Un total de 18 dones amb experiència migratòria han participat als tallers.

Finalitzen les sessions del projecte “Dones en transformació, teràpies artístiques i creatives”

Prop d’una vintena de dones migrants han participat en la iniciativa, que promou l’empoderament i la gestió emocional des de la creativitat

S’ha desenvolupat en 12 sessions al Centre Cívic de l’Ereta

Prop d’una vintena de dones migrants han participat en la iniciativa, que promou l’empoderament i la gestió emocional des de la creativitat

S’ha desenvolupat en 12 sessions al Centre Cívic de l’Ereta

Aquest dimarts s’ha clos el projecte “Dones en transformació, teràpies artístiques i creatives”, en què 18 dones amb experiència migratòria i que han estat vinculades a diverses associacions han elaborat propostes creatives. El cicle de tallers, organitzat per la regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida, s’ha dut a terme cada dimarts des del mes d’abril fins a l’11 de juny al Centre Cívic de l’Ereta. En total, s’han fet una dotzena de sessions i s’ha comptat amb la participació de més d’una quinzena d’entitats o col·lectius de la ciutat.

Precisament un dels objectius principals del projecte és tornar a introduir al món associatiu dones que en algun moment havien estat vinculades a diferents xarxes socials i culturals, amb la finalitat de recuperar la visió i la presència femenina a les associacions de col·lectiu migrant. Altres objectius de la iniciativa fan referència a l’àmbit de la salut emocional, en concret, a la gestió del dol migratori, l'elaboració del trauma, les absències, la construcció d’identitat i les experiències biogràfiques, entre d’altres.

Així, en els tallers s’ha treballat principalment l’empoderament de les dones i la gestió de les emocions en relació amb el procés migratori a través de disciplines artístiques com la dansa, la música o la pintura, per tal de descobrir noves formes de comunicació com l'expressió corporal no verbal. Les sessions han estat un espai d’expressió i experimentació artística on les participants han elaborat diferents propostes creatives adaptades a la diversitat i les necessitats de cadascuna.

Els tallers els ha dirigit la terapeuta Gemma Abelló, del projecte “De l'Amor a l'Art”, que treballa en el disseny de projectes d'intervenció terapèutica mitjançant disciplines artístiques en col·lectius d'àmbit social, clínic i educatiu. De fet, l'artteràpia és una disciplina reconeguda pel Ministeri de Salut i una professió oficial en països com els Estats Units, Canadà, Anglaterra, França, Suïssa i Israel.