El David Gefren Hall de Nova York, on s’exposa el diari de Viñes.

Estrena mundial demà a Nova York d’una obra de Ravel gràcies al diari inèdit del pianista lleidatà Ricard Viñes, que s’exposa al hall de la New York Philarmonic

Es dona la circumstància que enguany es commemora el 150 aniversari del naixement d’ambdós músics, que van compartir gran part de la seva trajectòria professional i personal

El diari personal de Viñes ha captat l’interès de la premsa internacional, entre altres, del New York Times

El musicòleg Màrius Bernadó, comissari de l’Any Viñes, ha assistit a la presentació de la temporada de la New York Philarmonic que ha coincidit amb la presentació del nou director, el prestigiós Gustavo Dudamel

Es dona la circumstància que enguany es commemora el 150 aniversari del naixement d’ambdós músics, que van compartir gran part de la seva trajectòria professional i personal

El diari personal de Viñes ha captat l’interès de la premsa internacional, entre altres, del New York Times

El musicòleg Màrius Bernadó, comissari de l’Any Viñes, ha assistit a la presentació de la temporada de la New York Philarmonic que ha coincidit amb la presentació del nou director, el prestigiós Gustavo Dudamel

La New York Philarmonic estrena demà dijous Sémirami, una obra de Maurice Ravel l’autoria de la qual ha permès confirmar el diari inèdit del pianista lleidatà més internacional, Ricard Viñes. L’efemèride ha estat precedida per la presentació de la temporada 2025-26 de la New York Philarmonic, i del seu flamant nou director, el prestigiós músic veneçolà Gustavo Dudamel. En ambdós actes hi ha estat convidat el musicòleg lleidatà i comissari de l’Any Viñes, Màrius Bernadó.

I és que Bernadó ha estat l’artífex de la confirmació de l’autenticitat d’aquesta peça de Maurice Ravel, del que enguany es commemora el 150 aniversari  del naixement, a l’igual que de Viñes, coetani i amic inseparable. Feia temps que la New York Philarmonic volia confirmar-ne l’autoria, fet que ha estat possible gràcies a una pàgina del diari inèdit de Ricard Viñes, que aquests dies s’exposa al David Gefren Hall, seu de la New York Philarmonic. 

La peça de Ravel, una composició de 1902, només va ser interpretada en el Conservatori de París quan el dirigía Paul Taffanel, però mai amb públic. El manuscrit fou adquirit per la Biblioteca Nacional de França però la partitura no estava signada. Ha estat una entrada del diari de Viñes del 7 d’abril del mateix any la que en confirma l’autoria. En el seu diari Viñes descriu que ha estat al Conservatori en una clase matinal de dijous on ha escoltat la cantata de Ravel Sémiramis i explica que és molt bonica i amb sabor oriental”.

“Ricard Viñes ens permet dialogar amb la New York Philarmonic”

Si aquesta connexió ha estat possible és gràcies a la conservació dels diaris personals del pianista lleidatà, de gran valor patrimonial. Cal tenir en compte que Viñes era considerat el pianista de referència per a l’avantguarda francesa que va estrenar a Paris la major part de la millor música per a piano de l’època de compositors com Debussy, Ravel, Satie o Falla. 

“Viñes ens permet dialogar amb la New York Philarmonic, amb Nova York i això ha estat possible gràcies a la conservació del seu diari, en definitiva, del patrimoni, que és el gran objectiu que hem de perseguir al llarg d’aquest any” explica el comissari.

Sobre Ricard Viñes

Estudià amb Joan Baptista Pujol, i a dotze anys guanyà el primer premi de piano de l’Escola Municipal de Música de Barcelona. El pensionaren per perfeccionar els seus estudis al Conservatori de París, i hi seguí les classes de Godard, Lavignac i Bériot. Actuà com a concertista de piano i com a solista dels Concerts Lamoureux i Concerts Colonne, amb un èxit extraordinari, que repetí en un gran nombre de països europeus i americans. Ha estat un dels grans intèrprets de Debussy, E. Satie, Ravel i D. de Severac, així com d’I. Albéniz, E. Granados, M. de Falla, M. Blancafort, etc. Molts d’aquests autors, així com E. Halffter, F. Mompou i J. Rodrigo, li dedicaren obres. Viñes escriví algunes obres per a piano, com Minuet spectral (a la memòria de Ravel), Crinoline, Thrénodie: hommage à la mémoire d’Erik Satie i Marche funèbre, peces per a cant, etc. Publicà treballs a les revistes Música, Revista Musical de Madrid i Revista Musical Catalana, i poesies en castellà, català i francès.

Sobre l'Any Viñes

Aquest any 2025 es commemora l’Any Viñes, impulsat per la Generalitat i la Paeria, en motiu del 150 aniversari del naixement del músic lleidatà (Lleida, 1875-Barcelona 1943), que a banda de tenir una carrera brillant com a intèrpret,  també va mostrar una gran vocació per donar a conèixer la nova música del seu temps. La seva generositat, compromís i modernitat són principis que es volen transmetre al llarg de l’Any Viñes. En aquest sentit, la commemoració vol donar suport als joves creadors, principalment en música, però també en altres disciplines.

L'efemèride, que se celebra a escala nacional, té com a objectius aconseguir una major identificació de la ciutat amb la figura del músic, donar a conèixer la importància de la seva figura més enllà de l’àmbit local, i intervenir en la preservació, catalogació i estudi del seu llegat documental, dipositat, en part, a l’Arxiu de la Ciutat.

La commemoració pretén generar recerca i transferència de coneixement al voltant de Viñes i fer-ho treballant el seu fons documental que, en gran part, es conserva a Lleida gràcies a donacions antigues i recents de la seva família. Un dels grans reptes és crear un portal de coneixement web que agrupi tota aquesta informació i que permeti la interacció entre les col·leccions que es troben a Lleida, a França i als Estats Units.

Finalment, es busca garantir una línia de continuïtat que vagi més enllà de l’any de la commemoració, impulsant accions i iniciatives que assegurin la persistència del llegat de Ricard Viñes i consolidin la identificació d’aquesta “marca Viñes” amb la ciutat de Lleida.