<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34130>>.

Lleida estrena una ‘Àrea 5G’ per impulsar la innovació digital als sectors agroalimentari, comercial i logístic

És un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració de la Paeria, Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Cambra de Comerç, la Diputació i Telefónica Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que “un deure per a les institucions lleidatanes posar-nos d’acord per aprofitar aquesta revolució tecnològica” i que “el nostre projecte és crear les condicions per atraure inversions, treball de qualitat i població”

És un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració de la Paeria, Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Cambra de Comerç, la Diputació i Telefónica Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca que “un deure per a les institucions lleidatanes posar-nos d’acord per aprofitar aquesta revolució tecnològica” i que “el nostre projecte és crear les condicions per atraure inversions, treball de qualitat i població”

Aquest matí s’ha presentat a la sala de la Canonja de la Seu Vella i en directe a través de YouTube el projecte Lleida ON dins l’Àrea 5G de Terres de Ponent, proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, en aliança amb la Paeria, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, la Cambra de Comerç, la Diputació i Telefónica.

El projecte es basa en el desplegament comercial de la xarxa 5G de Telefónica a la ciutat de Lleida i la instal·lació d’una infraestructura específica indoor per a l'impuls d'aquesta tecnologia a la Cambra de Comerç. Aquesta infraestructura singular està situada a la seu de la Cambra i donarà cobertura a la pròpia institució, a l’estació de l’AVE i a ubicacions contigües, com ara el Centre de Convencions. L'impacte de la iniciativa tindrà incidència en el teixit econòmic i social de la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica.

L’edifici de la Cambra de Comerç serà el centre neuràlgic de les activitats d’aquesta Àrea 5G. A la tercera planta s’hi habilitarà un espai polivalent on hi haurà un laboratori 5G, i on s’hi realitzaran workshops, presentacions o formacions en l’àmbit de la connectivitat intel·ligent. Perquè això sigui possible es farà una inversió en la infraestructura indoor de 5G, que possibilitarà que des del laboratori es pugui accedir a la xarxa interna per modificar paràmetres avançats de 5G.

L’Àrea 5G de Terres de Ponent té l’objectiu d’iniciar el projecte Lleida ON d’implantació de tecnologia 5G que permeti la creació de serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les terres de ponent. La infraestructura instal·lada ha de servir de base per a l’expansió territorial de la iniciativa a través del desplegament d’infraestructures 5G i el desenvolupament de solucions i serveis finalistes sobre aquesta tecnologia que permetin la digitalització sostenible del territori.

La connectivitat 5G per aquesta àrea vol centrar l’esforç en l’impuls de determinats sectors que puguin ser pal de paller per al posterior desplegament pel conjunt de les terres de Lleida atenent a les seves necessitats socials i econòmiques. Aquests sectors estratègics són l’agroalimentari, el sector ramader i de sanitat animal, el sector de gestió i provisió de recursos hídrics, i tot el que fa referència al sector comercial i logístic.

Les particularitats de Lleida -ciutat interior, amb condicions climàtiques dures, alta presència de migració estacional i no estacional, universitat pròpia, centres de rellevància tant hospitalaris com tecnològics i d’investigació, bones comunicacions, mobilitat no extrema, equidistància amb una gran àrea metropolitana i ciutats d’entorn marítim i ciutats d’interior, recinte firal i ecosistema turístic de gran potencial econòmic- la converteixen en una localització ideal per demostrar com la tecnologia 5G pot facilitar el seu desenvolupament econòmic i social.

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, presentat el passat mes de juliol i que es va convertir en la primera Àrea 5G per promoure aquesta tecnologia al territori, més enllà de l’entorn metropolità.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha donat la benvinguda als assistents a la trobada i ha destacat que “el nostre projecte per a Lleida implica evolucionar des de la tradicional ciutat de serveis a esdevenir un hub industrial de l’àmbit TIC i agroalimentari”. “El nostre futur està lligat al coneixement, exemplificat en institucions com la Universitat de Lleida o el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari. En col·laboració amb la Universitat i els agents econòmics, el nostre projecte és crear les condicions per atraure inversions, treball de qualitat i població. Per això era un deure per a les institucions lleidatanes posar-nos d’acord perquè la nostra societat pugui aprofitar totes les potencialitats d’aquesta revolució tecnològica”, ha afirmat.

