El Parc de la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea i la Passarel·la del Tòfol van acollir la setmana passada la primera sessió de cens d’ocells hivernants d’aquestes zones humides de Lleida..

El primer cens d’ocells de l’any registra prop de 500 identificacions

La iniciativa s’emmarca en l’inici de les Ecoactivitats de 2023 i posa en relleu el valor ecològic i biodivers de les zones humides de Lleida com a espais d’hivernada per als ocells i també com a corredors biològics.

La iniciativa s’emmarca en l’inici de les Ecoactivitats de 2023 i posa en relleu el valor ecològic i biodivers de les zones humides de Lleida com a espais d’hivernada per als ocells i també com a corredors biològics.

L’Ajuntament de Lleida ha fet el primer cens d’ocells de l’any amb el registre de prop de 500 identificacions. El Parc de la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea i la Passarel·la del Tòfol van acollir la setmana passada la primera sessió de cens d’ocells hivernants d’aquestes zones humides de Lleida. L’activitat, desenvolupada en dos torns, va tenir un aforament complet, amb uns 40 participants, i es va desenvolupar simultàniament a les zones humides de tota Europa per tenir una estimació de l’evolució de les poblacions d’ocells aquàtics. L’activitat s’emmarca en l’inici de les Ecoactivitats de 2023 i les propostes de natura i medi ambient organitzades per “Lleida en Verd”.

Per aquest cens, els participants, ajudats per un ornitòleg expert, van poder identificar i censar un total de 498 individus de diverses espècies. Amb aquestes dades  es pot obtenir informació sobre la conservació i l’evolució de les poblacions d’ocells hivernants. A més, gràcies a aquesta proposta de ciència ciutadana, es poden descobrir canvis en els hàbits migratoris al llarg dels temps i també estudiar-ne les causes.

En el cas de Lleida, les espècies més observades han estat l’ànec collverd, el corbmarí, el bernat pescaire, la cigonya blanca, la gallineta d’aigua i el xarxet, entre altres. Així, s’ha pogut posar en relleu el valor ecològic i biodivers de les zones humides de Lleida com a espais d’hivernada per als ocells i també com a corredors biològics pels quals circulen les espècies subaquàtiques en els seus desplaçaments arreu del territori. 

El programa Ecoactivitats 2023, que s’inclou en el projecte de Renaturalització de la ciutat, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.