El paer en cap, Fèlix Larrosa, acompanyat de la regidora Carme Valls, ha explicat avui el nou cartipàs municipal.

L'alcalde Larrosa sotmetrà divendres a la consideració del Ple el nou cartipàs

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha anunciat avui la nova estructura del govern de la Paeria, que comptarà amb 15 regidories i 5 comissions, i reduirà en un 25% el pressupost dels càrrecs electes i en un 5% el dels eventuals i directius

Larrosa ha afirmat que treballarà per professionalitzar al màxim la gestió municipal i de tots els ens que en depenen

Es nomenarà una comissionada per a les polítiques de les dones, que coordinarà una taula de treball interdepartamental per impulsar polítiques feministes

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha anunciat avui la nova estructura del govern de la Paeria, que comptarà amb 15 regidories i 5 comissions, i reduirà en un 25% el pressupost dels càrrecs electes i en un 5% el dels eventuals i directius

Larrosa ha afirmat que treballarà per professionalitzar al màxim la gestió municipal i de tots els ens que en depenen

Es nomenarà una comissionada per a les polítiques de les dones, que coordinarà una taula de treball interdepartamental per impulsar polítiques feministes

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha anunciat que aquest divendres, 30 de juny, sotmetrà a la consideració del ple el nou cartipàs, el document que defineix la nova organització de l’ajuntament.  

Larrosa, que ha agraït les propostes i aportacions de diferents grups municipals, ha explicat que el nou govern s’estructura amb 15 regidories, que comandaran els nou regidors del grup del PSC-Units, que governarà en minoria, ha explicat l’alcalde. Hi haurà 5 comissions on es debatran els diferents assumptes, “des de tres dimensions diferents, la gestió de les persones, la institució i la ciutat”, ha afegit.

L'alcalde ha volgut destacar també el fet que el nou govern tindrà un cost inferior en un 25% al del mandat anterior pel que fa als càrrecs electes i un 5% més baix quant als càrrecs eventuals i directius. El nombre de càrrecs eventuals es redueix passant de 25 a 22 (el límit legal és de 27). “La meva vocació era que aquest govern no costés ni un cèntim més”, ha assenyalat el paer en cap, qui ha indicat que això ha estat possible gràcies a la reducció de tinències d’alcaldia –n’hi haurà quatre–, dedicacions exclusives i càrrecs. Les retribucions es mantindran, amb alguns ajustos per arrodoniments. També es manté la figura de cap de l’oposició, però sense cap impacte econòmic ni protocol·lari, ha dit Larrosa.

L’alcalde també ha destacat que una de les grans novetats d’aquest cartipàs és “ajustar a la llei els òrgans directius de l’administració”, que tindran una regulació pròpia adequada a les seves funcions de caràcter executiu, que no tenen els càrrecs eventuals.

Hi haurà un director o directora executiva, que també assumirà la direcció d’un dels sis àmbits sectorials que es fixen (Economia, Recursos Humans i Agenda Digital; Innovació Social; Promoció de la Ciutat; i Agenda Urbana), i quatre directors/res adjunts. Cadascun d’ells tindrà funcions específiques assignades i el seu nomenament es produirà després d’un procés de pública concurrència, que seguirà els principis de mèrit, capacitat i publicitat. El mateix es farà amb els ens dependents de l’Ajuntament (EMAU, Parc Científic, consorci del Turó de la Seu Vella i Mercolleida).

Una altra novetat que ha remarcat Larrosa en l’estructura municipal és la posada en marxa de la Taula Interdepartamental per a la transversalitat de les polítiques de les dones, que serà coordinada per la nova Comissionada d’Alcaldia per a les polítiques de les dones. Tindrà com a objectiu donar sortida a totes les accions i propostes al voltant de les polítiques de les dones i la seva implementació.

Larrosa, que ha expressat la voluntat de posar-se "a treballar en plenitud" en base al cartipàs, ha manifestat la intenció de començar la redacció del Pla d’Acció Municipal al més aviat possible i, com es va comprometre, a anunciar les 100 primeres mesures. "La tercera qüestió, que també és important, és que hem d’avançar en què l’administració perifèrica de l’administració tingui el màxim nivell de professionalització, de la mateixa manera que l’administració municipal”, ha declarat Larrosa, qui també ha ofert “mà estesa i voluntat de seguir treballant” a la resta de grups municipals.

