<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37267>>.

Els punts de suport digital i el projecte Buchenwald-Mauthausen, seleccionats per al Congrés Internacional de Ciutats Educadores de Corea

En la trobada participaran 2.000 congressistes de 35 països d’arreu del món i es presentaran 60 bones pràctiques seleccionades, dos de les quals, de la Paeria

En la trobada participaran 2.000 congressistes de 35 països d’arreu del món i es presentaran 60 bones pràctiques seleccionades, dos de les quals, de la Paeria

L’Ajuntament de Lleida participarà en el XVI Congrés Internacional de Ciutats Educadores que se celebrarà a Andong (República de Corea) del 25 al 28 d’octubre. La Paeria hi presentarà els cinc punts de suport digital que ha posat en servei en diferents barris de la ciutat i el projecte Buchenwald-Mauthausen, dedicat a difondre entre els més joves els efectes de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial, amb especial esment de l’exili, les deportacions i l’Holocaust.

L’alcaldessa accidental de Lleida, Sandra Castro, ha destacat la importància que aquestes dos iniciatives, reconegudes internacionalment, hagin estat seleccionades per al congrés. “El fet de participar-hi és un reconeixement a la feina que s’està fent des de l’Ajuntament de Lleida i se suma a altres distincions rebudes per a projectes que s’han incorporat al banc de bones pràctiques de la Fundació Pi i Sunyer. Les propostes, fruit del treball transversal i en xarxa, són un exemple de com la ciutat educadora impregna les polítiques públiques de diferents àmbits”, ha assenyalat l’edil. 

La trobada reunirà unes 2.000 persones de 500 ciutats educadores de 35 països d’arreu del món. En total, s’hi presentaran 60 projectes que han estat considerats com les millors experiències i bones pràctiques proposades pels diferents municipis.

Innovació, tradició i inclusió

El lema del congrés és “Ideant el futur de l’Educació en la Ciutat: Innovació, tradició i inclusió” i les iniciatives aportades per les ciutats han de tractar sobre els eixos temàtics següents:

1. Tradicions i identitat: aprenent del passat.
2. Inclusió: construint una ciutat per a totes les persones a través de l’educació i els valors.
3. Tecnologia i innovació social: fomentant una ciutat sostenible centrada en les persones.
 
Buchenwald-Mauthausen
 
Dins del primer eix temàtic, l’organització del congrés ha seleccionat el projecte Buchenwald-Mauthausen, de la Paeria. Té per objectiu difondre entre els més joves el drama humà de la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust. Aquesta proposta sorgeix del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i Amical de Mauthausen i també hi participen el DEMD, (exili, deportació i holocaust) grup de professorat de secundària del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic.
 
Entre altres iniciatives, s’han realitzat: conferències, visites a l’exposició anual que es porta a terme dins del projecte, l’obra de teatre “Ruhe!!” i un viatge al camp de Mauthausen amb l’alumnat. El fruit d’aquestes activitats retornen a l’aula i a la ciutadania amb la participació dels joves en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, també es fa una ruta per netejar les llambordes Stolspersteine i els mateixos nois i noies ofereixen xerrades sobre l’experiència a altres centres educatius.
 
Punts de suport digital
 
L’alcaldessa accidental també ha destacat la selecció per al congrés dels punts de suport digital que la Paeria ha ubicat als centres cívics de Balàfia, Centre Històric, Secà de Sant Pere, Magraners i la Mariola. La finalitat és acompanyar i formar usuaris/es amb poques competències digitals perquè les adquireixin en aquells barris on s’ha detectat una major necessitat d’atenció a l’hora de fer tràmits a través de la xarxa en un context de progressiva digitalització de gestions. També s’ha instal·lat un punt a LleidaJove, seu de la Regidoria de Joventut al carrer La Palma. En total, s’han realitzat 40 tallers de capacitació digital.
 
Sandra Castro ha posat en relleu la transversalitat d’aquesta iniciativa, posada en marxa amb la participació de les regidories de Presidència i de Participació així com de l’Institut Municipal d’Ocupació. A més, CaixaBank hi col·labora a través d’un conveni. En aquest sentit, ha estat significatiu l’esforç per incorporar gestions al web www.paeria.cat, on s’ha assolit la xifra de 1.800 tràmits.