Es recupera l’ofrena a la imatge de Sant Anastasi al Molí de la Bordeta..

Es recupera l’ofrena a la imatge de Sant Anastasi al Molí de la Bordeta

Amb motiu de la Festa Major de Lleida

Amb motiu de la Festa Major de Lleida

El Museu de l’Aigua ha recuperat una tradició del barri de la Bordeta que consisteix a col·locar un ram a la imatge de Sant Anastasi, patró de Lleida, que presideix el molí. Segons explica la família Figueras, descendent del darrer moliner, durant la festivitat del sant es dipositaven flors a la imatge com a ofrena, amb la participació de veïns i veïnes i d’algunes entitats de la ciutat.

Aquest relleu en pedra és de les poques imatges públiques del sant a la ciutat. El relleu va retornar l’any passat al molí amb una reproducció fidel, i el museu ha volgut recuperar aquesta tradició, amb un ram de llorer, la vigília de l’ofrena habitual al sant, que tindrà lloc demà dissabte, dia 11, a l’església de Sant Joan, en el marc de la Festa Major de Lleida.

A l’acte de l’ofrena d’aquest divendres al Molí, hi han assistit representants del Col·lectiu Bordeta i de l’Associació de Veïns del barri.

La imatge original, datada al segle XVII, es va retirar de l’edifici durant les obres de restauració per preservar-la. Actualment, es troba conservada i exposada a l’Arxiu Arqueològic, a l’avinguda de Fontanet, al mateix barri de la Bordeta. Els serveis tècnics de l’Ajuntament de Lleida van optar per fer-ne una reproducció a partir d’un motlle de la peça per col·locar-lo al mateix lloc on es trobava, a la façana principal de l’edifici, a l’avinguda de les Garrigues. El retorn del relleu era una reivindicació veïnal des de feia temps.

Visites al Molí de Sant Anastasi

El Molí de Sant Anastasi es pot visitar els dies 11 i 12 de maig de les 11 a les 14 h, amb entrada gratuïta, així com tots els diumenges en el mateix horari. S’hi pot veure part de la maquinària original del molí, el salt de la séquia i plafons informatius sobre el molí fariner, així com l’exposició “El riu fa horta”, sobre el riu Segre, les séquies històriques, les tradicions i els oficis, amb peces etnològiques relacionades amb el riu i l’horta.