<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37555>>.

El Ple Municipal aprova els estatuts de la nova Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida

Amb una nova imatge corporativa, la fins ara Empresa Municipal d'Urbanisme, ara EMAU, assumirà funcions en l’àmbit de la mobilitat per afrontar els reptes que es plantegen per tendir cap a un model de ciutat més sostenible Declaració institucional per al reconeixement i l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal Presentació de l’informe anual de la Sindicatura Municipal de Greuges de Lleida

Amb una nova imatge corporativa, la fins ara Empresa Municipal d'Urbanisme, ara EMAU, assumirà funcions en l’àmbit de la mobilitat per afrontar els reptes que es plantegen per tendir cap a un model de ciutat més sostenible Declaració institucional per al reconeixement i l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal Presentació de l’informe anual de la Sindicatura Municipal de Greuges de Lleida

El Ple de la Paeria del mes d’octubre ha aprovat, amb 24 vots favorables i 2 en contra, la modificació dels estatuts de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, després que al juliol ja s’aprovés el canvi de model de gestió. A les funcions vinculades a urbanisme i habitatge, el nou organisme n’incorporarà de mobilitat, amb la municipalització de la zona blava. En concret, assumirà el servei municipal d’aparcament regulat en via pública o en aparcaments municipals; el trasllat i el servei de dipòsit municipal de vehicles; la gestió, explotació i manteniment integral de la xarxa de punts de recàrrega elèctrica i altres instal·lacions vinculades a la mobilitat; així com altres serveis o activitat d’aquest àmbit. Aquesta transformació va acompanyada d’un canvi de nom de la societat, que es passarà a dir Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida, l’EMAU. L’alcalde, Miquel Pueyo, ha assegurat que la voluntat és avançar cap a una ciutat més moderna i que afronti els reptes que tenen a veure amb un nou model de mobilitat i la gestió dels recursos. En aquesta línia, el president de l’ara EMAU i regidor de l’àrea de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha indicat que la incorporació d’Agenda Urbana respon a la inclusió de polítiques encaminades al desenvolupament i els canvis cap a models més transversals i sostenibles, i relacionats als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. I ha defensat les actuacions que s’han fet vinculades a l’habitatge.
En aquest debat, el regidor socialista Jaume Sellés, considera que el govern ha suspès en mesures vinculades al concepte d’agenda urbana i ha demanat a l’empresa que faci els deures. El regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha destacat que el canvi de l’organisme es planteja perquè sigui més eficient, incrementi els beneficis i augmenti la qualitat del servei al ciutadà, encara que ha manifestat la seva preocupació pel poc impuls de les polítiques d’habitatge en el darrer any, en una situació social de crisi. La regidora no adscrita Ángeles Ribes s’ha mostrat en contra el model de gestió directa que s’ha fet, quan el millor per a la ciutadana, segons ha dit, és seguir amb la concessió, tenint en compte els números i l’eficàcia, d’acord amb els informes.
Declaració institucional per al reconeixement i l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal
El Ple municipal d’aquest mes d’octubre ha tirat endavant amb una la declaració institucional per al reconeixement i l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal. En aquest document, la Paeria manifesta el compromís per impulsar mesures per combatre els tabús que hi estan associats, trencar el silenci social i acompanyar les famílies. Un altre acord que contempla la declaració és que l’Ajuntament vetllarà pel manteniment de l’espai físic actual ubicat al cementiri municipal i destinat al record per les pèrdues perinatals i neonatals, on es puguin fer tangibles aquestes pèrdues i on el dolor pugui ser reconegut, també socialment. En aquest punt, l’alcalde ha explicat que l’espai Empremtes, obert fa un any al cementiri de Lleida, és un espai que convida a la reflexió i facilita el dol a les famílies que han patit una pèrdua perinatal o neonatal per donar-ne visibilitat i per oferir un suport més afectiu. Ha afegit que Lleida ha estat pionera en l’obertura d’aquest espai i ha agraït el treball i la implicació de les persones que fan possible que es pugui entendre, posar nom, visibilitzar i acompanyar en aquest dol.
Entre altres, diu que donarà suport a les associacions del municipi destinades a l’acompanyament durant el dol perinatal i neonatal i que instarà el Govern de la Generalitat de Catalunya a incrementar els recursos destinats a desenvolupar l’Estratègia nacional de drets sexuals i reproductius.
Dues mocions aprovades i una retirada
La Paeria instarà la Generalitat i el Govern de l’Estat perquè atorgui als ajuntaments competències i recursos per pal·liar l’increment del cost de l’energia, els costos de l’obra pública i els costos salaries producte, entre altres, de la inflació. És el que exposa la moció presentada pels grups municipals ERC-AM i JxCat Lleida d’impuls al municipalisme i la seva conciutadania, que ha obtingut 25 vots positius i 2 abstencions. Entre altres, també estableix instar el Govern de l’Estat a compensar la pèrdua d’ingressos per l’impost sobre l’increment del Valor dels Béns de Naturalesa Urbana i a estudiar si es pot aplicar l’IVA reduït del 5% als punts de subministrament d’energia dels ens locals.
La moció presentada pel Grup municipal del PSC per la millora de la seguretat a Lleida, que ha exposat la regidora Cristina Morón. El document s’ha aprovat per 20 vots favorables, 5 en contra i 2 abstencions. Recull 4 punts, tres dels quals insten a la Generalitat a revisar la centralització del servei 112 facilitant el retorn de la Sala d’Emergències a Lleida i incorporar personal; clarificar la incorporació de nous agents a la regió policial de Ponent, la concreció de la construcció de la nova comissaria de Mossos d’Esquadra a Lleida, i un quart que insta el govern municipal a treballar en un nou pla local de seguretat.
Pel que fa a la moció declarativa presentada pel Grup municipal Comú de Lleida per un desenvolupament industrial sostenible a la plana de Lleida, després de ser debatuda, ha estat retirada.

