©Mercolleida - Roda de premsa dels Premis Pronosporc.

Famadesa, Bestiar Serra i Martí i Ganados Agustín y Josan, millors analistes de porcí del PronosPorc 2022

Federico Beltrán, de Famadesa, amb seu a Campanillas (Màlaga), Josep Serra, de Bestiar Serra Martí, a Girona, i Agustín Tomás, de Ganados Agustín y Josan, de Binèfar (Osca), s'han proclamat avui guanyadors de la dotzena edició del premis PronosPorc, guardons que lliura i organitza Mercolleida. L’acte ha tingut lloc al Palau de Congressos la Llotja de Lleida després de dos anys sense celebrar-se degut a la pandèmia del coronavirus.

Els premis PronosPorc donen a conèixer el millor analista del sector porcí d'Espanya en base a les reunions setmanals dels mercats porcins que cada setmana tenen lloc a les instal·lacions de Mercolleida. Federico Beltrán ha rebut el PronosPorc d'Or de la categoria Porc d’Engreix i Josep Serra de la categoria Garrí. Per primera vegada, Mercolleida ha inclòs la categoria Verra en aquests guardons, el guanyador del qual ha estat Agustín Tomás.

Els guardonats són els següents:

Porc d’Engreix:

  • Premi PronosPorc Or: Federico Beltrán, de Famadesa.
  • Premi PronosPorc Plata: Juan Pedro Florido, de ElPozo Alimentación.
  • Premi PronosPorc Bronze: Joan Anton Barbosa, de BonÀrea Agrupa.

Garrí

  • Premi PronosPorc Or: Josep Serra, de Bestiar Serra i Martí.

Verra

  • Premi PronosPorc Or: Agustín Tomás, de Ganados Agustín y Josan.

Mercolleida i els premis Pronosporc

Les cotitzacions de porcí que cada setmana estableix Mercolleida en les seves diferents categories (porc d’engreix, garrí i verra) són el resultat de reunions setmanals on els productors i escorxadors més representatius del sector porcí espanyol aporten els seus coneixements sobre la situació del mercat per tal que Mercolleida pugui establir la cotització setmanal que millor reflecteixi la realitat. Aquestes cotitzacions són utilitzades com a preu de referència per a més del 90% de les compres i vendes de porcs que es realitzen a Espanya i, en el cas del porc d’engreix, és la referència europea del preu espanyol. En aquest sentit, Mercolleida és la llotja amb major ponderació per a la confecció del preu mitjà espanyol de porcí que realitza el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i que recull després la Comissió Europea per calcular el preu mitjà europeu. Per tenir informats tant als membres d'aquestes reunions, anomenades Juntes de Preus, com als seus propis usuaris, Mercolleida disposa de contactes directes amb operadors i mercats de referència dels principals països productors de porcí i intercanvia informacions sobre els mercats internacionals. Amb aquestes informacions, Mercolleida elabora informes de mercat d’un alt nivell tècnic que utilitzen tant els membres de les Juntes de Preus com els propis usuaris de l'entitat.

Els premis PronosPorc són, per tant, el colofó a les Juntes de Preus que es realitzen a la seu de Mercolleida tots els dijous. Aquestes juntes estan formades per les empreses més representatives del sector, tant pel seu volum d’activitat com pel seu pes dins del mercat nacional i internacional. Així doncs, moments previs a l'inici de la sessió, els diferents operadors fan una un pronòstic del resultat amb el què creuen que Mercolleida tancarà la sessió. D'aquest factor, combinat amb el nombre d'assistències a les Juntes de Preus, surten els guanyadors del PronosPorc.

Com cada any, Mercolleida preveu un únic premi per a la categoria Garrí, el premi PronosPorc Or Garrí, mentre que en el cas del Porc d’Engreix, s'entreguen 3 guardons: or, plata i bronze. Per primera vegada, aquest any s’incorpora la categoria Verra, per la que també es preveu un únic guardó, el premi PronosPorc Or Verra.

