenir els 50 km/h en algunes avingudes principals

En el ple municipal d’aquest divendres s’ha aprovat l’ordenança de circulació de vianants i vehicles de Lleida per reduir de forma general a 30 km/h la velocitat als carrers de Lleida i mantenir els 50 km/h en algunes avingudes principals

L’Ajuntament de Lleida crearà una comissió especial denominada “Comissió Especial de l’Aula de Teatre de Lleida” per esclarir els fets sobre les denúncies d’abusos fiscals portades a Fiscalia i per garantir els drets dels infantis i el respecte a les víctimes, alhora que per evitar que es torni a repetir. La posada en marxa de la comissió s’ha aprovat per unanimitat al ple d’avui, en què el paer en cap, Miquel Pueyo, ha assegurat un ferm compromís i que s’actuarà amb responsabilitat, sense “partidismes” ni “espectacles”. L’alcalde ha declarat haver-se sentit horroritzat i escandalitzat pel que pot haver passat durant aquests 20 anys en aquest espai, que actua sota la titularitat de l’ajuntament. Pueyo ha reconegut la immediata reacció del seu predecessor, Fèlix Larrosa, qui va acompanyar les persones denunciants a Fiscalia.
La tinent d’alcalde Sandra Castro ha agraït el suport dels grups polítics municipals perquè la comissió pugui emetre un informe dels fets produïts a l’Aula. La comissió actuarà amb autonomia i capacitat d’organitzar-se amb diversos propòsits, com ser una mecanisme de reparació a les víctimes, per establir eines de suport a la comunitat educativa sobre la prevenció i la denúncia d’aquest tipus de casos, per interpel·lar a la resta d’administracions perquè d’acord a les seves competències modifiquin el marc legal i ampliar la prescripció dels delictes, i per regular els honors i les distincions a persones condemnades per abusos.
Castro ha subratllat que l’Aula és un referent en l’àmbit teatral més enllà de la ciutat de Lleida, per la seva qualitat educativa i artística. Davant els fets que es coneixen, la regidora de l’àrea de Feminismes ha visibilitat la tasca que va fer Dones Lleida per protegir les víctimes.
La tinent d’alcalde Anna Campos, de JuntsxCat, ha posat sobre la taula l’obligació de, com a administració, posar-se a disposició de les víctimes i ajudar-les, i de treballar per erradicar aquestes conductes. Del Comú de Lleida, Elena Ferre ha reiterat el suport al es víctimes i les entitats que van donar-les aixopluc i ha demanat que es doni veu a la realitat, amb la lluita de tothom.
El partit socialista, amb la regidora Cristina Morón, ha apuntat cap a un nou model formatiu que garanteixi que l’Aula continuï sent centre de referència en el món teatral i la ciutat en capdavantera en la formació d’arts escèniques. Ha apel·lat a la responsabilitat de govern i a actuar amb contundència, sense judicis paral·lels, per evitar que torni a passar. Per part de Ciutadans, Àngeles Ribes, ha insistit en el respecte a les víctimes, als professionals que hi treballin i a les administracions i que no es tracta de jutjar ningú, sinó de recopilar informació, establint uns terminis. El portaveu del Partit Popular, ha demanat que la comissió treballi amb objectivitat i neutralitat, que no s’instrumentalitzi i que sigui tècnica, no política.
Carrers a 30 km/h
Pel ple d’aquest divendres ha passat l’aprovació inicial de la modificació de l’article 29 de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles de Lleida, amb l’oposició que ha votat l’abstenció (15 vots a favor de l’equip de govern i 12 abstencions). El regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, ha destacat les avantatges d’aquesta modificació que, a grans trets, redueix a 30 km/h la velocitat als carres de la ciutat i manté els 50 km/h en les vies principals amb excepcions també a altres límits inferiors. Castro ha parlat pacificar el trànsit i de pensar en una ciutat per a les persones, on sigui més fàcil moure’s, i també de fer un salt en la mobilitat de la ciutat per la seguretat, la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.
El portaveu socialista, Jaume Sellés, ha manifestat que aquestes modificacions, com les que s’estan fent dels talls d’alguns carrers, s’haurien d’acordar amb els parts afectades per generar consens, un aspecte al qual s’han referit Àngeles Ribes i la portaveu popular, Marisa Xandri, que cal més diàleg amb els agents implicats, com veïns, comerços, etc.
Impuls a un nou polígon industrial privat
Tres dels punts de l’ordre del dia relatius a la gestió urbanística s’han tirat endavant per unanimitat. Un ha estat l’aprovació provisional de la modificació del Text Refós del Pla parcial urbanístic SUR 35 Lleida, promoguda per Marbro Trade, SL. Tracta un terreny de 36 hectàrees de superfície, entre l’LL-11 i el polígon industrial Camí dels Frares, reduint els espais reservats per als vials i incrementant les zones verdes. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha remarcat que s’ha promoure sòl industrial per afavorir la implantació d’empreses a Lleida i ha assenyalat que els promotors es comprometen a finançar la millora del transport públic fins a aquest nou sector.
Sellés ha al·ludit als treballs previs que s’havien fet en aquesta direcció per part del seu partit, estant al govern. Ribes demanat que s’especifiquin les empreses que tenen interès i Palau, que s’ha de treballar per aquesta comercialització i per ser competitius.
S’ha fet l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana de Lleida per tal d'ajustar les qualificacions de diferents espais al barri de Cappont, concretament en dos espais situats entre els carrers Esperança González, Abat Escarré, i Agustí Duran i Sanpere (on ara hi ha el bosc urbà de Cappont) i entre els carrers Riu Ebre, Salvador Espriu i Riu Besòs.
El tercer punt ha estat el text de l’acta administrativa de cessió, a favor de l’Ajuntament de Lleida, de l’obra de les escales situades a l’avinguda de Pinyana.
El punt sobre el conveni de col·laboració entre la Paeria i la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per testejar el sistema d’informe d’idoneïtat tècnica en els expedients de llicències urbanístiques i comunicacions prèvies d’obres, ha tingut llum verda amb 20 vots positius i les abstencions del grup socialista. La nova ordenança sobre llicències d’obres pretén simplificar el contingut, facilitar la tramitació electrònica i accelerar el tràmit de les llicències d’obres, les comunicacions prèvies i l’inici de les noves activitats. A més, vol comptar amb els suport d’aquest col·legi professional. L’objectiu, segons Postius, és tenir la certesa que els projectes estiguin ben formulats i que administrativament no faltin documents.
60.000 euros de Turisme de Lleida per al sector turístic
El tinent d’alcalde Paco Cerdà ha defensat la modificació de crèdits al pressupost de Turisme de Lleida, a través de la qual es destinaran 60.000 euros al sector turístic de la ciutat per pal·liar la crisi de la Covid-19. Cerdà ha explicat que s’han buscat partides rebaixables i que han permès un estalvi per crear aquesta nova línia d’ajuts a les empreses del sector. La modificació s’ha aprovat amb l’abstenció del PSC, que en veu de la portaveu adjunta, Begoña Iglesias, no és correcta i amb la qual s’ha mostrat “habilitat per fer jocs de mans”. En contra, han votat Cs i PP. Ribes ha afirmat que l’equip de govern té altres prioritats, i no les persones, i que aquesta partida només és un 0,12 del pressupost per al sector productiu i econòmic de la ciutat. Palau, qui ha titllat Cerdà de “trilero”, creu que s’haurien de buscar noves fórmules de finançament i defensar la marca de Lleida, i no treure de turisme per invertir en turisme.
Ajuts a projectes culturals

