<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34684>>.

La nova estació d’autobusos s’ubicarà als Docs i l’entorn de la Meta

El ple municipal ha tirat endavant amb la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana per construir la futura estació en aquest espai, garantir així la intermodalitat del transport públic i la construcció de més habitatge de protecció oficial i zona verda a Copa d’Or.També s’ha aprovat tirar endavant amb la tarifació progressiva a les escoles bressol municipals, el Protocol d’ús d’habitatges públics o el decret sobre l’empadronament per garantir els drets de la ciutadania

El ple municipal ha tirat endavant amb la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana per construir la futura estació en aquest espai, garantir així la intermodalitat del transport públic i la construcció de més habitatge de protecció oficial i zona verda a Copa d’Or.També s’ha aprovat tirar endavant amb la tarifació progressiva a les escoles bressol municipals, el Protocol d’ús d’habitatges públics o el decret sobre l’empadronament per garantir els drets de la ciutadania

La nova estació d’autobusos de Lleida s’ubicarà als Docs i l’entorn de la Meta. Així s’ha votat al ple municipal del mes de febrer, on s’ha aprovat, concretament: les modificacions puntuals del Pla general d’ordenació urbana per al canvi de classificació, de sòl urbanitzable delimitat a sòl urbà consolidat, dels terrenys del sector SUR 5, a Copa d’Or, i per a l’ampliació del polígon d’actuació urbanística UA3 de l’estació amb la incorporació del Sistema general d’equipament comunitari, clau EC, al c/ de Marie Curie, i la reordenació del conjunt. El resultat de les dues votacions ha estat la mateixa: 14 vots a favor de l’equip de govern; 7 vots en contra del PSC i 6 abstencions de Cs, PP i regidor no adscrit.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha reiterat que cal construir l’estació d’autobusos que Lleida es mereix, amb una capacitat de 1,3 milions de passatgers l’any –segons el càlcul aproximat que s’ha fet- i de fins a 32 andanes accessibles. Ha destacat la proximitat a l’estació de ferrocarril i la millora en els serveis que suposarà l’equipament. Els grups municipals a l’oposició ha reclamat un pla de mobilitat i un informe de patrimoni per a la conservació dels edificis catalogats. El socialista Jaume Sellés considera que s’ha actuat amb opacitat, sense cap procés participatiu ni consens amb els veïns, que és una ubicació problemàtica i que posa en escac el pla general de l’estació, que s’hauria d’abordar globalment. De Ciutadans, Ángeles Ribes, ha dit que és un projecte transversal imprescindible per a la ciutat i que no posaran ‘pals a les rodes’, però ha fet constar la manca dels estudis esmentats i la necessitat d’un pla d’intermodalitat per coordinar el transport públic. Igualment, el popular Xavi Palau ha dit que és un projecte partidista, no obert a la ciutat; que s’hauria d’haver informat abans i que s’hauria pogut consultar col·lectius professionals per atendre els informes que falten. I que s’ha de treballar també per la revitalització de la ciutat. En aquest debat, ha intervingut també Toni Baró, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, i ha expressat diversos precs, com que el cobriment de les vies sigui una prioritat o que planifiquin també la mobilitat de conductors que van recollir o deixen passatgers al marge del pàrquing que hi ha de Viàlia, que potser no cobreix aquestes necessitats.

