El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora Marta Gispert, ha presidit la reunió del Consell de Ciutat de Lleida.

El Consell de Ciutat de Lleida nomena nous integrants del plenari

Avui s’ha celebrat al Palau de Congressos de La Llotja, el Consell de Ciutat, l’òrgan consultiu, assessor i del foment de participació de la ciutadania a Lleida

A la sessió s’han nomenat vuit nous consellers i conselleres, s’han presentat les modificacions i actualitzacions del reglament, així com iniciatives i propostes per part dels diversos participants

Avui s’ha celebrat al Palau de Congressos de La Llotja, el Consell de Ciutat, l’òrgan consultiu, assessor i del foment de participació de la ciutadania a Lleida

A la sessió s’han nomenat vuit nous consellers i conselleres, s’han presentat les modificacions i actualitzacions del reglament, així com iniciatives i propostes per part dels diversos participants

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora Marta Gispert, ha presidit la reunió del Consell de Ciutat de Lleida, que ha renovat la seva composició amb vuit nous integrants. S’incorporen els cinc membres de la Comissió de Salvaguarda nomenats pel ple (Rafael Oncins, Álvaro de Gracia, Montse Berenguer, Joan Pifarré i Montse Casanovas), Ramon Farré (Federació Catalana de Voluntariat Social-FCVS), Madrona Alejandre (FECOM Lleida), i Jaume Mor (Consell Escolar Municipal).

A banda de nomenar els nous consellers i conselleres, en la reunió s’ha fet una valoració tècnica del funcionament del consell i les modificacions del seu reglament, s’han presentat les línies mestres dels comptes municipals per al 2023 així com el balanç del Pla d’Acció Municipal, que ha assolit un 77% de compliment.

Miquel Pueyo ha assegurat que és molt difícil que un municipi o que un ajuntament avanci sense fer una escolta molt activa, responsable, estructurada i productiva de les inquietuds i propostes de la seva societat civil: “Aquest és l’esperit del Consell de Ciutat; ser el màxim òrgan de debat, consultiu i assessor, que ens permeti a l’Ajuntament ajustar les polítiques i serveis a les necessitats reals de les persones; que impulsi la co-responsabilitat de la gestió municipal”.

Pel que fa a les comissions del Consell de Ciutat, Pueyo ha posat en valor la del Nomenclàtor, que ha redactat un reglament per ordenar i sistematitzar el procediment per assignar i modificar els noms dels espais públics que resta a l’espera d’entrar en vigor. No obstant això, s’han exposat les actuacions fetes, com els decrets que han permès canviar el nom a la plaça de la Constitució pel de Plaça del Clot de les Granotes al barri del Clot i Confluències; i el de la plaça del Centre Cívic del Secà de Sant Pere pel de Plaça de Carmela Zambrana, activista social i cultural que va regentar un quiosc que va ser un punt de referència i reunió per a molts veïns i veïnes del barri.

Per la seva part el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, va remarcar la feina feta en les gestions del polígon de Torreblanca – Quatre Pilans, el pla de l’estació, així com les iniciatives referents a les reformes proposades a les diferents infraestructures del parc dels Camps Elisis com són el Palau de Vidre, el Xalet i la construcció d’un tercer pavelló a la Fira de Lleida. Postius també ha volgut recordar la propera posada en marxa de la normativa sobre la zona de baixes emissions i els beneficis que s’espera que reporti a la ciutat.

Seguidament, han fet les seves aportacions Ramon Moreno, en representació de la Comissió d’Espai Públic i, Esther Fanlo, del Consell de Natura i Benestar Animal que ha exposat el projecte “Renaturalitzem Lleida” per la promoció i implementació d’espais verds en l’entorn urbà.

Tanmateix, l’alcalde també ha tractat el tema de la Comissió de Convivència sobre la proposta de modificació legislativa per crear un sistema de retorn de les sancions pagades per la realització de determinats serveis a la comunitat, per tal de donar cobertura jurídica que ofereixi una alternativa a les sancions econòmiques. Pueyo també va detallar un parell d’accions realitzades en matèria de convivència: per una banda, la implementació d’un brigada de reforç temporal de la recollida de residus com una mesura del Pla de Millora de l’Espai Públic que ja s’ha posat en funcionament aquesta setmana amb la formació de 16 operaris; i, la posada en marxa d’una campanya de promoció del civisme sota el lema “La ciutat neta és cosa de tothom”, que acull dues propostes específiques per a les zones del Centre Històric i El Clot.

Al seu torn la segona tinent d’alcalde, Jordina Freixanet, ha fet esment de la Comissió de Transformació Digital i de la Comissió de Reglaments. Pel que fa a la Transformació Digital Freixanet s’ha fet ressò dels objectius en termes de donar visibilitat als processos i l’ús de les eines digitals en termes organitzacions, així com en la captació de recursos per fomentar les infraestructures, l’accés al material i la capacitació dels usuaris per a la utilització dels recursos tecnològics. En referència a la Comissió de Reglaments ha posat èmfasi en la participació, també en sessions com el plenari celebrat avui, i en l’organització, usos i funcionament de les entitats i espais per fomentar la trobada de la ciutadania lleidatana.

Per la seva banda, també han intervingut els consellers i conselleres representants dels diferents Consells de Zona fent les seves aportacions i demandes específiques sobre les necessitats de cada barri. En aquest sentit, han fet sentir la seva veu Òscar Lanza, del Consell de Zona 01 – Centre Històric; José Carreiro, de la Zona 04 – Secà de Sant Pere; Josep Maria Pujol, del Consell de Zona 05 – Balàfia; Josep Maria Albareda, de la Zona 06 – Camp d’Esports i Ciutat Jardí; Miquel Barniol, de la Zona 07 – Sant Ignasi, Escorxador i Instituts; Ramon Moreno, de la Zona 08, de la Zona Alta i Universitat; de Josep Betriu, del Consell de Zona 11 – de la Bordeta; de Maria Dolors Felipe, de la Zona 12 – Magraners; d’Alfons Pérez, de la Zona 13 – Horta; i, de Teresa Ribes, del Consell de Zona 15 – Clot i Confluències.

Durant el torn obert de preguntes i propostes, han intervingut Lupe Pavón, de l’Associació Col·lectiu Bordeta.net; Toni Baró, de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL); Mourad El Boudouhi Amar, de l’Asocaición Watani para la Libertad y la Justicia; Abderrafie Ettalydy Bahij, de l’Associació Sociocultural Magrebeida; el representant del Comú de Lleida, Sergi Talamonte; Héctor González, presentant del col·lectiu LGTBIQ+; Juanjo Escudero, de l’Assemblea de les religions; Jesús Blasi, com a representant de la ciutadania entre 66 i 100 anys; i, Josep Llurba, de l’Associació Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior.

A la reunió, celebrada a la Llotja de Lleida, han assistit la tinent d’alcalde Sandra Castro, i els edils Begoña Iglesias, Xavier Palau, Maria Burrel, Sergi Talamonte i els representants del Consell.