Més informació de les mocions del ple i de les mocions aprovades
De la Comissió informativa de polítiques de la gestió Urbanística, Habitatge i Transició Ecològica, s’han aprovat per unanimitat la desafecció de l’ús i servei públic de dos vehicles municipals i la cessió gratuïta d’una finca situada a Raimat, a favor de la Paeria, i la constitució d’una servitud. També ha obtingut el suport necessari, per 20 vots a favor i 7 abstencions, l’aprovació de la modificació del conveni entre la Paeria i la Generalitat per a l’adequació de la parada dels serveis de transport de carretera aprovat pel ple del 29 de juliol.
De les polítiques de gestió d’Economia, Presidència, Participació i Promoció Econòmica, s’ha donat llum verda a dos plecs de clàusules: del contracte del Servei de cura puntual d’infants “Projecte + Temps x Tu”, i inici de la licitació, i del subministrament de lluminàries per a carrils electrificats per al Morera, Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, dins el projecte “Un nou portal patrimonial: El Museu d’Art de Lleida” i inici de la licitació. La votació en ambdós plecs ha estat 25 vots a favor i 2 abstencions.

Presentació de l’informe anual de la Sindicatura Municipal de Greuges de Lleida
La Síndica municipal de Greuges de Lleida, Dora Padial, ha presentat l’informe de la Sindicatura de l’any 2021, que ha qualificat de complicat per a la ciutadania per la situació d’alerta sanitària i per la incertesa que comportava. Abans de donar a conèixer les dades, Padial ha remarcat que les accions d’escoltar, ajudar i acompanyar la ciutadania són les que regeixen el treball de la Sindicatura i que la voluntat és millorar la vida de la ciutat i de les persones.
Una de les conclusions de l’informe de la Síndica afirma que la bretxa digital existeix i que comporta un allunyament entre la ciutadania i l’administració. Padial considera que aquesta última s’ha de digitalitzar, però que s’està dificultant l’accessibilitat i, per tant, vulnerant els drets de les persones. Per això, parla de transició i no de transformació digital. En relació amb això, ha detectat un ús abusiu de les cites prèvies i ha destacat iniciatives de la Paeria, com el punt de suport digital de l’IMO als centres cívics o la figura del referent digital.
El 2021 la Sindicatura ha rebut 137 queixes i la Bústia Ètica i de Bon Govern n’ha rebut 101, de les quals 57 són anònimes. La major part fan referència als serveis social i l’habitatge i se’n continuen rebent sobre multes, mobilitat i plusvàlua. Un repte que s’ha de treballar són les ocupacions, lligades amb la necessitat d’habitatge. En les temàtiques de les queixes, ha afegit algunes més reiterades, com les de medi ambient, i de preocupacions, ha llistat algunes com la salut mental i les addiccions, la infància, i les oportuntiats per als joves i el teixit empresarial. També ha apuntat que una de les tasques més conflictives va ser solucionar la situació de les dones valentes que van denunciar l’abús i intimidació. 
Referent al 2021 no s’ha fet cap recomanació i, segons ha indicat Padial, s’ha intentat ajudar utilitzant la intermediació, la negociació, la cooperació i la col·laboració. La Síndica ha considerat que es pugui considerar el càrrec de “defensora dels drets de proximitat de les persones” perquè estableix una veritable relació, en què s’intenta actuar amb humanitat i no autoritat, i no aplicar dret sinó justícia.  
Tots els grups municipals han reconegut el treball de la Síndica de Greuges i el seu equip i han valorat les aportacions que fa en seu informe per tal de millorar el funcionament i la relació amb la ciutadania. Entre les temàtiques recollides a l’informe, han coincidit en afirmar que la digitalització s’ha d’acompanyar de més suport i proximitat, que s’ha de posar atenció a l’habitatge i als serveis socials i que la ciutadania, el que vol, és sentir-se escoltada i que hi hagi retorn. 
Per tornar a visionar el Ple de la Paeria del mes d'octubre