Nova tarifació progressiva de les escoles bressol
L’Ajuntament de Lleida aplicarà el curs que ve la nova tarifació progressiva a les escoles bressol després que la proposta presentada per l’equip de govern hagi prosperat, amb els vots en contra de l’oposició i l’abstenció del regidor González (no adscrit). La proposta s’exposarà públicament 30 dies hàbils, s’estudiaran les al·legacions (si se’n presenten) i es procedirà a l’aprovació definitiva. La tinent d’alcalde Sandra Castro ha assenyalat que per primer cop la tarifació serà més flexible i en funció de la renda familiar, com recomana el Síndic de Greuges de Catalunya, i com ja es fa en altres poblacions catalanes. Per al curs que ve es tindrà en compte la renda del 2020 i aquesta s’anirà revisant cada any. S’han establert 10 quotes, segons trams de renda, en horaris complet o intensiu, s’ha ampliat les horaris d’acollida al matí i a la tarda perquè les famílies puguin conciliar amb la vida laboral, s’ha creat una quota de menjador de mig mes i s’ha incrementat el ventall de bonificacions. Castro ha indicat també que la proposta ajuda a combatre la segregació escolar, per fer una detecció i distribució més equitativa de l’alumnat. Segons la tinent d’alcalde, l’oposició està actuant de forma demagògica i populista, confonent amb preus que no són certs.
La portaveu adjunta del PSC, Begoña Iglesias ,pensa que és una trampa econòmica per a les famílies i que l’equip de govern vol fer escoles bressol elitistes, justificant-ho com a millora en la distribució del servei. La també portaveu adjunta de Cs, Maria Burrel, creu que el model no és l’adient, que tot i haver reculat i haver inclòs observacions de les famílies, aquestes només entenen que se’ls pugen les quotes, com també s’han incrementat diverses taxes a la ciutat. Per al portaveu del PP, Xavi Palau, s’han d’estudiar alternatives per a la situació econòmica de les famílies i discrepa amb la pujada de les quotes, perquè diu que quasi no hi ha diferència en anar a una pública, concertada o privada. La FAV ha participat en aquest punt. Toni Baró ha afirmat que són conscients que s’havia de racionalitzar el servei, però que tenen els seus dubtes sobre la tarifació i que estaran amatents en el funcionament i per si poden aportar millores.
Protocol d’ús d’habitatges públics
El Ple municipal ha donat llum verda al protocol d’ús per als habitatges públics, amb el suport tots els membres de la corporació, tret d’una abstenció. El tinent d’alcalde Sergi Talamonte ha comentat que aquest document és una eina important per a la gestió d’aquest tipus d’habitatge i que fa quasi un any que s’hi treballa amb entitats de la ciutat, sindicats, moviments socials, els grups polítics municipals, serveis socials municipals i tècnics de l’EMU. El text especifica, entre altres, la modalitat d’habitatges públics, els criteris d’accés, condicions contractuals, el compromís social (amb drets i deures de tothom), etc. En aquest apartat, el regidor de Ciutadans, José Maria Córdoba, ha coincidit que calia el protocol, ha demanat que es prioritzin les necessitats a la ciutat i que s’ampliï l’oferta pública per atendre l’alta demanda. El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha agraït l’atansament a totes les postures per redactar un document útil i que no donés marge a l’error, que serveixi de manual, amb criteris clars i transparents, per a les persones que treballen en aquest àmbit. I ha suggerit que s’aprofitin els habitatges que surtin de l’operació al sector SUR 5, a Copa d’Or, debatut al pel d’avui.
Decret sobre l’empadronament per garantir els drets de la ciutadania
El ple ha donat compte del decret a través del qual s’ha actualitzat el protocol d’empadronament per garantir els drets de la ciutadania. Els tràmits relacionats amb el padró es podran fer en línia i hi ha un web amb la informació en diferents idiomes. La regidora Elena Ferre ha apuntat que tothom podrà inscriure’s al seu domicili habitual, encara que hi sigui irregularment, com a via per garantir l’accés a l’educació, la sanitat i els serveis socials. Ferre ha matisat que això no implica res respecte a la propietat d’habitatge i pel que fa a persones temporeres, es farà una segona visita quan acabi la campanya de la fruita per comprovar si realment la persona resideix o no allà on ha indicat per si cal donar-la de baixa.
Els grups de l’oposició han demanat que es retirés el decret del ple municipal. El grup del PSC ho ha argumentat per errors en el procediment i per discrepàncies amb el contingut. Ciutadans ho ha qualificat d’’alcaldada’ i ha dit que s’hauria d’haver fet abans alguna reunió de treball. I els populars també l’han rebutjat, demanant que no passés pel ple.
Conveni per promoure l’ocupació
Ha tirat endavant, 26 vots favorables i 1 abstenció, un conveni de col·laboració sobre Mesures Urgents d’Ocupació pel tancament perimetral a l’estiu per la Covid-19, convocat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). La tinent d’alcalde Anna Campos ha explicat que l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) actuaria com a entitat promotora de les entitats beneficiàries, dels ajuntaments. És a dir, seria l’encarregat de fer l’informe tenint en compte els prejudicis pel tancament perimetral i amb accions de millora, lineal i d’acord a les poblacions afectades i les seves necessitats. Com a dit, l’IMO té la capacitat i l’experiència en la implementació de polítiques actives d’ocupació. Campos ha indicat que es parla d’un conveni per a 1,5 milions d’euros, dels quals Lleida ciutat es beneficiaria d’un 75%.
Altres aprovacions al ple
Entre altres punts del dia del ple d’aquest mes de febrer, s’han aprovat el text del conveni de cessió a precari de l’ús d’un solar, situat al carrer de la Tallada, 13, de l’empresa Grup Tàrrega Invercons, SL; així com el conveni de col·laboració entre la Paeria i la Fundació Champagnat per a la cessió de l’ús del local del Calidoscopi, a l’av. Pius XII, 53. Sobre la comissió informativa de les polítiques de gestió de les persones i relació amb la comunitat, s’ha ratificat la 2a addenda al conveni de col·laboració amb la Universitat de Lleida per a la incorporació a la jornada parcial de mestres de les escoles bressol municipals a la UdL. Consultar aquí l’ordre del dia.
Acceptació de S. González com a regidor no adscrit
El ple ha acceptat la renúncia de Sergio González com a regidor del grup municipal de JxCat Lleida i el seu pas a regidor no adscrit. En aquest sentit, l’oposició ha reclamant que s’aclareixi el conflicte d’interessos i i que es prenguin les decisions necessàries, en relació a la revocació del regidor, pel que fa a responsabilitats. L’alcalde s’ha remès a la comissió de transparència on es va informar detalladament dels fets i les decisions preses i que calia ser seriós amb les irregularitats. Postius ha afegit que es van resoldre tots els dubtes exposats i que s’està a l’espera de la redacció del codi ètic municipal per evitar que es repeteixin aquest tipus de situacions.
Rebuig a les agressions físiques i les destrosses en el mobiliari urbà
En començar el ple, l’alcalde Miquel Pueyo ha condemnat les agressions físiques i les destrosses en el mobiliari urbà que s’han produït a la ciutat arran dels disturbis per l’entrada a presó del raper Pablo Hasél i ha informat que va manifestar la seva solidaritat als quatre agents de la Guàrdia Urbana, que van resultar lesionats. Pueyo ha citat l’informe del Síndic de Greuges, de l’abril de 2017, ‘Matèria de drets humans: llibertat d’expressió dels càrrecs electes i separació de poders al regne d’Espanya’ per advertir de l’increment de les vulneracions de drets en els darrers anys i ha posat exemples d’artistes alternatius, d’humoristes satírics o tuitaries. El paer en cap ha demanat reflexionar sobre els motius reals dels disturbis i ha fet una crida a entendre per què està passant, a actuar amb eficàcia i a forçar els Governs estatal i autonòmic a avocar recursos per donar una sortida als joves en l’actual context de crisi social, ecològica i econòmica.
Sobre els fets ocorreguts a Lleida, els grups municipals han exposat el seu posicionament en la moció presentada per Cs -que ha prosperat parcialment.
La sessió d’avui s’ha seguit celebrant de forma híbrida, amb membres de la Corporació municipal que hi han participat presencialment i telemàtica.

