L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinenta d’alcalde de Seguretat, Civisme i Mobilitat, Cristina Morón, han presentat el Pla Local de Seguretat.

El Pla Local de Seguretat de Lleida incorpora per primera vegada la perspectiva de gènere i proposa la incorporació d’innovacions tecnològiques a la Guàrdia Urbana

El Pla estableix 6 objectius específics per seguir avançant en el full de ruta i model de seguretat que requereix la ciutat “que ha de ser més en clau preventiva que reactiva”

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinenta d’alcalde de Seguretat, Civisme i Mobilitat, Cristina Morón, han presentat el document que se sotmetrà a aprovació el 8 de març a la Junta Local de Seguretat, un cop s’hagin incorporat les propostes que arribin dels grups municipals i del propi govern

El Pla estableix 6 objectius específics per seguir avançant en el full de ruta i model de seguretat que requereix la ciutat “que ha de ser més en clau preventiva que reactiva”

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinenta d’alcalde de Seguretat, Civisme i Mobilitat, Cristina Morón, han presentat el document que se sotmetrà a aprovació el 8 de març a la Junta Local de Seguretat, un cop s’hagin incorporat les propostes que arribin dels grups municipals i del propi govern

El Pla Local de Seguretat de Lleida incorpora per primera vegada la perspectiva de gènere i proposa la incorporació d’innovacions tecnològiques a la Guàrdia Urbana. Així ho ha explicat l’alcalde Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinent d’alcalde i regidora de Seguretat, Civisme i Mobilitat, Cristina Morón, en el marc de la presentació del document que, prèviament, s’ha explicat a la comissió informativa de l’àmbit.

Morón ha posat de relleu que aquesta proposta del Pla Local de Seguretat és el primer amb perspectiva de gènere. “Un document que, tal com estableix la lleida 4/2023 d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, ha de ser el marc que reculli la realitat del municipi en matèria de seguretat, que identifiqui necessitats i que estableixi els eixos bàsics per establir propostes i marcar les línies en polítiques de seguretat”, ha explicat la responsable de l’àmbit. Tall de veu C. Morón

El Pla Local de Seguretat de Lleida estableix 6 objectius específics que son:

- Mantenir la proximitat com a eix bàsic d’actuació policial, promovent la convivència i el civisme.

- Millora de la seguretat i educació viària i de la mobilitat.

- Reducció de la incidència de les violències masclistes i planificació de la seguretat urbanística des de la perspectiva de gènere.

- Optimització de l’organització de la Guàrdia Urbana i implantació de noves tecnologies.

- Augment de les mesures de protecció de la ciutadania front riscos naturals i antròpics.

- Desenvolupament del coneixement, la comunicació i la coordinació de les polítiques de seguretat des de la perspectiva de gènere que, de fet, ha de ser un criteri transversal en tot el Pla.

En aquest sentit, Larrosa ha posat de relleu que “la seguretat és un tema que preocupa a la ciutadania i nosaltres entomem i assumim aquesta responsabilitat”. “Volem espais públics segurs però també endreçats i amb bona convivència, però no podem permetre que segueixi havent la percepció de la impunitat de cometre fets delictius ni tampoc la reincidència”. “Les patrulles de proximitat que ha posat en marxa aquest govern municipal és clau en termes de percepció de la seguretat de la ciutadania perquè s’aconsegueix més complicitat i eficàcia”.

Així, per tal d’acomplir els objectius l’alcalde ha destacat que “apostem per innovacions tecnològiques que estem estudiant i treballant que repercutirien molt positivament en l’organització i l’efectivitat de la seguretat”. “Especialment, aquella tecnologia preventiva, més que reactiva, que ens permeti detectar situacions delictives o perilloses i evitar que es produeixin”, ha assegurat Larrosa. Tall de veu F. Larrosa

La proposta és avançar en la implementació de sistemes de vigilància intel·ligents, com la utilització d’intel·ligència artificial per analitzar dades i preveure patrons de criminalitat o identificar àrees de risc, l’ús de drons de vigilància per patrullar àrees grans o de difícil accés i la instal·lació de càmeres i sensors per a la qual cosa s’han incorporat 200.000 euros al pressupost d’enguany.

Així mateix, el paer en cap creu que “cal implicar la ciutadania i millorar la seva comunicació amb la Guàrdia Urbana, bé sigui amb aplicacions mòbils de seguretat ciutadana per reportar fets delictius, incidents o emergències de manera ràpida i, també, amb una comunicació més eficient implementant canals propis de la Guàrdia Urbana”.

“La perspectiva de gènere ha de ser transversal però, en especial en l’àmbit de la seguretat. Les necessitats de les dones en matèria de seguretat han estat històricament obviades i això s’ha de revertir”, ha assegurat Morón. “Per això, volem incrementar la presència de les dones a la Guàrdia Urbana i reservarem un 30% de les places als processos d’oposició tal com indica el Pla d’Igualtat”.

Tant l’alcalde com la tinenta d’alcalde han coincidit a destacar que la incorporació de la comissionada per a les polítiques feministes és clau per desenvolupar les propostes de manera transversal.

L’alcalde també s’hi ha referit a les millores urbanístiques que calen abordar per vetllar per la seguretat de les dones. És el cas de la millora de la il·luminació, sobretot en els punts foscos detectats a la ciutat. “Volem fer una inversió de 8,6 milions d’euros per reforçar 15.000 punts de llum que es finançarien a través de la pròpia optimització del servei i l’estalvi de llum”.

“Cal una visió holística de la seguretat de la ciutat, no baixarem la guàrdia i tenim un full de ruta per avançar per aconseguir els objectius que ens hem marcat, tenint en compte que aquest model de seguretat que nosaltres hem plantejat és viu”.