Organització de la Paeria

El paer en cap ha desgranat l’estructura de govern que preveu el nou cartipàs i que s’estructura en 5 àmbits, que s’encarregaran de la gestió de les persones, la gestió de la ciutat i de la institució. Són:

  • La Ciutat del Bon Govern
  • La Ciutat Justa
  • La Ciutat Saludable
  • La Ciutat de les Oportunitats
  • La Ciutat Segura

De la seva feina, se’n donarà compte en 5 comissions:

  • Comissió Informativa del Bon Govern. S'encarregarà de la gestió de l'àrea econòmica i la Hisenda municipal, pressupostos participatius, l’administració oberta, l’organització i el règim intern i de gestió de recursos humans.
  • Comissió Informativa d’Acció i Innovació Social. Gestionarà les polítiques municipals en matèria dels drets de les persones, serveis socials i lluita contra la pobresa energètica, polítiques educatives, les polítiques d’ocupació, de promoció de l’esport, la igualtat, les persones amb discapacitat i de les persones migrades, infància, la joventut i gent gran, cooperació, la ciutat diversa, les polítiques de promoció de la salut i el consum, la salut pública, els drets civils i la participació ciutadana.
  • Comissió Informativa de Gestió de la Ciutat. Assumirà la planificació, coordinació i gestió de l’hàbitat urbà i l’espai agrari, l’Agenda Urbana i la promoció del medi ambient, la sostenibilitat i la contractació pública i les concessions.
  • Comissió Informativa de la Capital Cultural i les Oportunitats. S’hi tractaran les polítiques municipals a favor la cultura i la creativitat, la difusió del patrimoni cultural i de promoció de la cultura popular, les festes de la ciutat. D’altra banda, també s’hi debatrà la planificació, coordinació, gestió, promoció i projecció exterior de la ciutat, el turisme, la promoció econòmica, el comerç i l’emprenedoria.
  • Comissió Informativa de Seguretat, Mobilitat, Civisme i Convivència. Valorarà els assumptes relatius a la planificació, coordinació i gestió de polítiques municipals en matèria de seguretat ciutadana, la prevenció, la protecció civil, les polítiques en matèria de mobilitat, el pla de mobilitat i el pacte pel civisme.

Cada comissió tractarà també els expedients relatius a les empreses, instituts, patronats, consorcis o altres ens corresponents a cada àrea.

A més a més, es contemplen dues comissions especials:

  • Comissió Especial de la Transparència, que tindrà competència sobre l’organització institucional i l’estructura administrativa; la gestió econòmica, comptable, pressupostària i patrimonial; les decisions i les actuacions amb una rellevància jurídica especial; la plantilla, la relació de llocs de treball i el règim retributiu; els procediments administratius relacionats amb l’exercici de les seves competències; els contractes i els convenis; les convocatòries i l’atorgament de les subvencions i els ajuts públics; els informes i els estudis; els plans, els programes i les memòries generals; la informació estadística i geogràfica; les matèries i les actuacions la publicitat de les quals s’estableixi per norma; i qualsevol matèria d’interès públic, i les informacions que siguin demanades amb més freqüència per via de l’exercici del dret d’accés a la informació pública.
  • Comissió Especial de Comptes, que té com a funció l'examen, l'estudi i l'informe del Compte General de la corporació.

I dues comissions participatives:

  • Comissió Territorial de l’Horta, per a les qüestions que afectin l’Horta de Lleida.
  • La Taula Interdepartamental per a la transversalitat de les polítiques de les dones, que serà coordinada per la Comissionada d’Alcaldia per a les polítiques de les dones.

Cada Comissió estarà integrada per 11 regidors/regidores –i els corresponents suplents/es, d’acord amb la composició següent per cadascun dels grups municipals: PSC-UNITS-CP (3), PP (2), ERC-AM (2), JXCAT LLEIDA-CM (2), VOX (1) i COMÚDELLEIDA (1).

El cartipàs també fixa els portaveus de cada grup. Per part del grup del Partit dels Socialistes de Catalunya-Units-Candidatura de Progrés la portaveu serà Begoña Iglesias i la portaveu adjunta, Pilar Bosch; pel Partit Popular, Xavier Palau i Ana Florista; per Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Jordina Freixanet i Juanjo Falcó; per Junts per Catalunya Lleida-Compromís Municipal, Violant Cervera i Neus Caufapé; per Vox, Gloria Rico; i pel Comú de Lleida, Laura Bergés. També es contempla que serà cap de l’oposició, amb el mateix tractament protocol·lari i retributiu que un portaveu, el cap de la llista més votada que no forma part de l’equip de govern.

Pel que fa al règim de funcionament del ple, s’aplicarà allò que disposa el reglament orgànic municipal i la primera sessió ordinària tindrà lloc el 28 de juliol.

Regidories d’actuació municipal

S’estableixen 15 regidories. Són les següents:

  • Regidoria d’Agenda Urbana i Espai Agrari
  • Regidoria de Sostenibilitat
  • Regidoria d’Esports
  • Regidoria de Cooperació
  • Regidoria d’Acció i Innovació Social
  • Regidoria de Participació i Drets Civils
  • Regidoria de Joventut, Educació i Ocupació
  • Regidoria de Festes
  • Regidoria d’Igualtat
  • Regidoria de Polítiques feministes
  • Regidoria de Persones grans, Salut i Consum
  • Regidoria de Seguretat, Mobilitat i Civisme
  • Regidoria de Bon Govern
  • Regidoria de Cultura
  • Regidoria de Promoció de la Ciutat

Larrosa ha anunciat que Begoña Iglesias serà la primera tinent d’alcalde i assumirà les regidories d’Agenda Urbana i Espai Agrari i Sostenibilitat; Carlos Enjuanes serà el segon tinent d’alcalde i assumirà Acció i Innovació Social i Participació i Drets Civils; Cristina Morón serà la tercera tinent d’alcalde, amb competències en Seguretat, Mobilitat i Civisme; Carme Valls serà la quarta tinent d’alcalde i responsable de Bon Govern i Polítiques Feministes; Anna Miranda gestionarà l’àmbit de Persones grans, Salut i Consum; Pilar Bosch serà la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat; Xavi Blanco portarà les regidories de Joventut, Educació i Ocupació, Festes i Igualtat; mentre que Jackson Quiñonez serà el responsable de les regidories d’Esports i Cooperació.