Mocions dels grups municipals i promogudes per entitats
El sindicat Comissions Obreres (CCOO), representat per Sergio Ordóñez i Rosa Montané, ha promogut una moció exigint seguretat als centres educatius en relació a la covid-19, que ha rebut el suport unànime de la corporació municipal. El document demana un estudi sobre la renovació de l’aire als centres, facilitar espais alternatius, promoure activitats a l’aire i lliure i dotacions d’equips EPI.
Pel que fa a les mocions dels grups municipals, ERC-AM n’ha defensat una en suport a la població sahrauí, per l’escalda de tensió al Guerguerat, i que insta al regne del Marroc a complir els acords internacionals, alhora que fa una crida a les Nacions Unides perquè vetlli per la resolució 690 del Consell de Seguretat. El text s’ha aprovat amb 15 vots favorables (ERC-AM, JuntsxCat, Comú de Lleida i el regidor no adscrit) i 12 abstencions (PSC, Cs i PP).
Ciutadans n’ha presentat una que condemna les agressions als servidors públics de l’Ajuntament de Lleida. En aquest cas, ha tingut suport unànime el primer punt que demana que la Paeria defensi el dret a manifestació i expressió, i que condemni la violència d’una minoria que només des-legitima la defensa d’aquests drets. La resta, no han prosperat.
La darrera ha estat del grup socialista amb motiu del dia 8 de març, dia internacional dels drets de les dones, per avançar cap a una societat amb igualtat real i denunciar les discriminacions estructurals que pateixen les dones per ser dones, que s'ha votat per punts i tots han tirat endavant (amb unanimtat, els punts 1,2, 3 i 5).

Consulta aquí les mocions