Fira de Lleida consolida el seu gir estratègic amb l’èxit de la primera edició de l’Agrobiotech Innovation Forum
L’alcalde Larrosa destaca que s’han assolit els reptes de professionalització, promoció del talent i internacionalització que demanava el sector amb la transformació de la Fira de Sant Miquel en un nou saló centrat en la innovació i la tecnologia aplicada al món agroalimentari i bioindustrial
La secretària d’Estat d’Agricultura, Begoña García, ha clos avui la fira amb una crida a avançar en la digitalització i la modernització del sector
L’alcalde Larrosa destaca que s’han assolit els reptes de professionalització, promoció del talent i internacionalització que demanava el sector amb la transformació de la Fira de Sant Miquel en un nou saló centrat en la innovació i la tecnologia aplicada al món agroalimentari i bioindustrial
La secretària d’Estat d’Agricultura, Begoña García, ha clos avui la fira amb una crida a avançar en la digitalització i la modernització del sector
L’Agrobiotech Innovation Forum tanca avui les portes de la seva primera edició, després de tres dies intensos d’activitat, que han permès consolidar el gir estratègic de Fira de Lleida, per promoure la professionalització, la innovació i la internacionalització del sector agroalimentari.
L’alcalde de Lleida i president de la Fundació Fira de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat l’èxit d’aquesta primera edició del saló, que recull la tradició de la Fira de Sant Miquel, amb un “canvi de paradigma” per a reorientar-la centrada en la tecnologia aplicada al sector agroalimentari, bioindustrial i ambiental, com demanava el món empresarial. Larrosa ha garantit que al novembre vinent se celebrarà una segona edició: “Totes les institucions implicades continuarem treballant plegades per fer d'aquesta Fira encara una edició més gran i una edició millor l'any vinent”.
“Hem fet un esforç extraordinari per dur a terme aquell mandat que vam assumir per avançar en un nou projecte que valoritzés el sector primari”, ha afirmat Larrosa, qui ha destacat que s’han assolit els reptes en termes de promoció del talent, d’internacionalització –amb visitants de 14 nacionalitats diferents i una vintena de delegacions diplomàtiques– i de professionalització.
“Hem sabut donar continuïtat a aquella fira de Sant Miquel, del privilegi del rei Jaume de fa 793 anys, i l'hem convertit en un esdeveniment absolutament modern, perquè amb la seva professionalització s'ha convertit en un espai encara més especialitzat, centrat en la innovació, en la tecnologia, en la transferència de coneixement i en l'aplicació efectiva d'aquests avanços en el dia a dia de l'activitat agrícola i ramadera”, ha declarat Larrosa, qui també ha ressaltat la importància d’una fira com aquesta per a la capitalitat de Lleida com a hub agroalimentari del sud d’Europa.
Entre els aspectes a millorar de cara a les pròximes edicions, l’alcalde ha mencionat la necessitat d’incrementar la superfície expositiva coberta amb estructures efímeres al costat dels pavellons per oferir un millor espai als expositors de maquinària i fer un esforç per arribar als pagesos més veterans. També ha destacat la participació de 80 startups a l’espai Arena i la ronda de finançament amb inversors.
L’acte de cloenda ha comptat amb la participació de la secretària d'Estat d'Agricultura i Alimentació, Begoña García, qui ha fet una crida a avançar en la digitalització i la modernització del sector. “La digitalització no és un luxe, és una garantia de vida i de futur. Tenim un món agroalimentari digital que és més segur, més rendible i més humà perquè allibera temps, millora processos, evita errors i permet viure millor al camp”, ha afirmat i ha destacat que “Catalunya és un dels ecosistemes decisius d'Europa en innovació agroalimentària”, gràcies al coneixement i a la cooperació institucional.
El conseller d’Agricultura del govern de la Generalitat, Òscar Ordeig, ha remarcat l’oportunitat que suposa pel sector agroalimentari la professionalització i la innovació tecnològica i ha assenyalat que el departament “s’ha bolcat” amb les fires Mos i Agrobiotech, perquè “Lleida, Catalunya, l’Estat i Europa necessiten fires de referència”. Ordeig ha demanat treballar la Fira amb “ambició internacional” i promoure “ecosistemes innovadors” perquè el sector pugui fer aquesta aposta per la transformació tecnològica, que és “una oportunitat per Lleida per projectar-se al món i ser un referent”.
En la seva intervenció el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha posat de manifest també l’èxit del nou format firal. “Durant 3 dies hem viscut com Lleida s'ha convertit en el punt de trobada de tots els actors del sector agroalimentari i referent en innovació en matèria agroalimentària”, ha indicat. “Lleida ha esdevingut la capital Agrobiotech del sud d'Europa, gràcies a aquesta aliança tan sòlida entre totes les institucions, el món empresarial i el món de l'acadèmia, amb la Universitat de Lleida, allò que anomenem el G10”, ha afegit.
Finalment, el president la Cambra de Comerç i la comissió delegada de la Fira, Jaume Saltó, s’ha mostrat “molt satisfet” pel funcionament de la primera edició de la fira i ha afirmat que confirma la reflexió estratègica encetada fa tres anys sobre el futur de la Fira de Sant Miquel. “Separar les fires en dues era un repte, però avui veiem que ha funcionat i que els expositors estan molt contents”, ha conclòs.
A l’acte de cloenda també s’han lliurat els guardons de la 54a edició del Premi del Llibre Agrari, que ha recaigut en el llibre “Geociencias aplicadas a la gestion forestal” i del 10è Premi de l’Article Tècnic Agrari, que ha estat per a l’article “Sanidad vegetal y salud única (one health): una oportunidad para resaltar la contribución de la gestión de plagas, enfermedades y malas hierbas al bienestar social y la necesidad de una medicina de los vegetales”.