La unanimitat ha estat també present en la votació de les Bases Específiques Línia 1 – Ajuts a projectes d’entitats culturals sense ànim de lucre de la ciutat. El regidor d’aquesta àrea, Jaume Rutllant, ha detallat que amb aquesta iniciativa es vol potenciar aquelles accions que destaquin per la seva qualitat i que ajudin a avançar en l’exercici dels drets culturals, amb un retorn social i en diàleg amb la societat. Fomenten la inclusió, donat que es puntua la mirada amb clau inclusiva, i que ha dit que la setmana que ve es presentarà una campanya per aquest estiu, per generar activitat en el sector.
La socialista Morón ha dit que les entitats d’aquest àmbit estan en perill i que una ciutat sense cultura “és una ciutat sense futur”, pel que reclama valentia i apostar per aquest sector amb un projecte cultural per Lleida, que encara no coneixen. Des de Ciutadans, Maria Burrel, ha recordat que el seu partit va proposar els ajuts al sector i ha lamentat que s’hagin reduït, retraient que falta estratègia en l’àmbit cultural. La popular Marixa Xandria també ha valorat com a “minsa” la partida d’ajuts i apel·la l’equip del govern no ser “curts de mires” amb uns criteris per als ajuts que considera “sectaris”.
Sobre els residus comercials

El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha donat compte del Decret de l’Alcaldia, pel qual es determina la part de la quota no meritada del Preu Públic de residus comercials dictat a l’empara del que disposa l’article 2.2 de l’Ordenança Fiscal General. La mesura, que ha tingut el suport de Cs i PP i l’abstenció del PSC. Talamonte ha aclarit que la voluntat seria millorar les ajudes al sector, però que la situació econòmica heretada no permet arribar a més i que treballaran per sumar altres alternatives.
Del grup socialista, Iglesias, ha tornat a dir que l’equip de govern es queda amb el gest i que no va més enllà. Ribes, de Cs, ha assegurat que no són ajudes, que no es cobra un servei que no s’ha prestat perquè comerços i servei han estat aturats per la crisi sanitària. I del PP, Palau, pensa que és una mesura acceptable però insuficient i reitera que s’han de buscar altres propostes.
En la sessió plenària d’aquest mes de juny, s’ha aprovat amb tots els vots a favor del model d’Annex a l’Addenda de pròrroga per a l’any 2020 del conveni de col·laboració Relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge, sobre la tramitació dels ajuts per contribuir a minimitzar l’impacte econòmic i social de la Covid-10 en les lloguers de l’habitatge habitual. Entre altres, també ha passat, amb l’abstenció del PSC, els expedients bonificació de l’IBI en edificacions de naturalesa rústega.
Consell Editorial
L’alcalde ha avançat la previsió de constituir el Consell Editorial el 20 de juliol. Per això, els membres de la Corporació Municipal rebran en breu rebran una proposta de funcionament del Consell Editorial i els grups hauran de designar un professional de la comunicació per avançar amb aquest òrgan assessor i consultiu.
El Consell Editorial, establert per cartipàs, determinarà les polítiques de Comunicació Institucional (en sentit ampli) de l’Ajuntament de Lleida o ens que en depengui, així com els recursos que se’n destinen. Entre altres qüestions, aquest Consell gestionarà i determinarà la participació i l’equilibri de continguts d’aquelles publicacions o comunicacions on i off line que es realitzin per a donar a conèixer la vida municipal finançades directa o indirectament per l’Ajuntament de Lleida o organisme que en depengui. També seran de la seva competència funcional l’àrea de premsa de la Paeria i aquelles comunicacions habituals o generalitzades que es realitzin des dels diferents departaments o regidories de l’Ajuntament de Lleida, organismes autònoms o similars, incloent-hi l’Alcaldia.