<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37352>>.

La nova Comissió del Nomenclàtor debatrà les propostes de noves denominacions d’espais públics

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presidit avui la sessió de constitució d’aquesta comissió de treball del Consell de Ciutat, que es regirà per un reglament municipal propi en el qual es donarà prioritat a les denominacions amb representació femenina per promoure la igualtat de gènere.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presidit avui la sessió de constitució d’aquesta comissió de treball del Consell de Ciutat, que es regirà per un reglament municipal propi en el qual es donarà prioritat a les denominacions amb representació femenina per promoure la igualtat de gènere.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha presidit avui la sessió de constitució de la nova Comissió del Nomenclàtor, una de les comissions de treball creades dins del Consell de Ciutat, que es va constituir el passat novembre com el màxim òrgan de participació ciutadana a Lleida.

La funció d’aquest ens serà conèixer, reflexionar, debatre i arribar a un consens per informar les propostes que es presentin respecte a noves denominacions de la via pública.

Pueyo ha donat la benvinguda als assistents a la reunió, durant la qual s’ha donat compte de les peticions de denominacions de vies urbanes i espais públics rebudes fins ara i s’ha iniciat la consulta prèvia a l’aprovació del Reglament del Procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi.

“La denominació de carrers és una qüestió que cal afrontar amb el major consens possible i un cert repòs, amb perspectiva cívica i no partidista. Per això, hem cregut que el Consell de Ciutat podia ser l’àmbit adequat per establir els criteris”, ha assenyalat l’alcalde.

En anteriors mandats, el marc on es debatien alguns dels canvis i noves propostes de denominació carrers era la Comissió especial de carrers de l’Ajuntament de Lleida, que emetia informe no vinculant previ a la resolució per Decret d’Alcaldia. Els seus membres eren designats pels grups municipals i els acords presos per vot ponderat.

Amb la creació del Consell de Ciutat com a màxim òrgan consultiu i de participació ciutadana la gestió del nomenclàtor de la ciutat passa a ser una de les seves competències, a partir d’aquesta comissió de treball de Nomenclàtor. Per a regular i sistematitzar el seu funcionament amb criteris tècnics s’ha redactat el Reglament del procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi.

Igualtat de gènere

Un dels aspectes rellevants que inclou aquest nou reglament és que s’implantaran criteris d’igualtat de gènere i discriminació positiva en favor dels noms femenins, per tal de cercar un equilibri en la composició del nomenclàtor, que ara està clarament dominat pels noms masculins. D’aquesta manera, es planteja que les propostes que s’enviïn al ple incloguin almenys un 66% de denominacions de representacions femenines (excloent del còmput aquelles que siguin neutres).

També es contempla que no es donarà el nom d’una persona viva a cap via urbana o espai públic, excepte casos que es considerin “d’extraordinària rellevància”. L’informe de la Comissió del Nomenclàtor del Consell de Ciutat serà preceptiu i no vinculant i serà l’últim acte de tràmit abans de la resolució final del procediment.

Membres de la Comissió

Els membres que conformen la Comissió són els tinents d’alcalde Sandra Castro i Toni Postius; les tècniques municipals Meritxell Domingo, Camil·la Minguell i Pilar Nadal; i com a representants del Consell de Ciutat Oriol Olmo, Alfonso Pérez, Teresa Ribes, David Salcedo i Marc Vives. La reunió d’avui també ha comptat amb la participació de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet i la regidora Marta Gispert.