La taula del Porc d’Engreix està formada per 8 escorxadors (Costa Brava Mediterranean Foods, Escorxador Frigorífic d’Avinyó, Famadesa, Fribin, Incarlopsa, Mafrica, Noel Alimentària SAU i ElPozo Alimentación) i 8 productors (BonÀrea Agrupa, Inga Food, Juan Jiménez, Mazana Piensos Compuestos, Piensos Costa, Piensos del Segre, Pinsos Yak i Vall Companys). Paral·lelament, la taula del Garrí es compon per 4 compradors (Comercial Agropecuària Llinàs, Inga Food, Piensos del Segre i Pinsos Yak) i 4 empreses venedores (Bestiar Serra i Martí, Ganados Nestares, Grup Subirats i Ramaderia Cortasa). Pel que fa a la Verra, la taula la formen 2 venedors(Ganadería Casals i Ganados Agustín y Josan) i 3 escorxadors (Aragón Matadero, Costa Food Meat i Primacarne, de Grupo Jorge).

Els Premiats

Federico Beltrán: Nascut a Màlaga, és president, director gerent i Soci Únic de Famadesa. La seva vinculació amb l'empresa neix pràcticament en els seus inicis, l'any 1970. Va començar treballant en diferents departaments fins que en el 1983 va ser nomenat Director Gerent. Federico Beltrán ha estat President de l'Associació d'empreses Càrnies d'Andalusia, membre del comitè de Confecarne i vicepresident nacional d'Anice. Entre els reconeixements obtinguts, destaquen la “Medalla de Oro al Mérito en el Trabajo”, concedida pel Govern d’Espanya, i la “Medalla de Andalucía 2022” de la categoria Economia i Empresa atorgada per la Junta d’Andalusia.

Famadesa és una Indústria Càrnica malaguenya (Campanillas) fundada el 1970. Es dedica al sacrifici, especejament i processat del porc blanc. A poc a poc i amb molt esforç i treball, ha anat creixent i aconseguit arribar a ser el primer escorxador de porc d'Andalusia.

Federico Beltrán és membre de la Junta de Preus del Porc d’Engreix de la llotja de Mercolleida en representació de Famadesa des de l'any 2007.

Josep Serra és fundador i gerent de l'empresa Bestiar Serra i Martí SL, fundada l’any 1994 i ubicada a Girona. Bestiar Serra i Martí és el resultat de la unió de dues famílies de tradició porcina (Família Serra i Família Martí). Com tota empresa familiar, va néixer amb una petita activitat, dedicant-se a la compra de proximitat de bestiar porcí, així com al seu transport, amb flota de vehicles pròpia.

Amb el transcurs del temps, i amb els sòlids foments empresarials que li ha donat l'experiència i les ganes de superació, Bestiar Serra i Martí s'ha consolidat com una empresa referent en la compra venda, tant nacional com internacional -comunitària i extracomunitària-, de bestiar porcí.

Josep Serra és membre de la Junta de Preus del Garrí de la llotja de Mercolleida en representació de Bestiar Serra i Martí des de l'any 2011.

Agustín Tomás va néixer a Binèfar, Osca, i és membre de la Junta de Preus la Verra des de la seva constitució oficial, l’any 2001. Tota la seva vida ha estat dedicada al comerç de bestiar porcí per a escorxador, tant de verres com de porcs d’engreix. A més, és soci fundador de la Asociación Nacional de Comerciantes de Porcino (ANCOPORC).

El 1982 comença a treballar amb el seu pare, dedicat a la compra venda de bestiar des dels anys 50, i va progressivament involucrant-se en la gestió del negoci. Amb el desig d'expandir-se, l'any 1989 crea amb el seu germà la societat Ganados Agustin i Josan SL. A partir d'aquell moment emprenen un camí de creixement que continua avui dia, adaptant-se en tot moment als enormes canvis del sector i envoltant-se d'un equip professional de primera divisió que sap transmetre la filosofia de l'empresa: “ser bons en tot allò que fem”.

Agustín Tomás és membre de la Junta de Preus de la Verra de la llotja de Mercolleida en representació de Ganados Agustín y Josan des de l'any 2001.