Seran competència directament de l’Alcaldia la direcció superior de la Guàrdia Urbana; el protocol i les relacions institucionals; les relacions externes; les polítiques de Comunicació institucional; les relacions amb els diferents Grups Municipals; les relacions amb les EMDs de Raimat i Sucs, el Consell Econòmic i Social, la Sindicatura Municipal de Greuges, la Universitat de Lleida i el Parc Agrobiotech; els títols honorífics; la Comissionada de l’Alcaldia per a les polítiques de les dones; i l'exercici de les accions judicials i administratives i la defensa de l'ajuntament en les matèries de la seva competència. D'altra banda, dependran directament de la Secretaria General els Serveis Jurídics d’assumptes contenciosos; el seguiment de les relacions contractuals de les concessions; els serveis de contractació i l’Arxiu municipal.

Participació ciutadana

La participació ciutadana s’estructurarà a partir dels Consells de Barri, on es debatran els temes relatius a cada barri, i el Consell de Ciutat. Els regidors de barri (a sota, entre parèntesis) seran els presidents dels Consells de Barri, que seran els següents:

  1. Centre Històric (Fèlix Larrosa)
  2. Rambla – Estació – Noguerola (Cristina Morón)
  3. Zona Alta, Universitat, Eixample, Pius XII-Germanor (Anna Miranda)
  4. Escorxador-Templers-Instituts (Pilar Bosch)
  5. La Mariola i Turó de Gardeny (Xavi Blanco)
  6. Magraners (Fèlix Larrosa)
  7. Pardinyes (Carlos Enjuanes)
  8. Balàfia (Carme Valls)
  9. Secà de Sant Pere (Cristina Morón)
  10. La Bordeta (Jackson Quiñonez)
  11. Ciutat Jardí, Camp d’Esports i Joc de la Bola (Begoña Iglesias)
  12. Cappont (Jackson Quiñonez)
  13. Llívia (Begoña Iglesias)
  14. Clot (Carme Valls)
  15. Horta de Lleida (Begoña Iglesias)

Organització dels grups

Els grups tindran dret a designar d’entre els seus membres, un/a portaveu i un/a portaveu adjunt/a quan tinguin 3 o més regidors/es, en cas de tenir-ne menys només tindran dret a un/a portaveu. Hi haurà 18 regidors amb dedicació exclusiva: 7 del grup del PSC; 3 dels del PP, ERC i JXCAT; i 1 per als de Vox i el Comú.

Es fixen les retribucions següents:

  • Paer en Cap, 5.300 euros mensuals bruts
  • Tinent d’Alcalde, 4.400 euros mensuals bruts
  • Portaveu de grup municipal, 4.000 euros mensuals bruts
  • Regidor/a amb responsabilitat de govern, 3.800 euros mensuals bruts
  • Regidor/a sense responsabilitat de govern, 3.100 euros mensuals bruts

Els Presidents de les EMD podran percebre fins al 50% de la dedicació exclusiva d’un/a regidor/a amb responsabilitat de govern. Els regidors que siguin retribuïts per assistències rebran 400 euros per sessió plenària; 200 euros per Junta de Govern Local; 200 euros per comissions informatives; i 150 euros per comissions especials, participatives i altres. Les assignacions als grups seran de 900 euros al mes, més 200 euros per regidor i mes.

Personal eventual i directiu

Pel que fa als llocs de treball de personal eventual de confiança, assessorament especial i de suport als grups polítics, s’estableix un total de 22 persones. El gabinet d’alcaldia estarà format per un director/a de gabinet d’alcaldia; un coordinador/a d’Alcaldia; 4 llocs d’Assessors/es Tècnics/ques Especials; i un/a assessor/a especial per l’Horta de Lleida. El grup del PSC tindrà 4 persones adscrites, els del PP, ERC i JXCAT, 3 cadascun, i els de Vox i el Comú, una persona.

S’estableixen també 5 llocs de personal directiu professional de l’Ajuntament de Lleida. Hi haurà un director/a executiu i 4 directors/res adjunts, que assumiran els àmbits d’Economia; Recursos Humans i Agenda Digital; Innovació Social; Promoció de la Ciutat; i Agenda Urbana.

També es detalla el personal directiu dels ens dependents, format pels gerents de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana i del Consorci del Parc Científic i els directors del Consorci de la Seu Vella i de Mercolleida.