Animac dedica l’edició de 2024 a la diversitat amb un cartell de l’animadora Rocío Álvarez..

Animac dedica l’edició de 2024 a la diversitat amb un cartell de l’animadora Rocío Álvarez

La 28a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya se celebrarà a Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024

Per participar en aquesta edició s’han rebut en convocatòria oberta 562 pel·lícules de 53 països, 231 de les quals són procedents d’escoles d’animació

Fins al 10 de gener estan obertes les inscripcions per a Animac Pro, la part professional del certamen que engloba Incubator, Animacrea i Animac Campus

La 28a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya se celebrarà a Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024

Per participar en aquesta edició s’han rebut en convocatòria oberta 562 pel·lícules de 53 països, 231 de les quals són procedents d’escoles d’animació

Fins al 10 de gener estan obertes les inscripcions per a Animac Pro, la part professional del certamen que engloba Incubator, Animacrea i Animac Campus

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024, tindrà com a temàtica la diversitat al cinema animat sota el lema “Diversity” i ha confiat un any més en la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez per a la creació del cartell i la realització de la careta animada. Álvarez ja va crear el cartell i la careta de la passada edició i guarda una relació especial amb la mostra, ja que l’any 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el seu curtmetratge “Simbiosis carnal” (Bèlgica, 2017), entre molts altres guardons internacionals.

Animac 2024 “Diversity”

En els darrers anys la indústria del cinema d’animació està fent passos cap a una major diversitat en termes de veus, històries i personatges. Els estudis han reconegut la importància de reflectir la riquesa d'experiències humanes, representant no només diverses cultures, sinó també una varietat d'identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives.

Pel·lícules i sèries animades han liderat el camí en introduir personatges que desafien estereotips i ofereixen perspectives úniques. Aquest canvi cap a una narrativa més inclusiva ha estat ben rebut per audiències de totes les edats, demostrant que la diversitat no només és essencial, sinó també comercialment exitosa.

Pel que fa a la tria de la temàtica de la nova edició d’Animac, “Diversity”, Carolina López, directora de la mostra, destaca que “Animac 2024 celebrarà la diversitat en tot l'espectre de manifestacions animades, tocant temes de gènere i condició. Convidem a deixar els prejudicis de costat i a unir-se a la tolerància i diversitat en un mitjà que és capaç, com pocs, de parlar de realitats amb una extraordinària imaginació”.

“L'animació de films, sèries i videojocs és un mitjà fabulós d'enginyeria social. Quan veiem que pel·lícules i sèries animades normalitzen unes noces gais (“Steven Universe”), una princesa racialitzada (“Tiana y el sapo”) un protagonista trans (“El Punto Muerto: Un parque paranormal”) o una protagonista amb síndrome de Down (“Valentina”) sabem que l'impacte que això tindrà és, segurament, major que un discurs polític o fins i tot que una campanya de conscienciació”, subratlla López. “Sabem que hi ha encara un llarg camí per recórrer i és per això que Animac dedica el seu tema d'enguany a la diversitat en el terreny del cinema animat”, explica López i afegeix que “en aquesta edició volem reivindicar especialment a artistes independents que creen en llibertat i que han estat pioners a abordar la diversitat, sobretot en curtmetratges, perquè és aquí, en els marges, en animacions potser menys conegudes, però imprescindibles, on hem trobat, i continuem trobant, referències a una diversitat major, més arriscada i combativa”.

La diversitat serà el leitmotiv d’una programació que s’anunciarà més endavant per rebre a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per a tot tipus de públic.

A més d’estar present la temàtica de la diversitat en els films, la pròxima edició d’Animac s’obre a integrar col·lectius que fa anys que treballen i reivindiquen la inclusió des de diferents vessants. Els espais estaran adaptats, hi haurà un Punt Lila, i es programaran sessions relaxades pensades per a persones amb necessitats especials, entre altres novetats.

Rocío Álvarez, autora del cartell i la careta animada d’Animac 2024

Per segon any, la creadora Rocío Álvarez (Castelló de la Plana, 1983) ha estat l’encarregada de crear el cartell d’Animac i serà també la realitzadora de la careta animada de presentació del certamen.

Reconeguda internacionalment pel seu treball com a il·lustradora i animadora, en relació amb la temàtica d’Animac 2024 i el procés de creació del cartell, Álvarez explica que “respecte a la diversitat, crec que els espais de visualització mainstream solen ser bastant normatius i repetitius en el que a cossos es refereix, tant en la televisió, com les revistes, per exemple. En aquest cartell d’Animac he volgut aprofitar per a mostrar un rang més ampli del que som en realitat: gent gran, gent amb pròtesi, amb greix corporal, amb tatuatges, mitjons i xancletes, gent sense un gènere totalment definit, però també amb antenes, amb cues de sirena i amb cap de cèl·lula, fent així una picada d'ullet a la bio (diversitat) també i a la fantasia i la creació d'éssers o condicions surrealistes, lloc en el qual l'animació és reina i senyora. He intentat crear un equilibri entre uns personatges dinàmics i colorits, però que també tinguessin una espurna de misteri, composts per elements estranys i inesperats”.

Animac 2024 ha rebut 562 films en convocatòria oberta

L’edició de 2024 d’Animac ha rebut 562 pel·lícules en convocatòria oberta de 53 països de procedència, entre els quals destaquen Espanya amb 79 films, França amb 62, Estats Units amb 48 i Bèlgica amb 35, entre altres.

Destaquen enguany els 231 films provinents d’escoles d’animació d’arreu del món, un 41,1% del total de pel·lícules presentades, el que posa de manifest un any més el potencial d’Animac per descobrir nous talents i oferir als més joves una finestra on projectar els seus primers treballs en el camp del cinema d’animació.

Obertes les inscripcions per a Animac Pro: Incubator, Animacrea i Animac Campus
Fins al 10 de gener de 2024 estan obertes les inscripcions per a Animac Pro, l’apartat professional d’Animac, que engloba Incubator, l’espai en el qual es presenten projectes en estat embrionari perquè un panel d’experts els ajudi a créixer; la part pro d’Animacrea, un espai obert a tothom on les escoles d’animació presenten tallers i activitats, i Animac Campus, la secció dedicada als estudiants de cinema i animació.

Animac compta amb el suport de la Fundació la Caixa, del Ministeri de Cultura a través de l’ICAA, de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'ICEC.