El tinent d'alcalde, Carlos Enjuanes, durant la inauguracio de la quarta edició de la trobada.

4a trobada de la xarxa de les comunalitats urbanes a Lleida

A Lleida, la primera comunalitat urbana l’han posat en marxa l’Ajuntament de Lleida amb la Fundació Champagnat, la UE Gardeny, i la Companyia de Comediants la Baldufa

El projecte compta amb la participació de 40 entitats

A Lleida, la primera comunalitat urbana l’han posat en marxa l’Ajuntament de Lleida amb la Fundació Champagnat, la UE Gardeny, i la Companyia de Comediants la Baldufa

El projecte compta amb la participació de 40 entitats

El tinent d’alcalde de Participació i Drets Civils, Carlos Enjuanes, acompanyat de la subdirectora general d’Economia Social i Solidària i Cooperatives de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roser Hernàndez, i d’Enric Blasi, de la companyia de comediants La Baldufa i membre del comitè activador, ha participat avui en la 4a edició de la trobada de la Xarxa de Comunalitats Urbanes de Lleida.

A Lleida, la primera comunalitat urbana l’han posat en marxa l’Ajuntament de Lleida amb la Fundació Champagnat, la UE Gardeny, i la Companyia de Comediants la Baldufa amb l’objectiu de de crear  xarxes i espais d’ajuda mútua, oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic en l’àmbit cultural, esportiu i d’inserció laboral de joves. El projecte compta amb la implicació de 40 entitats.

A dos anys vista, es planteja constituir 3 xarxes d’economia social i solidària en l’àmbit esportiu, d’inserció laboral de joves i  cultural, fomentar la creació d’associacions i empreses d’economia social i solidària i la creació de llocs de treball en el marc de la comunalitat. El projecte abasta  els Barris Mariola, Turó de gardeny i Entorns i també els Barris veïns d’Instituts- St. Ignasi, Escorxador, Pius XXII- Universitat i Joc de la Bola, amb un total de 20.000 persones beneficiaries de l’acció.

La 4a trobada de la Xarxa preveu per a tota la jornada diferents activitats com ara difondre l’essència d’aquesta iniciativa, fe runa ruta pel 1r festival d’art en viu, Enre9, debatre sobre les comunalitat amb Andoni Egia d’Hernani Burujabe (Guipúscoa) i Laia Forné de l’Oficina de les Comunalitats urbanes (IDRA) o plantejar els escenaris de futur.

 

Les comunalitats urbanes

Al febrer del 2022, el Departament d’Empresa i Treball a través de la Direcció General d’Economia Social i Solidaria va posar en marxa el programa de les Comunalitats Urbanes, engegant-ne 22 arreu del territori Català.

Les Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d’Empresa i Treball que vol impulsar una organització més justa de l’economia. En l’actualitat, compta amb vint-i-dues comunalitats repartides arreu del territori, formades per empreses, entitats, cooperatives i tota mena de xarxes veïnals i de suport mutu.

L’objectiu del programa és crear nous projectes econòmics que, des de l’autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l’impuls i l’enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu.