Acte institucional unitari a Lleida per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

Dones de diferents àmbits professionals i socials reivindiquen la igualtat de drets i d’oportunitats

En l’acte unitari amb motiu del 8M celebrat a Lleida, han fet sentir la seva veu i han evidenciat que cal més presència i participació femenina en tots els àmbits com a element clau de futur

En l’acte unitari amb motiu del 8M celebrat a Lleida, han fet sentir la seva veu i han evidenciat que cal més presència i participació femenina en tots els àmbits com a element clau de futur

La igualtat de drets i d’oportunitats ha tornat a ser reivindicada en l’acte unitari que, un any més, s’ha fet a Lleida per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Vuit dones de diferents àmbits professionals i socials han fent sentir la seva veu per reclamar aquesta igualtat real, amb més presència i participació femenina en tots els àmbits, com a element clau de futur. L’acte d’aquest dimecres té l’objectiu de sumar els esforços de les institucions en l’impuls de les polítiques d’igualtat de gènere i de posar damunt la taula el esforços que cal continuar esmerçant per lluitar contra les discriminacions. En aquesta ocasió, s’han convidat un grup de dones que han exposat les reclamacions dels col·lectius que representen.

La Jael Soro Astals, única dona bombera del parc de bombers de Lleida ciutat, ha assegurat que la seva és una professió masculinitzada, sense referents femenins, i que les dues primeres dones bomberes de la Generalitat van entrar el 2000, sent trencadores per dedicar-se a allò que els agradava. “Les professions no haurien de tenir gènere (...) cal que eliminem els prejudicis i els estereotips de gènere”, ha dit, per a una igualtat d’oportunitats.

A continuació, l’Esmeralda Rourera Torrelles, presidenta de JARC, titular d’una granja de boví d’engreix a Alguaire, vocal de la Comunitat de regants del Canal d’Aragó-Catalunya i membre de PIMEC Lleida, en representació del món agrari, ha indicat que cal empoderar les dones i que els homes siguin part activa del canvi. Ha afirmat que cal una nova concepció del lideratge i de les estructures de decisió i més visibilitat de les dones en  l'agricultura i la ramaderia i a les activitats econòmiques del món rural.

L’Anna Torres Tobeña, secretària territorial de PIMEC LLEIDA, ha aportat la visió del món empresarial, on s’ha d’incidir en la paritat i en el foment de l’emprenedoria femenina des e la base, les famílies, l’escola i les administracions públiques. “un teixit productiu amb més dones empresàries i directives és una llavor important per crear una societat més justa, més igualitària i millor”, ha asseverat.

Li ha seguit la Teresa Alsinet Bernadó, professora del Departament d'Enginyeria Informàtica i Disseny Digital de la Universitat de Lleida, ha explicat que l’escletxa entre homes i dones continua creixent als sectors tecnològics. Ha donat dades com que només un 1,7% de les dones ocupades ho estan en aquest sector, davant del 6,19% dels homes, els quals cobren un 8,9% més que les dones en la mateixa posició. Aquesta realitat es repeteix en iniciatives empresarials, la intel·ligència artificial o la ciberseguretat, amb poca representació de les dones. “Les dones hem de reivindicar el nostre paper clau en l'enginyeria”, ha conclòs.

La Teresa Torres González, investigadora del Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, ha manifestat que “si investiguem el gènere, podrem entendre millor el món” i ha pres paraules de Londa Schiebinger per dir que una investigació de qualitat ha de ser socialment inclusiva i garantir l’equilibri entre dones i homes als equips d’investigació i a totes els nivells de preses de decisió.

La Conxi Garcia Xinxo, professional  de la Fundació Aspros, ha intervingut en representació de les dones amb diversitat cognitiva de la federació ALLEM. Ha apuntat que ha hagut d’afrontar diversos obstacles en l’àmbit educatiu, laboral i personal. Però que ha aconseguit el que s’ha proposat i ho ha desitjat per a totes les dones, sigui quina sigui la seva situació.

L’Olga Bellí Martínez, llicenciada en Arquitectura per la ETSAB, i membre de Junta directiva d'ASPID, ha aportat sobre la representació de les dones amb diversitat funcional. Ha sostingut que ser dona i tenir una discapacitat ha estat doble discriminació i que es troben en barreres que dificulten l’exercici dels drets com a persones. Per això, ha demanat que les instàncies públiques promoguin la igualtat i l’equitat i una política efectiva de prevenció i abordatge de les situacions de violència de gènere que tingui en compte les dones amb discapacitat.

Per acabar, la Rosa Maria Querol Cornudella, de la Marea Pensionista de les Terres de Lleida, ha denunciat, entre altres, les escletxes de desigualtat lligades a les pensions de jubilació i viudetat o que “la pobresa té rostre de dona gran”.

La Margarida Troguet Taull, gestora cultural i vicepresidenta de Conca (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts Escèniques), ha estat l’encarregada de conduir l’acte i les intervencions. 

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro, i de diversos membres de la Corporació Municipal, ha assistit a l’acte, que ha estat organitzat conjuntament per la Paeria, el Consell Comarcal del Segrià, la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la subdelegació del Govern i la Universitat de Lleida. També hi ha assistit una àmplia representació de les institucions lleidatanes i del teixit empresarial, associatiu i social de la ciutat.

Interpretacions musicals

L’acte, que s’ha fet a la plaça Blas Infante, ha comptat amb la cantautora i poeta lleidatana, Meritxell Gené, qui ha interpretat tres peces musicals. La primera ha estat “Cos en dins”, amb el títol del poema que porta el mateix nom i que està dedicat a la seva mare. Ha posat veu i música al poema de Montserrat Abelló “Sovint diem”. I, finalment, ha cantat “8 de març”, del poema de Maria Mercè Marçal, qui s’ha recordat i reivindicat també com la gran poetessa feminista de les terres lleidatanes.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones s’ha organitzat un programa d’actes a Lleida, format per una setantena d’activitats promogudes per entitats diverses, que tenen lloc durant tot el mes de març.