En la mateixa línia, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha fet una aposta per la digitalització de les comarques de Lleida, com una eina que ha de permetre afavorir la competitivitat econòmica i el reequilibri territorial. A més, ha destacat que la Diputació ha creat un grup de treball especialitzat en digitalització per impulsar a Lleida la creació d’un hub d’innovació digital del sector agroalimentari i forestal de Catalunya.

Per la seva part, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha indicat que l’any 2020 ha de ser el punt d'inflexió de la digitalització de l'economia catalana. "El 5G no només millora la nostra connectivitat, ens aporta una nova indústria: molta feina per tothom. El 5G ho connecta tot i obre la gamma a un gran nombre de serveis digitals que avui no som ni capaços d'imaginar. Avui presentem aquest projecte per situar Lleida al capdavant d'aquesta revolució digital a Catalunya", ha assenyalat. “No serem un país social si no som un país digital. La nova industrialització es diu digitalització, si volem preservar l'Estat del Benestar ens toca ser un país digital”, ha afegit i ha destacat l’impacte de la connectivitat en la competitivitat de ciutats pobles i el seu potencial per impulsar el reequilibri territorial.

En nom de Telefònica, la seva consellera delegada, María Jesús Almazor, ha remarcat l’esforç de l’empresa per impulsar la connectivitat. “A les Terres de Ponent avui ja estem a més del 65% de cobertura de fibra, és la millor d'Europa. El nostre compromís és seguir avançant en connectivitat i arribar al 100% de cobertura a Catalunya en tres anys. És una prioritat, perquè sense aquesta infraestructura la resta no és possible. I en 5G a Catalunya en aquest 2020 arribarem a una cobertura del 80%”, ha declarat.

“Lleida ON es focalitzarà en els sectors agroalimentari, el ramader i de salut animal, el sector de casos d'ús en la gestió i provisió de recursos híbrids i el sector i àrees d'aplicació de les ciutats intel·ligents que agreguen serveis i aplicacions en el món del comerç, la mobilitat l'eficència energètica i sostenibilitat i molts serveis de les ciutats “, ha assegurat el CEO de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau.

En nom de la fundació i2CAT, la seva directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic, Rosa Paradell, ha explicat que l’àrea 5G té com a objectiu unir la innovació amb els sectors estratègics del territori, com són l’agroalimentari, el ramader, la gestió de l’aigua i el comercial i logístic i que per a fer-ho es treballarà en la formació, activitats de capacitació i tallers per identificar projectes pilot.

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, ha destacat que amb aquest projecte “s’inicia una nova etapa en el desenvolupament econòmic i social de les Terres de Ponent”. “El fet de disposar a la ciutat de Lleida d’una infraestructura de telecomunicacions d’aquest nivell “ens posiciona com a territori, alhora que ens permet disposar al es empreses d’uns instruments que poden ser un punt d’inflexió per a la nostra competitivitat”, ha afirmat.

Projecte Àrea 5G

Amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals, juntament amb MWCapital i la Fundació i2CAT, ha posat en marxa el projecte Àrea 5G. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i prototips en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes amb el desenvolupament de nous productes i serveis basats en la tecnologia 5G.

El projecte vol crear àrees territorials on s’agreguin diferents iniciatives dirigides a promoure la tecnologia 5G, com ara activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Es definiran Àrees 5G arreu de Catalunya per posar a disposició de l'ecosistema TIC i dels diferents sectors econòmics i socials de la zona un banc de proves perquè puguin dur a terme la seva activitat innovadora i desenvolupar nous productes i serveis digitals de valor afegit al voltant de la 5G.

Més enllà de fomentar les proves de concepte, les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada.